go up

OL i Rio og veien videre mot Tokyo

Vi er nå ferdig med et OL i Rio der vi ser at internasjonal svømming er i stadig utvikling, og at bredden i toppen er tøffere en noen gang.

Det kreves mye for å ta seg til semifinaler og finaler i OL, og alt tyder på at det ikke blir en lettere vei fram mot OL i Tokyo i 2020.

Adam Peaty satte verdensrekord på 100 meter bryst på tiden 57,13, og jeg er ikke i tvil om at han bidrar til at nye svømmere vil følge etter. Det samme kan sies om nivået til Kathleen Ledecky og Katinka Hosszu.

Vi må forvente at nivået i Tokyo om 4 år vil være enda høyere, og dersom norske svømmere skal kjempe om semifinaler, finaler og medaljer er det mange treningstimer og hardt arbeid som skal gjøres de neste årene.

Sarah Sjøstrøm og Pernille Blume viser imidlertid at det er mulig å komme fra Norden, og allikevel vinne OL gull. Sarhas gull kom ikke uventet, men Pernilles OL gull var den mest gledelige overraskelsen i Rio sett fra mitt ståsted.

Pernille har hatt en vanskelig sesong der det på ingen måte var avgjort at hun i det hele tatt skulle svømme OL for 5-6 måneder siden. Pernille viser også at hun kan vinne 50 meter fri selv om hun ikke har det de fleste regner som optimale antropometriske forutsetninger (størrelse på hender, føtter, høyde etc.).

Hun har tydeligvis mange andre gode parametre som veier opp for dette.

Resultatene til Sarah og Pernille er lettere for oss fra Norge å identifisere oss med, og det er INGEN grunn til at Norge ikke igjen skal ta medaljer i OL i framtiden.

 

Norges status i Rio

Henrik Christiansens finale på 1500 meter fri er et absolutt høydepunkt. Han er den 5. nordmann gjennom tidene i en OL finale, men tiden i finalen er ikke Henrik eller apparatet helt fornøyd med. Henrik har alltid fokus på å være i utvikling, og tidsmessig ble ikke OL helt det vi hadde trodd på i forkant av OL.

Allikevel er måten han reiste seg på etter en dårlig start på 400 og 200 meter fri imponerende. Her kunne Henrik lett ha mistet fokus og svømt en betydelig dårligere 1500 meter fri. Han nullstilte seg etter hvert løp, og gikk inn til forsøkene på 1500 meter fri med en riktig og offensiv innstilling. Dette gjorde han til en finalesvømmer i OL med en tid i forsøkene nært personlig rekord. Det er vi stolte av.

Susann Bjørnsen imponerte meg i OL med Norske rekorder i begge løp hun svømte (50 og 100 meter fri). Susann har vært med noen år internasjonalt, men måten hun håndterte OL på var godt å oppleve. Hun holdt en offensiv og positiv holdning gjennom hele pre-camp og OL (4 uker). Hennes første internasjonale pers i et Mesterskap kom under EM i London i mai der hun kvalifiserte seg til OL, og dette fulgte hun mesterlig opp i Rio. Susann er blitt en Mesterskaps svømmer, og det skal bli spennende å se om hun tar den gode erfaringen med seg videre. Det er all grunn til å tro at hun kan nærme seg et topp internasjonalt nivå i Mesterskapene som kommer.

Norge hadde kun 2 svømmere kvalifisert for OL i Rio, og det er under den målsettingen vi hadde om å få 3-5 svømmere kvalifisert.

Hva er så årsaken til at vi ikke har flere svømmere kvalifisert ? Dette spørsmålet må vi finne grundigere ut av. Det har vært svømmere som har vært nært krav, men har slitt med blant annet sykdom og manglende motivasjon.

Mange av svømmerne jaget OL krav de siste 2-3 månedene før kvalifisering. Dette mener jeg ikke er gunstig, og vi må gjøre alt vi kan for ikke å komme i samme situasjon våren 2020.

 

Tokyo 2020

Norges Svømmeforbund bør ha en målsetting om å få 4-6 svømmere individuelt kvalifisert til OL i Tokyo i 2020. I tillegg bør vi ha en målsetting om å få med stafettlag på herresiden og damesiden. I dag er vi nærmest på 4×100 meter fri for damer og 4×200 meter fri for herrer.

Norges Svømmeforbund må sammen med klubbene sette fokus på at vi har stafettlag som kan oppnå topp 12 plassering i VM langbane i 2019. De svømmerne som skal greie individuelle krav bør også oppnå disse kravene i VM langbane i 2019.

De neste 3 årene komme til å gå veldig fort, og de svømmerne som har ambisjoner om å svømme OL i Tokyo i 2020 bør allerede være godt i gang med forberedelsene mot dette.

 

Treningsfilosofi i svømming

Norges Svømmeforbund har i samarbeid med Olympiatoppen og de mest sentrale klubbtrenerne i Norge jobbet med et treningsfilosofidokument. Dokumentet skal bidra til å gi svømmere og trenere økt kunnskap og forståelse av hva som skal til om en ønsker å utvikle seg til en verdensener i svømming.

Dokumentet har en tydelig kraft og retning som viser at det skal gjennomføres mye riktig og god trening i tiden fram mot 2020 og 2024 dersom vi har ambisjoner om medaljer i framtidige  OL.

Mitt viktigste råd er derfor at alle svømmere og trenere tar seg tid til å lese gjennom og reflektere over dokumentet. Det kan være en god start på veien om vi skal stille med en stor og kraftfull OL tropp i Tokyo i 2020.

Her kan du laste ned treningsfilosofidokumentet

Petter Løvberg - landslagssjef SvømmingAv: Petter Løvberg, Landslagssjef svømming i NSF
Mail: petter@medley.no

X