Parasvømming – noe for deg?
Har du eller kjenner du noen med en funksjonsnedsettelse som vil bli med kjent med svømmeopplæring eller trening? Her har du en intro til svømming, både opplæring og trening og en oversikt over svømmeklubber.
Landsstevnet og svømming for utviklingshemmede
Landsstevnet i svømming er et årlig høydepunkt for svømmere på alle nivå. Det er mange svømmere med utviklingshemming i våre klubber og mange gode tilbud om opplæring, trening og konkurranser.
Para svømmeidrett i klubb
Svømming og aktiviteter i vann er for alle og personer med funksjonsnedsettelser bør og skal få et like bra tilbud som alle andre i klubben. Alle klubber bør ha et bevisst forhold til parasvømming og ha tenkt gjennom hva slags tilbud de kan gi.
Klassifisering i svømming
Alle som skal delta i paraklassen i svømming (klasse for funksjonsnedsatte), må ha en godkjent klassifisering. Klassifisering er et system for å gjøre konkurranser for utøvere med funksjonsnedsettelser rettferdige
- Norges Idrettsforbund – paraidrett
- Kontakter NIF og og idrettskretser
- Interesseorganisasjoner, Ressurssentre/Kompetansesentre, Offentlige nettsteder, Idrett internasjonalt (siden til NIF)
Paraidrettsforbund i de nordiske landene
- Parasport Danmark
- Svenske Parasportforbundet
- The National Paralympic Committee of Iceland
- Finnish Sports Association of Persons with Disabilities
Internasjonale organisasjoner /svømming
Svømming er en aktivitet og en idrett de aller fleste kan drive med, uavhengig av funksjonsgrad og behov for tilrettelegging. Du kan være en god instruktør eller trener selv om du ikke er noen ekspert på de ulike funksjonsnedsettelsene, men jobben som instruktør eller trener blir enklere og mer spennende og utviklende med mer kunnskap. Klubber bør motivere og legge til rette for at instruktører og trenere får relevant kompetanse.
Dette tenker vi er viktig for deg som instruktør eller trener:
- Sørg for å gjennomføre de kompetansehevende tiltakene som finnes
- Du skal være eksperten på svømmeopplæring og/eller svømmetrening
- Vær nysgjerrig og åpen for å tenke nytt/prøve noe nytt
- Ha god dialog med barn/utøver/foresatt for felles forståelse av hva en kan gjøre
KONKURRANSER PARASVØMMING
I Norge kan alle utøvere være med på rekruttstevner. For å være med på approbert stevne, må en som parautøver ha gyldig klassifisering. Som for alle andre utøvere må en ha gyldig lisens og det er kvalifiseringskrav for å være med på norske mesterskap. Det kan også gjelde for enkelte andre større stevner.
Dette kan være nyttig å vite:
- Regler for parasvømming er inkludert i NSFs regler for svømming
- På de fleste stevner konkurrere parautøvere mot hverandre, uavhengig av hvilken klasse de er i. Den som er nærmest verdensrekorden ( på langbane pr 1. januar) i sin klasse er den som vinner. Den som er nærmest verdensrekorden og har lavest prosent, vinner. Verdensrekorden er alltid 100%. Får man en tid under 100%, f.eks. 98%, er det ny verdensrekord.
- Kvalifiseringskrav for å være med være med på NM er:
– Senior-NM: 150% av gjeldende verdensrekord
– Junior-NM: 160% av gjeldende verdensrekord
Norske rekorder parasvømming finner du på www.medley.no
Gå inn på menyen Rekorder og velg rekorder for funksjonshemmede (for 25m, 50m eller begge).
Det er ikke registrert rekorder for alle øvelser og klasser. Krav for å registrert norsk rekord er at tiden må være 120% eller bedre enn gjeldende verdensrekord i aktuell klasse.
Alle NM-krav og krav til til de ulike mesterskap er publisert på siden Kval.krav (under menyen Svømming).
Internasjonale Rekorder, Ranking og Resultater (World Para Swimming (WPS) sin hjemmeside)
Parautvalg Svømmeidrett for perioden 2022-2025.
LEDER
Marianne Fredbo, Vågsbygd Svømme- og Livredningsklubb (er med i NSFs Forbundsstyre)
MEDLEM
Janne Muri, Aalesunds Svømme- og livredningsklubb
MEDLEM
Anette Berg, Bærumsvømmerne
MEDLEM
Per Holt, SK Poseidon
SEKRETÆR
Kristin Homb, Norges Svømmeforbund
Ønsker du kontakt med Parautvalget, ta kontakt med kristin@svomming.no
Svømmeforbundet er stolte av å kunne være med å støtte opp under og samarbeide med Stiftelsen VI for at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal få flere og bedre tilbud!
Stiftelsen Vi jobber for å gi personer med nedsatt funksjonsevne like muligheter til et fullverdig liv. VI skal bidra til at flere mennesker med funksjonsnedsettelse opplever høyere livskvalitet, forbedret helse, økt mestringstro og mer sosial kontakt.
Les mer på www.stiftelsenvi.no
Svømmeidretten, med opplæring, aktivitet og trening, skal være åpen og tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsnivå og økonomi. Aktiviteter som krever flere instruktører, trenere eller ekstra oppfølging skal ikke koste mer for de som er med. Dette kan, isolert sett innebærer økte kostnader i en periode, men kan utjevne seg over tid. Klubben må se på et tilrettelagt tilbud som en naturlig del av sitt totale tilbud.
Noe å tenke på for klubben:
- Foresatte kan engasjeres inn i klubben og i utgangspunktet være med på dugnad på like linje med alle andre.
- I gruppen av utviklingshemmede er det mange utøvere som er voksne, men disse kan selv ønske å være med på dugnad og med dette bli sett og tatt på alvor.
- Er det utøvere i klubben som ønsker å være støttekontakter/ledsagere og kan disse bidra på opplæring eller trening? Undersøk dette med kommunen.
- Klubber melder tilbake om at et godt paratilbud har gitt god omtale og ekstra støtte og sponsorinntekter.
- Det finnes flere ulike tilskuddsordninger klubbene kan søke midle
– Oversikt over tilskuddsordninger fra Paraidrett.no (Norges Idrettsforbund)
– Tilskuddsordning fra Norges Svømmeforbund, samt tips til søknad.
Tips til oppsett og innhold i en søknad
- Skriv kort og konsist
- Kort beskrivelse av dere som søker
- Beskriv mål og målgruppen for prosjektet/tiltaket
- Beskriv prosjekt/tiltaket, inkludert effekter dere ser for dere, f.eks “Økt fysisk aktivitet for unge utviklingshemmede – grunnlag for bedre helse.“
- Er det snakk om potensiell sponsor – hva kan klubben gi tilbake?
- Forankring i klubben
- Hvorfor skal vi som søker får tilskudd?
- Budsjett og finansieringsplan
- Tidsplan
Norges Svømmeforbund arrangerer årlig en eller flere samlinger for svømmere som er i gang i klubb og som vil få et innblikk i hva som kreves hvis en vil satse på svømming. Samlingen er for svømmere med bevegelses,- syns- og hørselshemming fra 12 år og oppover – og det er en samling der vi oppfordrer til at svømmere har med seg trener. Målet med samlingen er læring, motivasjon og utvikling og dette er er noe å ta med tilbake i klubb. Det skal også være en felles møteplass for parasvømmere der en kan knytte kontakter og utveksle erfaringer. Samlingen ledes erfarne trenere. Paralandslaget er med på samlingen, når dette passer ut fra deres terminliste.
En helgesamling er fra fredag-lørdag/søndag og består av to til tre økter i bassenget, samt basistrening. Det legges også opp til foredrag/kurs/informasjon om innen aktuelle tema.
Her er informasjon om samlingen i 2023
- Spørsmål? Ta kontakt med kristin@svomming.no