go up

DSC_0137Beskrivelse av synkronsvømming

Synkronsvømmernes trening omfatter svømming, synkronøvelser, grunntrening / gymnastikk med smidighetstrening, dans og koreografi. Det settes store krav til god teknikk i svømming, vannfølelse, god pusteteknikk, kontroll av kroppens bevegelsesapparat både i styrke, utholdenhet og smidighet, kreativitet og god kjennskap til musikk og dans samt evnen til eksponering.
Idretten synkronsvømming er svømming til musikk i 3 grener: solo (1 svømmer), duett (2 svømmere) og lag (4-8 svømmere). Svømmeren velger om hun (han) vil starte i en eller flere grener.

Obligatoriske øvelser for seniorklassen er: Fri musikksvømming, Teknisk musikksvømming og / eller Figurkonkurranse. De fastsatte tidsrammer for de ulike musikksvømmingsgrener varierer for grenene og for ulike konkurranseklassene: Age Group / Junior / Senior.

I fri musikksvømming er det fri rytme – frihet i valg av musikk, bevegelser og koreografi.

I teknisk musikksvømming er det frihet i valg av musikk, men krav til innhold av elementer som utføres i fastsatt rekkefølge.

Svømmeren tolker musikkens egenart ved sine bevegelser over og under vannet. Alle elementer i svømming; de obligatoriske svømmerarter o.a. sammen med figurer og variasjoner og/eller deler av overnevnte er bundet sammen i vanskeligheter, mønstre med god flyt og forflytninger i hele bassenget og utført med gratie og eleganse.

Figurene er satt sammen av grunnstillinger og grunnbevegelser og ordnet i grupper. Det internasjonale svømmeforbundet FINA har for perioden 1998-2000 definert 1 obligatorisk gruppe av 2 figurer i tillegg til fire valgfrie grupper av 2 figurer. Figurgruppen skal trekkes 18 til 48 timer før figur- konkurransens start.

Historie
Synkronsvømming er den yngste gren innen svømming. Mange års kamp for å få anerkjent sportsgrenen på linje med svømming, stup og vannpolo, har lykkes. USA og Canada har vært de førende nasjoner sammen med Nederland og England i Europa.

I 1956 tok FINA første skritt ved å trekke opp linjer for konkurranser – bygget på de konkurranser som hadde funnet sted i USA og Canada siden 1923.
I VM 1973, Beograd, ble synkronsvømming offisielt med som en del av svømmingen.
I Europa var det avholdt uoffisielle Europamesterskap. I 1974, Amsterdam, ble første offisielle Europamesterskap arrangert.

I OL 1984 ble duett og solo tatt med i det olympiske program som prøvegren. Synkron ble godkjent som OL-gren f.o.m. OL i 1988, – men soloøvelsen har etterhvert blitt byttet ut med duettsvømming og lagsvømming.

Synkronsvømmingen har, takket være entusiastisk arbeid av USA og Canada, spredt seg over hele verden. Samtidig er vanskelighetsgraden i teknikken og kravene til synkronsvømming økt. Synkronsvømming i Norge er tidligere kjent under navnet Kunstsvømming, med siste Norgesmesterskap for herrer og damer i 1930. Konkurransen bestod her av enkle figurer satt sammen med svømming uten musikk.
I Norge ble formasjonssvømming brukt i de store oppvisninger og ved Oslo Idrettslags julesvømminger. I 1954 ble disse formasjonssvømmingene tatt opp igjen med større krav til utførelse, drakter og ledsagende musikk (vannballett).

NM – Kongens pokal ble utdelt for første gang i 1992.

Stjernesystemet

Norges Svømmeforbund har kjøpt Synchro Canada sitt Star Program for utvikling av synkronsvømming i Norge. 

Starlogo

Stjernesystemet tilbyr progressiv, steg-for-steg instruksjon og evaluering egnet for en rekke ulike aldre, inkludert personer med nedsatt funksjonsevne.

Stjernesystemet er delt opp i 10 stjerner og 7 superstjerner. 

Undervisningen starter med grunnleggende ferdigheter og går over til mer avanserte teknikker gjennom nivåene. Utøverne vil lære de mest grunnleggende scullingene, figurene, forflytnings teknikker, kroppsstillinger og overganger og bli introdusert til rutineelementer og koreografi.

På superstjerne nivåene vil man gi inn i enda mer avanserte figurer og rutineelementer. 

I Norge er stjerne 1-2 er en del av Norges Synkronskole

X