go up

Første kretsdommerkurs i synkronsvømming på mange år

Vibeke Sending, foreldre i Akser synkron deltok på Kretsdommerkurs nivå 1 i synkron i oktober, og har skrevet dette innlegget om kurset: 

28. – 29. oktober ble Kretsdommer nivå 1 i synkronsvømming arrangert i Oslo. Det er mange år siden sist det ble arrangert et dommerkurs i synkron, så dette trengtes.  Vi var syv deltagere, tre fra Asker Synkron (Asker svømmeklubb) og fire fra Oslo Synkron (Oslo Idrettslag). Når dette og Kretsdommer nivå 2 er gjennomført til våren vil det være mulig å arrangere den første approberte konkurranser i synkronsvømming i Norge siden 2007. Vi gleder oss til at barna endelig kan få konkurrere approbert.

Synkronsvømming er nok en av de mest krevende idrettene i landet. Utøverne må kunne svømme, turne, være atletiske og ha enorm utholdenhet og lungekapasitet. I tillegg så krever det at utøverne løfter hverandre da man ikke er bedre enn den svakeste utøveren. Å delta i sporten utvikler flere av de sosiale ferdigheter som skolen strever med å lære barna og har dermed verdi langt ut over idrettsprestasjonene. Synkronsvømming er en populær idrett i OL og det er stor status å være synkronsvømmer i mange land. I Norge er det dessverre en liten idrett i dag. Det finnes få klubber i Norge som tilbyr synkronsvømming og kun to klubber med en viss størrelse.

Kretsdommer nivå 1 hadde fokus på Stjerne 1-6 i Stjernesystemet. Dette er en trinnvis utviklingstrapp i synkronsvømming, med 10 stjerner og 7 superstjerner. De første 2 stjernene er i Norges Synkronskole. Som Kretsdommer på nivå 1 kan jeg nå dømme Stjernekonkurranser opp til og med stjerne 6 og stjernetester i klubb. På kurset hadde vi også fokus på lover og regler, dommerrollen, etikk og karakterskalaen. I tillegg så vi på mange caser på video der vi gikk igjennom hvilken karakter figuren synkronsvømmeren viste skulle få.

Personlig hadde jeg ingen kunnskap om synkron og visste ikke engang at tilbudet eksisterte før vi flyttet til Bærum. Jeg har selv spilt håndball og kastet spyd. Jeg kan flyte og dykke men er hverken glad i å svømme eller har særlige utpregede evner til det.  Det var dermed heller ikke naturlig at det skulle bli meg som ble dommer i synkron. På den andre siden så er jeg er god til å beregne tall i hode, har en evne til å gjenkjenne kvalitet når jeg ser det og lærer raskt – og ikke minst så er jeg motivert for å se sporten, og barn og unge som er engasjert i den, skal lykkes med deres ambisjoner uavhengig av nivå. Det er derfor jeg er en av flere personer som kan legge tittelen kretsdommer i synkronsvømming til mine andre kvalifikasjoner.

Motivasjonene for å delta på kurset er at jeg har en datter på 10 som ett brennende ønske om å delta i EM, VM og OL for Norge i synkronsvømming. For at dette skal kunne skje må hun først kunne konkurrere i Norge. Vi håper at dette kretsdommer 1 kurset er ett skritt på veien mot at NM kan arrangeres i 2019. Vi foreldre og eldre utøvere må gå i bresjen for klubbene for å sette fokus på kvalitetene, mulighetene og gleden ved denne fantastiske sporten. Jeg håper at dette dommerkurset vil være ett av mange viktige skritt som vil bringe synkronsporten opp og frem i Norge.

Skrevet av: Vibeke Sending, Asker Synkron

 

X