go up

Flyte setter drukningsforebygging på dagsordenen

88 mennesker druknet i Norge i 2022. I tillegg druknet åtte norske statsborgere i utlandet. Det er 96 drukninger for mye, og en statistikk som paraplyorganisasjonen Flyte vil endre på.

Flyte skal samle alle som jobber med drukningsforebygging i Norge sånn at ressursene som gjør mye bra på området finner hverandre. Medlemmer per nå er det Den Norske Turistforening, Norges Livredningsselskap, Norges Padleforbund, Redningsselskapet og Norges Svømmeforbund. Daglig leder i Flyte er Siv Jensen som har i oppgave å åpne dørene til myndighetene og fremme arbeidet som gjøres i Flyte. Hun ser stort potensiale for forbedringer på drukningsforebygging blant befolkningen og politisk.

Vi ser en negativ utvikling i antall drukninger og antakelig blir det bare verre fremover grunnet alderssammensetningen i befolkningen. Vi skal sette i gang kampanje ut mot innbyggerne våre for å begynne jobben med å forebygge drukning. Det handler om informasjon og kunnskap. Samtidig har vi mål om å få myndighetene til å spille på lag med oss og at de forstår betydningen av drukningsforebyggende tiltak. Alle de politiske partiene er for ideen. Alle syns dette er bra, men det tar lengre tid enn jeg hadde trodd å få på plass en fullverdig null-visjon, sier Siv Jensen.

Bilde av Siv Jensen, daglig leder i Flyte

Foto: Siv Jensen, daglig leder i Flyte. Bilde fra: Flyte.no

Krav om handlingsplan og null-visjon

Null-visjonen som Siv Jensen nevner er et av de innsatsområdene som Flyte har hatt høyt på dagsordenen siden organisasjonens start. I dag finnes en null-visjon for trafikkdrepte og en null-visjon for ulykker og dødsfall for fritidsbåter og for de som har yrket sitt på sjøen, men i denne er drukning i ferskvann, elver, stryk og basseng ikke inkludert.

40% av drukninger skjer i ferskvann. Det drukner folk på vinteren, høsten og våren. Det er ikke bare på sommeren og i tilknytning til fritidsbåt, som er litt mytebefengt. Derfor må myndighetene ta dette på alvor samtidig med at de lager en handlingsplan med tiltak som selvfølgelig også må finansieres, så vi arbeider systematisk med å få antall drukninger ned.

Siv Jensen har allerede har vært i dialog med flere politikere om drukningsforebygging. Dette arbeid pågår og selv om Flyte har hatt møte med Fiskeri- og havministeren og Helseministeren er det fortsatt en vei igjen før regjeringen iverksetter tiltak.

«Litt av problemet er at det er mange departementer og statsråder som har litt ansvar. Fiskeri- og havministeren har hovedansvaret for dette i regjeringen. Helseministeren ser selvfølgelig folkehelseperspektivet knyttet i dette.Kunnskapsministeren har ansvaret for svømmeopplæringen i skolen. Kommunalministeren har ansvaret for å følge opp alle kommunene, og det er i kommunene at folk dessverre drukner. Jeg opplever at politikerne er interessert og hører, men de bruker litt lengere tid enn jeg hadde håpet på å iverksette tiltak,” sier Siv Jensen.

Særlig én gruppe er utsatt

Drukningsstatistikken viser et klart bilde av hvem som er mest utsatt for drukning. 87% av de som druknet i 2022 er menn og 42% av de som druknet var menn i alderen 60+. Dessverre utgjør denne aldersgruppen ifølge Redningsselskapet en stadig større del av drukningsstatistikken. Grunnen til dette er ikke endelig klar, men hos Redningsselskapet har man en formodning om at det kan ha en innvirkning at dagens pensjonister er sprekere og lever mer aktive liv enn tidligere generasjoner. Det kan også være at denne gruppen glemmer å ta hensyn til de endringene som skjer i kroppen med årene, blant annet at balanse og reaksjonsevne blir dårligere og at muskelstyrken ikke er den samme.

Når man skal henvende seg mot godt voksne menn så kan man ikke bruke pekefingre for det kommer de ikke til å ta imot. Så da må vi finne en annen måte å gjøre det på, blant annet med hjelp av humor. Barna våre er også et viktig virkemiddel til å nå frem til far og bestefar. Vi blir flaue hvis guttungen kommer og sier “helt ærlig pappa, hvorfor har du ikke på deg svømmevest?”. Så tar far på seg svømmevest. Det handler om holdninger og at vi i et generasjonsperspektiv får en befolkning med mer kunnskap om risiko i og på vann. Vi ønsker at folk skal nyte å ferdes rundt vann, men de må også ha kjennskap til de små tingene de kan gjøre for å trygge seg selv og redusere risikoen for ulykker, sier Siv Jensen.

Foto: Siv Jensen, daglig leder i Flyte med Fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran (Ap) på Arendalsuka 2022. 

Svømmeklubbene er en viktig brikke i puslespillet

Studier har vist at Norge er det nordiske landet med de svakeste svømmeferdighetene. For å snu denne lite flatterende statistikken, er systematisk svømmeopplæring i basseng og i åpent vann nødvendig. For å lykkes med dette ser Siv Jensen og Flyte stort potensiale i samarbeidet med NSF og våre medlemsklubber.

I NSF er det veldig mye svømmekompetanse, naturlig nok, og det skal vi finne en måte å utnytte så disse kompetansene hjelper til å øke svømmeferdighetene og skape trygghet i og ved vannet. Hvis vi kan klare å finne måter å samarbeide med skoler på, så flere barn får mer systematisk svømmeopplæring, så vil det kunne gi større ferdigheter.

Siv Jensen håper på, at Flytes arbeid og fokus på drukningsforebygging med tiden øker sikkerhetsfokus i kontakten med vann på lik linje som bruken av hjelm på alpinbakken med årene er blitt naturlig.

Det handler om ferdigheter, kunnskap og holdninger.

Egne erfaringer er drivkraften

Flyte ble etablert sommeren 2022 med støtte fra Hans Herman Horns stiftelse. Siv Jensen har vært med fra starten av prosjektet, og det er det en helt spesiell grunn til.

“Jeg har selv hatt folk rundt meg som har druknet og jeg tilbringer selv veldig mye tid ved vann og har blitt mer og mer bevist på at det er farer, særlig når jeg er blitt eldre. Jeg bader ikke lengre alene, det gjorde jeg før. Jeg bruker alltid vest enten jeg er i kajakk eller båt. Jeg har vest på bikkja også for at jeg vil gjerne ha den med meg litt lengere, så jeg syns det her er et utrolig viktig formål og føler det er en problemstilling vi har hatt alt for lite oppmerksomhet rundt de senere årene,” sier Siv Jensen. Som tidligere Frp-leder og finansminister i Erna Solberg-regjeringen tilfører hun Flyte stor politisk kunnskap, nettverk og innsikt.

FN har jo vedtatt en resolusjon om drukningsforebygging som Norge har sluttet seg til, men ikke fulgt opp. Det er lit flaut. Vi har verdens nest lengste kystlinje og er et ganske rikt land og allikevel har vi ikke fulgt opp de forpliktelsene vi har sluttet oss til i FN. Andre land har kommet mye lengre enn oss og nå er det på tide at Norge tar skjeen i egen hånd og leverer mer kunnskap på området til innbyggerne, avslutter Siv Jensen.

X