go up

Tofte har et energinivå over gjennomsnittet

Bilde: Bildebyrån

29 år gamle Christoffer Tofte Haarsaker svømmer for Bergenssvømmerne og trener daglig på Elitesenteret i Bergen. I likhet med de andre svømmerne på landslaget har Toftes vei til toppen gått via svømmekurs.

– Pappaen min tok meg med å svømme siden jeg var baby, og jeg har alltid vært i vannet. Jeg startet med kurs da jeg var 11. Jeg var litt sånn en «chubby kid» så jeg startet egentlig for at jeg skulle bli slankere og så hadde jeg kompiser som svømte, så derfor holdt jeg på å svømme. Jeg drev med andre idretter også, men svømming ga meg mere mestring og jeg så mer potensial på å bli bedre der, sier Tofte.

Energinivå over gjennomsnittet

Møter du Tofte, merker du raskt at dette er en fyr med masse energi. Er du på arenaen når han heier på lagkameratene i konkurranse, hører du ham før du ser ham, og Tofte gjør alt han kan for å løfte de rundt seg.

Det er helt klart at jeg har veldig mye energi. Det har jeg hatt siden jeg var liten og mamma har mange historier om det. I svømming er det en arena å få brukt den energien. Er det en sosial event, og er jeg med folk så er det som å helde bensin på bålet. Jeg blir nesten mer sosial av det, men når det er sakt syns jeg også det er godt å trekke meg tilbake og være for meg selv og se en film.

Tofte er ikke sen til å innrømme at han trives med oppmerksomhet, men han er heller ikke sen til å gi andre den samme oppmerksomheten.

– I en sosial setting syns jeg det er gøy å ha rampelyset på meg og elsker å ha oppmerksomhet. Ved å gi så mye energi tilbake føler jeg at jeg er med på å løfte andre også og jeg vet jævlig godt hvordan det er når en lagkamerat klapper deg på ryggen og forteller hvor godt det er.

Eldste svømmer som kvalifiserer til seniorlandslaget

Med sine 29 år er Tofte seniorlandslagets eldste svømmer. I motsetning til lagkameratene på landslaget kvalifiserte Tofte seg som relativt «gammel».

Jeg var ganske gammel da jeg kvalifiserte meg til seniorlandslaget. Jeg tok noen juniormedaljer som ung, men jeg har på en måte alltid vært hakket bak landslaget. Jeg har manglet et halvt sekund eller et par tiendedeler, så jeg var 25 år første gang jeg kvalifiserte meg til landslaget. Petter (Løvberg, red.) sier jeg er den eldste som har vært ny og kvalifisert meg til landslaget så jeg er «late bloomer».

Ambisjoner og mål kan drive utøvere langt, og for Tofte er motivasjon og mestring det som driver arbeidet i en idrett der man kun er avhengig av seg selv.

– Vi legger så mange timer i det og det er mye dedikasjon og hardt arbeid. Du må selv arbeidet hele tiden og det er deg selv som ligger i bassenget og gjør den harde jobben. Når du får betalt med personlig rekord, medalje eller et krav så utløser det endorfiner og er som en rus. Det er det som driver meg til å fortsatt vil utvikle meg. Det gir mestring og det er vært det

Vil levere på den største arenaen

Med bryst som disiplin er Tofte for tiden på VM kortbane i Melbourne. Han har tidligere deltatt i EM, men dette er første VM. Målet er klart for mesterskapet.

Målet i internasjonale mesterskap er alltid å sette personlig rekord og gjøre mitt beste løp når presset er høyest. Det er på en måte det man kan kalle god kvalitet når man leverer på den største arenaen. Så får vi se. Jeg kan ikke gjøre noe med hvor fort de andre svømmer, men setter jeg personlig rekord så er jeg fornøyd og da har jeg håp og tro på at det kan vare til minst en semifinale.

Stortrives som trener

Tofte svømmer for Bergenssvømmerne og trener på Elitesenter Bergen. Her er Kay-Arild Paulsen trener for Tofte, Markus Lie og Hanna Rosvall, som alle er med i VM i Melbourne. Til trening kan svømmerne få litt sosial kontakt, men når arbeidet først skal gjøres er de alene med egne mål, tanker og fokus. Det er noe som Tofte trives med.

Jeg syns det går fint å være sosial i en individuell idrett. Jeg er ekstremt sosial og ekstrovert. Jeg får energi av å være med andre, men jeg er også veldig egoistisk så ved at idretten er så individuell som den er får jeg dyrket egoet mitt og på en måte hatt kun fokus på meg selv. Så kan jeg skru av den bryteren og være en god lagspiller og en god teammate som bakker hverandre fra tribunen og til trening.

Utenom egen trening og konkurranse er Tofte også trener i Bergensvømmerne.

– Jeg jobber 50% i Bergensvømmerne som trener og det syns jeg er veldig givende. Det er noe jeg stortrives med. Det er noe jeg gjør ved siden av å satse 100%. Det gir et annet perspektiv å stå på kanten og instruere og bidra der. Det gir også mulighet til å se på hvordan et lag og dynamikken i et lag funker. Ting du lærer bort er ofte ting du glemmer, litt sånn «basic stuff» som du ser at du kan ha med videre i din satsning også. Så det er en «reminder» til meg selv også.

X