go up

Ønsker å gjøre en forskjell

Bilde: Bildebyrån

Ingeborg Vassbakk Løyning har markert seg i norsk svømming de siste årene. Tre kongepokaler er et bevis på hennes høye nivå, som hun fortsetter å jobbe med å løfte på den internasjonale scenen.

Senest svømte den 22 år gamle OI-svømmeren side om side med verdens beste svømmere på VM kortbane i Melbourne. Ingeborg stilte i 50, 100 og 200m rygg, disipliner som hun vanligvis konkurrerer i på internasjonalt nivå.

– Jeg pleier å svømme de tre distansene rygg ved internasjonale mesterskap, men jeg er også veldig glad i å svømme andre ting, fri, fly og medley er veldig gøy. Jeg syns det er gøy å stille på stevner og NM på de disipliner når det passer i programmet og jeg er også veldig glad i å trene andre ting enn rygg. Å variere litt er veldig artig, sier Ingeborg.

Rygg er den disiplinen Ingeborg oftest assosieres med, men slik har det ikke alltid vært.

Jeg tror egentlig bare det var tilfeldig. Min første øvelse på NM var 200m bryst så det var første øvelsen jeg tok nasjonalt krav på. Jeg identifiserte meg som en brystsvømmer aller først, men så tok det seg vel litt opp på rygg og så har det blitt sånn.

Fra fotballbanen til svømmehallen

Som mange andre ungdommer ble Ingeborg inspirert til å svømme av en nær venn og hennes familie.

– Jeg startet i 2008 da jeg var åtte år. Jeg spilte egentlig fotball før det, men så hadde jeg en venninne, beste venninnen min, som svømte. Moren hennes var svømmetrener og storesøsteren hennes svømte. Jeg var veldig close med henne, så der hadde jeg lyst til å være mer med henne og hennes familie og fikk prøve å svømme. Jeg syns det var veldig gøy og så ble vi en liten gjeng på 1999-2000 kullet som hadde det veldig artig sammen. Vi dro på rekruttstevner og det var veldig stas.

Eneste jenta blant guttene

Siden Ingeborg begynte å svømme i 2008, har utallige treningstimer brakt henne til topps i norsk svømming. Det er de tre kongepokalene i medaljeskapet et bevis på, og Ingeborg kvalifiserte seg til seniorlandslaget i 2017.

– Jeg har aldri vært inni noe juniorlandslag. Jeg har vært med på det siste junior EM jeg kunne være med på som var i 2017, men våren 2017 tok jeg seniorlandslagskrav første gang og så har jeg vært på seniorlandslaget siden.

På seniorlandslaget er Ingeborg ofte eneste jente eller en av få jenter blant guttene. Dette har heldigvis ikke vært et problem for Ingeborg, men hun skulle ønske at flere norske jenter kvalifiserer seg til landslaget, da dette vil bidra til å heve nivået på norsk svømming.

Det er heldigvis veldig fine gutter som er med. Jeg skulle gjerne ha hatt et enda bedre jentemiljø og har kjent på at det har vært et lite savn. Jeg skal ikke lyve på det. Nå har det vært super gøy å ha med Silje (Slyngstadli, red.) og det har som regel vært et ganske okay jentemiljø selv om potensialet er litt bedre kanskje, men det har aldri vært helt katastrofe som jeg har kjent på det. Det er også fordi jeg kommer ganske godt ut av det med guttene og syns det er fine gutter.

Ønsker å markere seg i sporten

Med sine tre kongepokaler fra 2019, 2020 og 2022 er Ingeborg allerede godt i gang med å markere seg i norsk svømming. I fremtiden ønsker hun imidlertid å sette dypere spor og forhåpentligvis bidra til å skape en sport som enda flere tiltrekkes av.

Målet mitt er å kunne se tilbake på karrieren min, når jeg engang legger opp, og se at jeg har gjort alt jeg kunne for å bli så god jeg kunne. At jeg har følt at jeg har gitt av meg selv og prøvd å legge best mulig til rette for høyest mulig prestasjon. Så ser jeg gjerne tilbake på at jeg har utgjort en forskjell, kanskje innen jente svømming, svømming i Nord-Norge og forhåpentligvis norsk svømming etter hvert.

Akkurat nå er Ingeborg 100% fokusert på svømming og å promotere karrieren så mye som mulig. Dette er ikke å si at fremtidsplaner ikke ulmer i bakhodet.

– Jeg satser 100% akkurat nå. Etter videregående har jeg studert litt her og der når det har passet. Jeg er veldig glad i psykologi og å jobbe med mennesker, og kan veldig gjerne tenke meg å jobbe med det i fremtiden. Det er ganske åpent å jobbe med folk, men det er noe jeg setter veldig pris på. Akkurat nå satset jeg på svømming. Det har vært ekstremt mye reising det siste året og jeg har syns det er vanskelig å skulle forholde meg til en tredjepart. Det har vært nok med meg selv og mitt eget. Studier har vært satt litt på vent i år, men jeg har alltid vært glad i skole og vet at det er noe jeg vil tilbake til etter hvert, slutter Ingeborg.

X