go up
Malene Rypestøl vinner NM 2022. Foto: Elisabeth Rinden

Første norske kvalifisering til LEN Open Water Cup i Barcelona!

Foto: Elisabeth Rinden
Malene Rypestøl fra Oslo Idrettslag har kvalifisert seg til LEN Open Water Cup i Barcelona. Det er første gang en norsk utøver kvalifiserer seg til et internasjonalt stevne i Open Water.

21-åringen kvalifiserte seg på bakgrunn av flotte resultater de senere årene. Malene Rypestøl vant i august 2022 Norges mesterskapet i Open Water på 5km med tiden 1.03,20. I november 2019 ble hun norsk mester i 1500m freestyle i basseng med tiden 16.03,29.

Med kvalifiseringen skal Malene Rypestøl opp imot noen av verdens beste Open Water svømmere, når hun 24. september svømmer 10km i Barcelona. En distanse som i fjor ble vunnet av Jeanette Spiwoks fra Tyskland med tiden 1.57,05. Det er en utfordring Malene Rypestøl gleder seg til.

– Jeg er så stolt som får prøve dette og nå i utlandet. Forventningene til konkurransen er stor og forventingene til de andre sitt nivå er høyt, forteller Malene Rypestøl.

Malene Rypestøls egne forventninger er beskjedne.

– Da jeg deltok i NM var distansen på 5km i en rolig innsjø i Norge. Nå skal jeg prøve meg på 10km i sjøen i Spania. Det blir nok litt tøffere, men det er det som er så spennende med svømming i åpent vann. Det er tøffere og annerledes. Jeg deltar ikke for å oppnå noe plassering. Jeg deltar for å utfordre meg selv og se om dette er noe jeg trives med og ønsker å delta på igjen senere, forteller Malene Rypestøl.

Talentet for Open Water svømming ble oppdaget litt tilfeldig for Malene Rypestøl som er vant til å svømme i basseng. I mai 2022 var treningsmengden og trøkket på svømming i basseng for ensformig. Det var da at Malene Rypestøl ble oppmerksom på NM i Open Water. En disiplin hun aldri tidligere har prøvd, men med kort betenkningstid besluttet hun å stille til start ved det nært forestående NM.

– Før NM Open Water hadde jeg hatt treningsøkter i basseng, og ingen i åpent vann. Forventingene var lave, men innsatsen var høy og jeg tok alt rundt veldig seriøst og ville ikke la tilfeldigheten avgjøre noe, forteller Malene Rypestøl og fortsetter:

– Jeg hadde gruet meg litt til 5km i åpent vann og å holde på lenge. I det startskuddet gikk koblet hjernen seg automatisk av. Jeg svømte og svømte. Kom inn i en motorisk driv jeg aldri har kjent på før. Jeg husker halvveis at jeg ofret en liten tanke på at jeg begynte å bli stiv i nakken, men tanken forsvant etter noen få sekunder og kom aldri tilbake. Da jeg så mållinjen så spurtet jeg litt og vips var det ferdig, forteller Malene Rypestøl med tilbakeblikk på NM triumfen.

LEN Open Water Cup finner sted 24. September med deltakere fra hele verden. Det er siste konkurranse i en serie som har gitt langdistansesvømmere muligheten til å konkurrere i Open Water over en lengre periode.

X