go up

Fra Bergen til Melbourne med Silje Slyngstadli

18 år gamle Silje Slyngstadlis vei til VM er nesten som en solskinnshistorie. I oktober deltok hun i World Cup i Berlin som representant for klubben sin, Bergensvømmerne. Bare 17 år gammel hadde hun ikke tatt krav til seniorlandslaget enda, men i Berlin endret dette seg.

I Berlin hadde Silje det som kan kalles et drømmemesterskap. Tre ganger slo hun norsk juniorrekord, først på 100m bryst og deretter to ganger på 50m bryst. De flotte resultatene ga også billett til VM i Melbourne.

Praktiske grunner til å begynne å svømme

Da Silje begynte å svømme i 3-5 års alderen var det ikke med ambisjon om å svømme i VM og bevege seg blant verdens beste. Grunnene til at hun begynte var mer praktiske.

Det var mest fordi jeg skulle lære meg å svømme likesom alle andre så har jeg bare fortsatt opp over i nivåene og liker veldig godt miljøet. Det som er gøy er mestringsfølelsen og det å være i sin egen boble i vannet. Der er ingen forstyrrelser, det er bare deg og vannet når du ligger der og svømmer. Det er peaceful.

Ofrene ved å være en elitesvømmer

Til tross for at hun bare er 18 år, er Silje allerede vant til å leve i en strukturert hverdag med trening, restitusjon, reiser, konkurranser og studier. For å få hverdagen til å henge sammen, har Silje valgt å studere videregående på fire år i stedet for tre.

– Jeg går på videregående på vanlig studiespesialisering med toppidrett, men i stedet for å ha det på tre år, så har jeg valgt å ta det på fire år. Valget har jeg tatt for å fokusere mer på svømming dette året. Jeg har halvparten av fagene i år og halvparten neste år så det skal bli litt lettere for meg å gjøre det bra på svømming og på skolen.

Silje er klar på at det er valg man må gjøre når man velger et liv med eliteidrett. Heldigvis er ikke ofrene større enn at Silje synes det er verdt det.

Man kan ikke være med på alt. Nå går jeg på siste – eller for min del nestsiste – år på videregående og mange er russ i år. Det er mange ting jeg må si nei til fordi jeg prioriterer svømmingen. For meg har det ikke så mye å si om jeg er russ eller ikke, men det viser litt at man ikke kan gå ut hver helg. Noen ganger må jeg tenke på om jeg skal gjøre noe for å være høflig eller om jeg skal tenke på meg selv. Der må jeg være egoistisk til tider og det kan gjøre vondt, men de rundt meg forstår valgene mine.

Så mange fordeler med svømming

Heldigvis kommer livet som elitesvømmer også med sine fordeler. Blant annet å oppleve VM fra innsiden og få lov til å svømme ved siden av verdens beste svømmere.

– For meg er opplevelsene klart en gode ved svømmingen. Det er ikke mange som kan si at de har reist til Australia på VM i en alder av 18 år. Samholdet, menneskene og opplevelsene er med til å gjøre det hele mye bedre. Ja, vi skal prestere på VM, men det er reisen til VM og det som skjer opp til som er det gøyeste. Presterer du bra er det en bonus.

Stor suksess i å skifte disiplin

Siljes suksess i World Cup i Berlin var i brystsvømming og det er også denne disiplinen hun svømmer i VM i Melbourne. Men ser man bare noen år tilbake, var det ingen som hadde sett at Silje ville kvalifisere seg til VM i akkurat denne disiplinen.

Det er litt spesielt. Jeg har hatt en kjapp utvikling det siste året. Det er ikke lenge siden jeg svømte crawl som min hovedstil art. Det er kanskje ét og et halvt år siden jeg begynte å fokusere på brystsvømming. Jeg har alltid hatt det på siden, men har ikke hatt det som hovedfokuset. Vi så at der var et veldig potensial i teknikken min, så da fokuserte vi på det og så bare knakk jeg en kode og det er gått fremover siden. Jeg liker veldig godt å svømme bryst.

Målet til VM

Med svært begrenset internasjonal erfaring har Silje tatt turen til Melbourne med mål om å skape gode resultater for seg selv. Samtidig ønsker hun å få mer erfaring som hun kan bruke videre i karrieren.

– Målet er å skaffe meg internasjonal erfaring, få inntrykk og opplevelser og se hvordan det er å konkurrere internasjonalt. World Cup i Berlin er det eneste store jeg har vært på, så jeg skal ha erfaring og opplevelser. Jeg håper selvfølgelig også å ta personlige rekorder og det er på en måte min siste sjanse til å forbedre juniorrekordene mine før jeg blir senior, så det er på en måte litt gøy å sette de litt solide før jeg takker for meg.

X