go up

Det lå i kortene for Markus Lie å bli svømmer

Bilde: Bildebyrån

Det sto nesten skrevet i stein at Markus Lie skulle bli svømmer. Det kan uansett ikke overraske noen at han begynte å svømme som ung, og i dag svømmer han for Bergensvømmerne Åstveit med Åstveit som moderklubb. Just Åstveit Svømmeklubb har en spesiell tilknytning til Lie-familien, ettersom bestefaren til Markus var med på å starte klubben.

Markus har aldri blitt trent av bestefaren, men har som mange andre unge norske svømmere utviklet seg via svømmekurs og deretter i svømmeklubben.

Det ligger litt i kortene at jeg skulle begynne å svømme, men jeg tror ingen hadde forventet at jeg skulle komme på sånt nivå som jeg er i dag, sier Markus, som for tiden deltar på VM kortbane i Melbourne.

Hybrid svømmer med høye ambisjoner

Markus er en allsidig svømmer og dette er en egenskap han har hatt siden han var veldig liten. På VM svømmer han både rygg og individuell medley.

– Jeg var veldig allsidig da jeg var liten og svømte egentlig alt, og så har jeg spisset det litt ned underveis og blitt en hybrid svømmer. Jeg har fart, men også litt utholdenhet så det ble passende med 100m fri og 100m rygg. Så har jeg alltid vært god på undervannsarbeid som er en fordel på rygg og medley.

Allerede på VMs første dag slo Markus norsk og nordisk rekord på 100m rygg to gange. Det er en drøm som mange svømmere bare tør å håpe på å oppnå, og med mange timer i basseng over tid kan det være vanskelig for noen å holde motivasjonen oppe.

Motivasjon har aldri vært noe jeg har slitt sånn veldig med for jeg har alltid hatt en indre driv som har vært at jeg har lyst til å utvikle meg som svømmer. Jeg syns det er givende og spennende. Det er klart at motivasjon er i bølger. Det som gjør at jeg fortsetter er lysten på å utvikle meg og prestere, altså prestere på internasjonalt nivå.

Tilpasser rutiner til internasjonalt nivå

Siden Markus kvalifiserte seg til seniorlandslaget i 2013, har han opplevd alle store mesterskap bortsett fra OL. Det er forskjell på nivå og intensitet på nasjonale og internasjonale mesterskap, og Markus har derfor tatt et bevisst valg i forhold til forberedelsene sine, uavhengig av hvilken konkurranse han skal svømme.

– Jeg tror en av de grepene vi gjorde ganske tidlig var at vi isteden for at man gjør NM på en måte og tilpasser seg VM, da gjør jeg i stedet alle forberedelsene som til internasjonale mesterskap og så tilpasser jeg meg hellere ned til NM. Det blir egentlig å ta mindsettet fra VM til NM istedenfor fra NM til VM.

Jobb, studier og elitesvømming

Som elitesvømmer er det mange timer med trening, restitusjon, reising og konkurranse. Det kan være vanskelig å balansere studier og jobb, men Markus vurderer at det er positivt for ham å ha noe annet å gjøre enn å tenke på svømming hele tiden.

– Nå i høst begynte jeg å studere nettstudier på HR og personalledelse på deltid og så har jeg jobb ved siden av som hovedtrener for en toppidrettslinje i Bergen. Det gir meg en mulighet til å bruke hodet på litt annet, lære nye ting. Jeg tror det gir mulighet til å slippe at alt blir så voldsomt seriøst. Når jeg er ferdig på trening og må studere eller på jobb så slipper jeg kortsiktigheten og jeg må videre, så det har gitt meg en ny dimensjon å studere og jobbe ved siden av som har vært veldig bra, slutter Markus.

X