go up

Svømming gir mestringsfølelse

Bilde: Bildebyrån

Han er bare 19 år, likevel har han vært en del av Norges svømmelandslag i flere år. Jon Jøntvedt har ikke tenkt å bremse, og han jobber hardt for å fortsette utviklingen, slik at han en dag kan kalle seg verdens beste.

Jon svømmer til daglig i Bryne Symjeklubb, hvor han har vært siden han begynte å svømme som 8-åring. Først prøvde han fotball, men det passet ikke helt, så han begynte å svømme. Her fant Jon miljøet og sporten som han var mest komfortabel med og hvor ambisjonene hans bare har vokst med årene.

Jeg begynte egentlig fordi jeg likte å bade. Jeg pleide å svømme fribadning med faren min på fredager og likte det veldig godt. Derfor startet jeg kurs. Jeg likte ikke så godt ballidrett, jeg prøvde fotball, men det passet meg ikke helt så da ble det svømming som jeg startet. Jeg måtte finne på noe i fritiden, sier Jon.

Svømming gir mestringsfølelse

Siden Jon begynte å svømme som 8-åring har nivået tatt av. Allerede i 2017 kvalifiserte han seg til juniorlandslaget, og sommeren 2019 tok han krav til seniorlandslaget. Livet med svømming er noe som Jon er veldig komfortabel med.

– Jeg får en bra mestringsfølelse av svømming og trives veldig. Jeg syns det er kjekt å trene og det er utfordrende. Jeg føler jeg får veldig mye ut av det og jeg treffer veldig mye kjekke folk som jeg får reist med og opplevd mye med.

Denne uken har han deltatt på VM kortbane i Melbourne, hvor han har svømt 800m fri og lagmedley. Jons vanligste disiplin og distanse er 400, 800 og 1500m fri, men han svømmer også butterfly og medley. På VM svømte Jon butterfly i lagmedley.

Samholdet i svømming er unikt

Fra utsiden virker svømming som en veldig individuell idrett, og de fleste konkurranser er i individuelle disipliner. Jon er imidlertid ikke sen med å fremheve lagånden og samholdet i svømmingen som noe helt spesielt.

I svømming er vi med hverandre hele veien. Bakker hverandre, heier på hverandre hele veien. Jeg føler vi er et sterkt lag selv om det er en individuell idrett. Vi er jo mye sammen og det er bare når vi svømmer løp at vi er alene, men utenom det er vi sammen. Vi henger på fritiden, kødder og snakker piss.

Flere netter hjemmefra enn hjemme

Det blir mange reisedager i løpet av året for Jon og de andre landslagssvømmerne. Treningsleirer, høydetrening, EM, VM og andre internasjonale mesterskap gjør at svømmerne noen ganger tilbringer mer tid på hotell enn de gjør hjemme. For Jon er det en del av satsingen på svømming og valget han har tatt for å nå sine mål.

– Du blir vant med mye reising etter hvert. Det er jo bygget seg på mere og mere reising og jeg har ikke noe skole så det er ingen problem. Det er ikke noe som venter på meg hjemme, så det gjør ingenting å være vekk mye. Det er svømming jeg driver med, og det er som det må være. Jeg syns bare det er kjekt å reise og så er det enkelt egentlig.

Jon har valgt å satse 100% på svømming, og han bruker derfor hverdagen på å forberede seg på målene han har satt seg. Og det er ikke små mål han jobber mot.

Jeg satser 100% på svømming. Så får vi se hvordan det blir fremover. Kanskje det blir skole ved siden av eller noe annet. Vi får se, men akkurat nå er det svømming jeg satser på. Målet for min karriere må jo bli å prøve å bli verdens beste. Det er som Petter (Løvberg, landslagssjef) sier. Det er ikke vits i bare å delta. Det handler om å prøve å ta medaljer når du først reiser. Så det er målet mitt, slutter Jon.

X