go up

På vei opp i det internasjonale stupemiljøet

VM Stup er over og for de tre norske utøverne ble det et mesterskap fullt av læring, utfordringer og mye erfaring.

Helle Tuxen, Caroline Kupka og Isak Børslien reiste til Singapore 3. juli, hvor de sammen med trener Espen Bergslien hadde pre-camp med den svenske, finske og irske troppen.

I Singapore var det viktigste å komme seg inn i tidssonen man skulle konkurrere i VM. Utøverne taklet det å trene med mye jetlag på en riktig god måte. De var litt frustrert til tider, da kroppen ikke responderte slik som den normalt gjør. Utover uken ble det bedre og bedre, og vi begynte å bli klare for å reise videre til VM i Japan, sier Bergslien.

Fukuoka ga verdifull erfaring

Når den norske troppen kommer til Fukuoka, Japan starter de siste forberedelsene til VM, hvor også de største nasjonene innen stup er til stede. Det er stort for utøverne å være med på dette, og dagene frem til mesterskapsstart brukes til å bli bedre kjent med hallen, brettene og omgivelsene.

Vi kommer godt i gang, og utøverne ser bra ut på trening. Det er enormt mange utøvere til stedet, så det er mye kø på trening. I herreklassen er det 60-70 utøvere med på svikthøydene. Det betyr også 5 timer lange forsøk, videre semi-finale og så finaler. Dette gjør at antall stup per trening går noe ned enn det vi er vandt med, med god erfaring til kommende mesterskap, sier Bergslien.

På konkurransens første dag er alle de norske utøverne i aksjon, da de alle skal stupe fra 1m. I løpet av de neste dagene skal utøverne også stupe fra ulike høyder som 3m og 10m.

Foto Alfredo Falcone – LaPresse

Caroline Kupka, Bergen Stupeklubb

Caroline Kupka stuper en stabil konkurranse på 1m med mange gode stup og noen små misser. Alt i alt fornøyd. Caroline ender på en 29. plass av 44. Når Caroline stuper 3m går det dessverre ikke som håpet, men det har gitt læring og motivasjon til å jobbe videre mot fremtidige konkurranser, sier Bergslien

Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Helle Tuxen, Pingvin Stupklubb og LSU

Helle Tuxen stuper også en fin konkurranse. Hun har gjort veldig gode «molliser» den siste tiden, og vi har valgt å stille med hennes vanskeligste stup i forsøket. Dessverre satt den ikke helt i konkurransen. Hun havnet på 30. plass. Helle stupte i tillegg 10m og så veldig bra ut på trening, men dessverre klaffet det ikke i konkurransen. Hun var tydelig skuffet etter konkurransen, men også enormt motivert for å gjøre en god 3m konkurranse bare noen dager senere. Og nettopp dette gjør hun. Helle stuper en flott 3m og er bare 14 poeng i fra semi-finale plass, forteller Bergslien.

Foto: Anders Holm

Isak Børslien, Bergen Stupeklubb

Isak Børslien stupte alt i alt en god 1m konkurranse. Noen veldig gode stup, og noen ikke så bra. Her gamblet vi også med noen nye stup med høy vanskelighetsgrad. God erfaring, og godt å være i gang med VM. Isak havner på 43. plass av 63. Siste konkurranse for Isak er tårn 10m. Første stup blir en liten miss, men så henter han seg opp igjen deretter. Sette noen virkelig fine stup med gode nedslag og får høye karakterer fra dommerne. Han havner til slutt et stykke bak semi-finale, men har gjort et bra første senior VM. Isak trenger å øke vanskelighetsgraden noe mer på 10m for å kunne hevde seg, sier Bergslien.

God følelse og viktig internasjonal erfaring

Alt i alt reiser den norske troppen hjem fra VM med en god følelse, og med visshet om at utøverne er på vei opp i det internasjonale stupemiljøet.

Vi hadde håpet på et par semi-finaler, men det holdt ikke helt inn denne gang. Vi tar med oss masse god erfaring og lærdom fra et VM med skyhøyt nivå, sier Bergslien.

X