go up

NSFs prisutdeling 2023

Nok et begivenhetsrikt år har gått i norsk svømmeidrett og under årets Trener-/lederkonferanse i Lillestrøm hedret Norges Svømmeforbund (NSF) noen av de utøvere, trenere, klubber og frivillige som har utmerket seg denne sesongen.

Thon Hotel Arena på Lillestrøm dannet rammene for konferansen og lørdagens festmiddag med prisutdeling. Prisene deles ut med bakgrunn i idrettslig resultat innen både stup og svømming. I tillegg ble også årets ildsjel kåret for å anerkjenne det gode arbeidet i klubb, og den frivillige innsatsen som legges ned.

Årets stuper

21 år gamle Helle Tuxen fra Pingvin Stupklubb gikk av med tittelen «Årets stuper». En tittel hun også fikk i 2020 og 2022. Helle har prestert godt i NCAA og kommet seg til finalen i alle høyder. Hun tok seg til finalen i EM for senior på 3 meteren og var nær finalen på tårn også. Finaleplassen på 3m tok henne også inn i det nye konkurranse formatet til World Aquatics med oppstart i 2023.

Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Årets svømmer

Årets svømmer er Henrik Christiansen fra Lambertseter Svømmeklubb. Han imponerte med to medaljer under VM-kortbane i Melbourne i desember 2022 hvor han tok sølv på 800m fri og bronse på 1500m fri. Henrik Christiansen vant også kongepokalen under NM langbane i juli 2023.

Årets parasvømmer

Utmerkelsen «Årets parasvømmer» er en gjenganger fra i fjor. 21 år gamle Fredrik Solbergs resultat ved para VM 2023 er årets beste prestasjon i internasjonal konkurranse. Fredrik, som er tilknyttet Tønsberg Svømmeklubb, tok sølv på 50 meter fri under VM i Manchester og satte en sterk personlig rekord med hele 0,5 sekunder.

Årets stuptrener og årets svømmetrener

Prisen som «Årets stuptrener» og «Årets svømmetrener» tildeles i utgangspunktet den treneren som har utøveren eller utøverne med beste internasjonale resultat. Samtidig foretas en vurdering basert på kriterier som antall utøvere og fremgang.

Årets stuptrener

«Årets stuptrener» er Espen Bergslien fra Bergen Stupeklubb. Utøverne hans har levert sterke prestasjoner både på junior- og seniorsiden i norsk stup. Blant hans utøvere er Isak Børslien som kvalifiserte seg til både EM og VM junior og Caroline Kupka som deltok i EM senior og var kun 5 poeng fra en finale plass. Hun satte også ny norgesrekord på 3 meteren.

Årets svømmetrener

«Årets svømmetrener» er Kay-Arild Paulsen. Denne sesongen har utøverne hans vist sterk utvikling med Fredrik Solbergs sølvmedalje fra para-VM som det største høydepunktet. I tillegg var det tre svømmere kvalifisert til kortbane VM i Melbourne i desember 2022. I Melbourne ble det stafett medalje, semifinale og finale for en av utøverne og for den andre utøveren to ganger Nordisk rekord og semifinale. Det var to svømmere kvalifisert til VM langbane i Fukuoka i juli 2023. I VM langbane ble det personlig rekorder av begge utøverne, og en av utøverne var i semfinale. Kay-Arild Paulsen er trener i Elitesenter Bergen.

Beste stupeklubb og beste svømmeklubb

Få mennesker klarer å lykkes uten hjelp fra nærmiljøet deres. Dette gjelder også idrettsutøvere som ofte er avhengige av et sterkt klubbfellesskap.

Beste stupeklubb

«Beste stupeklubb» er Bergen Stupeklubb da de er klubben med beste resultater sammenlagt i NM junior, NM senior og Landsfinalen.

Beste svømmeklubb

I svømming kåres årets svømmeklubb på bakgrunn av resultatene fra NM ungdom, NM kortbane, ÅM, og NM langbane. I tillegg får klubbene poeng for deltakere og resultater fra EM og VM, kort- og langbane, samt VM langbane for parautøvere.

 «Beste svømmeklubb» er Stavanger Svømmeklubb.

Årets utviklingsklubb

Prisen «årets utviklingsklubb» går til en klubb som har hatt en høy prosentvis utvikling i aktive medlemmer, likeledes en positiv utvikling på kompetanseutvikling av klubbens trenere og ledere, og annen aktivitet i klubben.

Årets Utviklingsklubb er Oslo Idrettslag Svømming som har hatt en veldig stor vekst i antall aktive utøvere siste to år. De har også tilbud innen parasvømming, med mange på opplæring. Konkurranseaktiviteten består av svømming, masterssvømming og artistisk svømming. I 2022 passerte klubben 5000 aktive medlemmer.

Årets ildsjel

Årets prisutdeling ble avsluttet med det som regnes som kveldens viktigste pris. Norsk idrett ville ikke hatt samme store suksess om det ikke var for de mange fantastiske frivillige som hver dag er med på å skape aktiviteter som gir samhold, glede, vennskap og helse for unge og gamle. NSF ønsker med prisen «årets ildsjel» å feire frivilligheten og den uvurderlige innsatsen som ildsjeler i hele landet legger ned for å skape idrettsglede.

Juryen bak valget til «årets ildsjel» mottok mange nomineringer til prisen og har valgt ut tre finalister i kategorien; Ella Cathrine Schøning fra Larvik Svømmeklubb, Harriet Engesvik fra Namsos Vannpoloklubb, og Odd Rydning fra Troms Svømmekrets.

«Årets ildsjel» er Odd Rydning. Juryens valg er basert på Odds engasjement for svømmeglede som har vist seg på flere måter. Odd har sittet i kretsstyret de siste 30 årene og har innehatt vervet som kasserer mesteparten av tiden. Siden 1988 har han sittet i styret i Harstad Svømmeklubb. I alle disse år har Odd utgjort en forskjell. Han utviser et skjønn og en kontroll i vervet sitt som er uvurderlig i mange sammenhenger. Etter at egne barn ikke lengre var aktive utøvere, stiller Odd opp for dagens utøvere og er limet i dagens kretsstyre. Til tross for at Odd fylte 80 år i 2022 har han kontroll på søknadsfrister, tar initiativ til utvikling og fremmer vekst i kretsen.

Vi gratulerer Odd Rydning så mye som «Årets ildsjel 2023».

X