go up

77 utøvere er klare for Landsstevne i Ålesund

11.-12. mars skjer det i Ålesund, når Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb åpner dørene til Moa Svømmehall og Landsstevne 2023. Landsstevnet er et fantastisk og positivt stevne for mennesker med utviklingshemming, og arrangørklubben Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb har de siste månedene jobbet hardt for at stevnet skal bli en opplevelse med fantastisk idrettsglede for alle utøvere, trenere, ledere og heiagjeng.

Vi har 11 svømmere som har trent ekstra og spisset formen for å være best mulig forberedt. Noen av de er nok litt smånervøse nettopp fordi de er på hjemmebane. Så har vi noen svømmere som vil prøve seg i approbert klasse for første gang i år, og de er spente på hvordan det går. Heldigvis har vi gode trenere som backer og pusher, men som mest av alt er opptatt av at alle skal føle mestring og utvikling, sier Janne Muri fra Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb.

Debutant og første representant fra klubben sin

Sienna Følsvik

Med 77 påmeldte utøvere fra 20 forskjellige klubber er årets Landsstevne det største i nyere tid. Mange utøvere har deltatt flere ganger før, men for noen er dette første gang de deltar på Landsstevnet og på konkurranse generelt.

En av de som er med for første gang er Sienna Følsvik fra Sykkylven IL Symjing. Sienna har vært i klubben i seks år, og beskrives som en ivrig og god svømmer med masse positivt humør. Sienna har gjennom årene deltatt i lokale stevner, men det er første gang hun er med i en konkurranse som inkluderer utøvere fra hele Norge. Sienna er imidlertid godt forberedt og gleder seg til å delta på Landsstevnet.

 

Jeg er litt spent på hva som skjer, men jeg gleder meg veldig til å være med, sier Sienna.

Klubben med flest deltakere på Landsstevnet i år er SK Speed, med 15 utøvere totalt.  Av disse er det 12 ivrige svømmere som har gledet seg til Landsstevnet siden de deltok i Bergen i fjor. I tillegg har de tre nye utøvere som også er veldig klare for landsstevnet.

Foredrag og forberedelse på fredagen

Landsstevnet starter offisielt lørdag, men allerede fredag ​​er det aktiviteter for utøverne som ønsker og har mulighet til å delta. 47 utøvere har benyttet seg av tilbudet om å komme på trening, teste vannsklia og overvære foredrag fredag. De vil få mulighet til å gjøre de siste forberedelsene til arrangementet og samtidig få gode råd fra trenerne Nils Uno Davidsen og Anita Visnes, som i sommer tar det norske laget til Special Olympics World Summer Games i Berlin.

TV BRA har også meldt sin ankomst til Landsstevnet i Ålesund. TV BRA er den eneste TV-kanalen i Norge som er laget for mennesker med utviklingshemming. TV BRA vil være med gjennom hele helgen, og holder også foredraget på fredag.

Om Landsstevnet 2023

Landsstevnet følger samme konkurranseoppsett som tidligere. Det konkurreres i klasse S14 (klassen for personer med utviklingshemming). For å gjøre det mest mulig rettferdig for svømmerne, deles det inn i 4 klasser, slik at svømmere som har ca. samme nivå konkurrerer mot hverandre.

Det er en rekruttklasse, CA, for de utøverne som ikke har svømt så mye før eller kjenner/behersker reglene. Det er ingen dømming her. Klassene CB-CC-CD er approberte klasser der det dømmes etter gjeldende svømmeregler.

Det konkurreres i 10 individuelle øvelser og 3 stafetter. Når det gjelder stafetter er det tilpasset slik at flest mulig får mulighet til å svømme – uansett nivå. Det er mulig å stille lag med svømmere fra forskjellige klubber. Stafettene svømmes i rekruttklassen, men med premiering til de tre beste lagene.

Spillelisten er klar til å skape stemning – det er speakeren også!

Hege Farnes Hildrum

Landsstevnet er kjent for å ha fantastisk stemning og idrettsglede. Det er utøverne som står for en stor del av dette, men også andre deltakere er med på å skape den gode stemningen. Blant disse personene er speakeren, som guider svømmere, ledere og publikum gjennom stevnet.

Vi har vært så heldige å ha Hege Farnes Hildrum som speaker i år. Hege var speaker på Landsstevnet i Oslo både i 2019 og 2021 og ble kjempeglad for å bli spurt om oppdraget i Ålesund.

Som svømmemamma har jeg vært på mange svømmestevner, men jeg synes stemningen på Landsstevnet er helt spesiell, og det er der jeg helst vil være. Jeg er opptatt av at utøverne på Landsstevnet skal få høre på den musikken de liker og ikke den jeg liker, og derfor har jeg oppfordret til at de lager sin egen spilleliste. Det er også slik at alle aktiviteter man har felles frem mot noe som skal skje styrker fellesskapet når det først skjer – og da er dette et bittelite bidrag til det, sier Hege.

Og til de som lurer er det allerede en lang spilleliste!

Dommerne er… Påååå plass!

Dommere er en viktig del av et arrangement – ​​også på Landsstevne. For å sikre at en tar med erfaring fra tidligere stevner, har arrangørklubben fått med seg to eksterne dommere. De har begge dømt på Landsmøtet tidligere.

Overdommer på Landsstevnet er Mona Underdal-Loktu fra Asker Svømmeklubb. Mona har lang erfaring som dommer, men synes Landsstevnet er noe helt spesielt.

– Å få muligheten til å være med som dommer en ren energiinnsprøyting. Her er NIFs visjon «Idrettsglede for alle» gjeldende fra første stund, og den varer gjennom hele helgen for alle som er med. Utøverne som er med har ikke alltid like stor tilgang på andre stevner gjennom året, så Landsstevnet er etter min mening en av de viktigste stevnene NSF arrangerer. I Akershus svømmekrets arbeider vi med et eget parastevne. Det ble arrangert for første gang i fjor og vi håper dette blir et årlig stevne. Gjennom å være med på Landsstevnet tar jeg med meg mye erfaring tilbake til vårt eget stevne, sier Mona.

Starter på stevnet er Kirsten Sundby Foldvik fra Larvik. Hun har også vært dommer på Landsstevnet tidligere.

Det er stor stas å kunne være dommer for alle disse idrettsutøverne som gir så mye av seg selv hele veien, både i bassenget og på kanten. Dette er et stevne som de fleste dommere bør få med seg flere ganger. Landsstevnet er rett og slett et stevne med verdens mest synlige idrettsglede, forteller Kirsten.

I tillegg til Mona og Kirsten stiller arrangørklubben med flere dommere som alle gleder seg til å delta på Landsstevne.

X