go up

Vet hva som skal til for å representere Norge

20 år gamle Ingeborg Marie Fredriksen er for tiden i Berlin hvor hun deltar i Special Olympics World Summer Games (SOWSG). Før uttak til SOWSG har Ingeborg lagt ned mye arbeid på trening i klubben sin, Mandal Svømmeklubb.

Ingeborg trener fire ganger i uken, tre av disse er med A-partiet i klubben og den fjerde treningen er alene med støttekontakt. Hun har hatt en god utvikling og har gått fra å trene to ganger i uken med B-partiet til de fire gangene hun trener nå, sier Carla Troner, hovedtrener i Mandal Svømmeklubb.

Vet hva som skal til for å representere Norge

Ingeborg vet om noen hva som kreves for å delta på SOWSG. Hun var, sammen med Stina Nygård, med i den norske troppen da lekene ble arrangert i Abu Dhabi i 2019. Hun gleder seg naturligvis til å få være med nok en gang.

Jeg gleder meg til å delta i Special Olympics i Berlin, og håper mange kommer og heier på oss, sier Ingeborg.

Noen som utvilsomt heier på Ingeborg og de tre andre svømmerne som er med i den norske troppen er Ingeborgs trenere, Carla Troner og Siv Anja Haugstad. De har trent Ingeborg siden 2021 og jobber med henne daglig for å nå kortsiktige og langsiktige mål.

Vårt mål er at Ingeborg skal få gode opplevelser på Special Olympics, samt gjennomføre alle øvelser uten diskvalifikasjoner. Vi erfarer at hun blir stresset og at dette går negativt utover evnen til å gjennomføre det hun har trent på, sier Carla.

Ingeborg under NM kortbane 2022 Foto: Kim Pedersen/NSF

Mental styrke i pressede situasjoner

Vi kjenner alle til stress i pressede situasjoner, og for de fleste utøvere er internasjonale mesterskap forbundet med ekstra nervøsitet. Kunnskapen om Ingeborg og reaksjonen som kommer til store mesterskap er også noe Carla og Ingeborg har jobbet målrettet med i oppkjøringen til SOWSG i Berlin.

Frem mot SOWSG har vi snakket positivt om alle de nye erfaringene og mestringene hun får mulighet til å gjennomføre. Vi har hatt stort fokus på å styrke hennes selvtillit, for å mestre og gjennomføre nye oppgaver. Vi har under samtaler om søknad om OL-deltagelse vært tydelig på at vi forventer at hun yter på trening, og ikke gir opp når hun møter motgang. Øvelse gjør mester, sier Carla.

Teamet bak Ingeborg har gjort alt de kan for at hun skal få en god opplevelse uten for mange hindringer.

Vi har lagt til rette for, og hjulpet henne i forkant av samlinger med den norske troppen. Her har vi samtaler med henne, og trygger henne i forkant av samlinger og hun vet at vi alltid er tilgjengelige for henne i forbindelse med treninger og på andre tidspunkter der hun har behov for hjelp, sier Carla som gleder seg til å følge Ingeborg når hun er i Berlin.

Ingeborg på samling med den norske troppen før SOWSG. Foto Marte Romskaug/NIF

Ingeborgs suksess styrker klubbens identitet

Til tross for at hun bare er 20 år, er Ingeborg en erfaren konkurransesvømmer og hun har kvalifisert seg til og deltatt i NM flere ganger. Også fremover blir NM et av sesongens store mål for Ingeborg.

Vårt mål er at hun skal utvikle seg og yte på trening, slik at hun kan ta flere NM-krav på kortbane og langbane, sier Carla, som er glad for suksessen til Ingeborg.

Suksessen til Ingeborg er også et resultat av det store arbeidet som er gjort i Mandal Svømmeklubb.

For MSK som har visjonen: glede, mestring og utvikling i vann håper vi at tilretteleggingen i forkant av, og hennes deltagelse i SOWSG, viser at vi jobber målrettet med hovedmålet vårt med å: …tilby aktivitetstilbud for alle medlemmer, både konkurranse- og mosjonstilbud, sier Carla.

Om SOWSG

SOWSG er verdens største idrettsarrangement for mennesker med utviklingshemming. Det arrangeres på samme måte som sommer-OL og vinter-OL med storslått åpningsseremoni, internasjonal pressesamling, medaljeseremonier og en imponerende avslutningsseremoni. SOWSG i Berlin arrangeres fra 17.-25 Juni. Det er 44 utøvere i den norske troppen.

Vi ønsker alle utøverne masse lykke til på SOWSG!

X