go up

Verdien av nære venner og treningspartnere

Når Special Olympics World Summer Games (SOWSG) åpner 17. juni med en storslått åpningsseremoni i Berlin, blir det med en forventningsfull og spent Stina Nygård i den norske troppen. Det er andre gang at 19 år gamle Stina, som til daglig svømmer i Bryne Symjeklubb, deltar på SOWSG. Hun var også der da Abu Dhabi var vert i 2019.

Mitt største sportsøyeblikk er OL i Dubai, sier Stina.

SOWSG er verdens største idrettsarrangement for mennesker med utviklingshemming. Det arrangeres på samme måte som sommer-OL og vinter-OL med storslått åpningsseremoni, internasjonal pressesamling, medaljeseremonier og en imponerende avslutningsseremoni. Et arrangement som for de fleste vil være en overveldende opplevelse, men som Stina har trent på lenge og føler seg klar for.

Jeg gleder meg til å konkurrere og være sammen med vennene mine, sa Stina da den norske troppen var samlet i Oslo.

Stina Nygård og Eirik Brunstad på samling før SOWSG. Foto: Marte Romskaug/NIF 

Verdien av treningspartnere

Under SOWSG skal Stina svømme 100m fri, 200m fri og mixed lagstafett med de tre andre svømmerne, Max Bernes, Eirik Brunstad og Ingeborg Fredriksen. Med deltakere fra hele verden blir konkurransen garantert stor, og Stina har trent lenge og hardt for å være maksimalt forberedt på det som venter.

Hun har ikke gjort treningen alene, for i Bryne Symjeklubb har Stina de siste to årene blitt trent av søsteren, Sanne Nygård, som selv er tidligere konkurransesvømmer. Med tre treninger i uken har de to fokusert på teknikk og lagt grunnlaget for de flotte prestasjonene som Stina har hatt så langt, og som hun helt sikkert også får i Berlin. Det siste året har Stina hatt tilbud om å trene på Ålgård en dag i uken. Et tilbud som hun har benyttet seg av og som inkluderer to treningspartnere, Marit Ree Sivertsen og June Bøvik.

Når vi fikk muligheten til å trene med Stina var svaret ja, uten tvil. Vi synes det er kjempegøy å se at Stina utvikler seg, men det vi synes er enda kjekkere er å se at hun selv strekker seg for å bli bedre, forteller Marit og June.

Det var hovedtrener i Ålgård, Espen Helland, som inviterte Stina til trening i Ålgård og som tok initiativet til å inkludere Marit og June i treningen. Med tillegg av de to treningspartnerne presses Stina enda mer i treningen sin og får utfordringer som kan være vanskelige for en trener å gi fra kanten.

Vi ønsket å ha et lite miljø rundt Stina. Vi ser at hun viser mer glede og treningsvilje når hun har de i vannet, og hun yter mer. Alle tre smiler og gir hverandre oppmuntring i form av klemmer og smil. For meg så er det og se prestasjonen og hvordan alle jentene blomstrer bare en sann glede, sier Helland som også gledes over at Marit og June får verdifull trener erfaring i tilrettelagt tilbud.

Stina Nygård sammen med Marit Ree Sivertsen og June Bøvik. Foto: Espen Helland 

Glede på to bein

Utfordringene som Stina stilles overfor i treningen i Bryne og Ålgård er med til at gjøre henne til den gode svømmeren hun er i dag. Selv med hard trening og fokus rettet mot International konkurranse, har Stina hele tiden bevart sitt gode humør og evige smil.

Stina er glede på to bein, hun smiler og ler fra hun kommer til hun går, og hun er raut med klemmene. Dette gjør at vi gleder oss til hver og en trening sammen med henne, sier Marit og June.

Begge er enige om at samarbeidet med Stina er veldig utviklende for dem også.

– Når vi trener Stina, utvikler også vi oss. Vi blir bedre som både trenere, men også som utøvere. På veien til bedre teknikk, må vi forklare flere øvelser og luke bort små tekniske feil. For å gjøre dette må vi tenke oss godt om på hvordan det egentlig skal gjøres. Da blir vi også bedre utøvere, sier Marit og June og slutter:

Det er stas å se hvor god Stina har blitt i vannet og hvor langt hun har kommet. Vi ønsker henne lykke til i OL i sommer og vi heier på henne!

X