go up

Vellykket EM jr.

Seks dager med begivenhetsrik svømming i EM jr. Beograd er over, og det norske laget kommer tilbake til Norge med flotte resultater, gode opplevelser, flere personlige rekorder og ny norsk juniorrekord i bagasjen.

Det har vært et vellykket mesterskap for troppen vår og det har vært en glede å se hvordan alle har utviklet seg frem mot mesterskapet, men ikke minst under mesterskapet, sier juniorlandstrener Beda Leirvaag.

Ny norsk juniorrekord

Blant de mange flotte prestasjonene til de norske utøverne er Erik Magnus Evensruds (f. 2005) nye norske juniorrekord på 200m rygg. Evensrud fra LRK svømmer på tiden 2.02,54 og forbedrer dermed sin norske rekord satt i Bergen Swim Festival (BSF) i april med 0,94 sek. Rekorden ble satt i et godt gjennomført løp, hvor Evensrud utnyttet kreftene godt.

På 100m rygg perser han seg også med 57,06 og på 4×100 medley laget perset han ytterligere på åpningsetappen og kommer for første gang under 57 sekunder. Han svømmer på tiden 56,87.

Foto: Stefan Skymoen

Mange personlige rekorder

Det er alltid gøy å sette nye norske rekorder, men før lagets inntreden i EM jr. var ambisjonen å sette personlige rekorder og å komme videre fra forsøkene. Fem av åtte utøvere perset på mesterskapet og vi fikk fire semifinaler og to stafett finaler.

Det å perse i et internasjonalt mesterskap anses som sterkt av juniorsvømmere, siden det er en del nye opplevelser og mye sterkere konkurranse enn utøverne er vant til i Norge og andre juniorstevner de har erfaring fra internasjonalt.

Philip Slotsvik (f. 2005) fra OI svømming perser på 400m fri på tiden 4.03,28. Han perser i tillegg på 200m fri på tiden 1.51,25 og 100m fly på tiden 56,02.

I forsøkene fikk Philip 12. plass på 200m fri, men fikk ikke svømme semifinale siden hver nasjon kun kan svømme med to svømmere: Oskar Farkas og Sander Sørensen var rett foran i forsøket på 10. og 11. plassen. Slotsvik var ranket som nummer 38 på øvelsen før mesterskapet og har dermed også klatret mange plasser i sterkt internasjonalt selskap.

Foto: Stefan Skymoen

Sander Sørensen (f. 2007) fra Bærumsvømmerne perser i forsøk og i semifinalen igjen med 1/100 på 200m fri på tiden 1.51,13. I tillegg perser han på 100m fly på tiden 56,04 (pers med 5/10 sek) og 100m fri på tiden 51,04 (fra 51,12). På 200m fri kvalifiserer han seg til semifinalen og ender med en sterk 11. plass. Han var ranket som nummer 26 før mesterskapet.

Sander skal rett videre inn i precamp i Oslo for å delta i EYOF 23.-30 juli i Maribor, Slovenia senere i sommer. Der skal han sammen med fem andre svømmere og mange andre idretter fra Norge delta i et Europeisk OL for Ungdom. Sander har to år igjen som jr. svømmer.

Foto: Stefan Skymoen

Oskar Farkas (f. 2005) fra Nannestad IL perser på 200m fri på tiden 1.51,23 ned fra 1.51,79 fra kvalifiseringen i Stockholm i april. Han var påmeldt med 23. beste tid, kvalifiserer seg til semifinale og får en sterk 15. plass. Han er også en viktig brikke i begge fri stafettene for herrer; 4x100m fri og 4x200m fri.

Foto: Stefan Skymoen

Oliver Skymoen fra LRK svømte i seminfinalen på 200m bryst 2/10 bak persen fra BSF på 2.18,64 og fikk en fin 12. plass. Han var ranket på 16. plass med påmeldt tid.

Foto: Stefan Skymoen

Axel Melberg (f. 2005) fra OI Svømming perset på 100m fri på stafetten hvor han svømte første etappe. Han svømmer på tiden 51,22.

Foto: Stefan Skymoen

Blant jentene var det ingen personlige rekorder under mesterskapet, men begge leverte flotte prestasjoner og tok med seg svært nyttig læring hjem. Karen Hellberg Munthe (f. 2006) fra Ås IL hadde et solid mesterskap med tider nær personlig rekord i alle løp.

Foto: Stefan Skymoen

Susanne Steinnes (f. 2005) fra Stavanger Svømmeklubb fikk ikke fullt uttelling i mesterskapet, men det som er viktig er at hun fikk mye verdifull erfaring som kan bidra til hennes videre utvikling.

I tillegg var jentene med på mixstafettlaget som endte på 12. plass.

Foto: Stefan Skymoen

Beste norske jr. stafett noen gang

Under mesterskapet viste også guttestafetten at den er blant Europas sterkeste på juniorsiden. Slotsvik, Sørensen, Farkas og Melberg kvalifiserte seg til finalen på 4x200m fri med nest beste tid. De svømmer på tiden 7.25,33. I finalen svømmer de på 7.25.42 og slutter på femteplass. Det er flere nasjoner som bytter ut deler sitt mannskap til finaler og dermed svømmer en del raskere i finalen.

Det jeg liker best er at 4x200m fri laget har utviklet seg så mye. Guttene svømmer nesten 14 sekunder raskere enn i fjor på stafetten og går fra 11. til 5. plass. Det er imponerende. I tillegg har guttene forbedret seg på 4x100m fri, hvor de nå svømmer 2,5 sekunder raskere enn i fjor og går fra 11. til 8. Plass, sier Beda Leirvååg og legger til:

Hele laget er viktig for at stafetten lykkes denne gangen. Det, at også de som ikke svømmer selve stafetten er med og støtter, prepper og heier er en viktig del av lagsuksessen. Alle 8 utøverne er dermed med på dette løftet.

Gjennom hele mesterskapet har utøverne reflektert godt over egne prestasjoner og hver og en har tatt med seg verdifull erfaring hjem og inn i det videre treningsarbeidet. I tillegg har troppen sammen evaluert stevnet, prosessen, erfaringen og samarbeidet under mesterskapet. Dette er viktige brikker i utviklingen videre for laget. Det skal bli spennende å følge hver og en av utøverne fra den norske troppen videre i deres svømme eventyr.

X