go up

10 år med tett samarbeid

«Pååååå plass!» Det er en setning som Eirik Brunstad har hørt mange ganger, men fra 17.-25. juni blir ordene noe helt spesielt. Her sies de under Special Olympics World Summer Games (SOWSG), der Eirik deltar for første gang.

Eirik er en av fire svømmere som er tatt ut til det norske troppen som skal delta i lekene i Berlin, og han gleder seg stort til opplevelsene som venter.

Det jeg gleder meg mest til i Berlin er å få nye opplevelser og samtidig møte mange nye mennesker, sier Eirik.

Stina Nygård og Eirik Brunstad på samling før SOWSG. Foto: Marte Romskaug/NIF

10 år med tett samarbeid

Eirik svømmer til daglig i Elverum Svømming, hvor han har vært trent av Anne-Line Kristiansen i 10 år. De har et tett samarbeid og har gjennom årene opplevd mye flott sammen, blant annet tatt medaljer i NM. Anne-Line er ikke ved bassengkanten i Berlin, men vil likevel være der for å heie Eirik frem.

Vi har vært sammen på alle stevner og mesterskap, så dette blir veldig rart å ikke kunne være sammen med Eirik. Jeg skal ned til Berlin og se han svømmer. Det gleder jeg meg veldig til, sier Anne-Line.

Mye har skjedd på de 10 årene Eirik og Anne-Line har samarbeidet. Naturlig nok er man fristet til å si, for det skjer mye i skillet mellom tenåring og voksen. For Anne-Line har denne utviklingen vært en fornøyelse å være med på.

Det er inspirerende og gøy å være treneren til Eirik. Spesielt å se utviklingen han har hatt de siste 2 årene. Hvor han har blitt en veldig selvstendig utøver, sier Anne-Line.

Nettopp denne selvstendigheten vil være nødvendig i Berlin, hvor utøverne skal navigere i et internasjonalt konkurransemiljø, økt oppmerksomhet fra publikum og media, samt mindre kunnskap om konkurrentene i bassenget. Nettopp dette har derfor også vært en del av treningen og forberedelsene til SOWSG.

Fram til uttaket svømte Eirik i en fast gruppe på konkurransepartiene våre, med trening 3 dager i uka. Han fulgte den samme treningen som de andre, men med en til en kommunikasjon. Etter uttaket til SOWSG trener Eirik fem ganger i uka og så har vi jobbet masse en mot en. Dette for at han skal utvikle seg best mulig. Det er også lettere å lære når vi jobber en til en. Når det gjelder Eirik så må vi repetere masse for at kroppen skal huske det den skal gjøre. Noe sitter med en gang, mens noe bruker vi lang tid på å få endret, sier Anne-Line.

Fokus på teknisk riktig svømming

I motsetning til nasjonale konkurranser og mesterskap er kunnskapen til konkurrentene i SOWSG svært liten. Det er derfor vanskelig for Eirik og Anne-Line å sette seg et mål om et sluttresultat i mesterskapet. I stedet har de fokusert på individuell målsetting og forbedring av egne resultater. Hvis det kan resultere i medalje er det en bonus.

Vi trener spesifikt mot 100m og 200m bryst. Så målet er teknisk riktig svømming, og kanskje en ny pers. Det største målet er en finaleplass med en god plassering. Siden vi ikke vet hvor godt de andre deltakerne svømmer, så blir det spennende å se hvor bra det kan bli, sier Anne-Line.

Også utenfor SOWSG er målet for Eiriks utvikling at han fortsetter den positive fremgangen i bassenget.

Målet er at han fortsetter utviklingen han har som svømmer. Jobbe videre med teknikk, så han kan utvikle seg videre i de andre svømmeartene.

Uttak har betydning for klubben

Uttak til store internasjonale mesterskap er av stor betydning for idrettsutøvere. De færreste får muligheten og bak hvert uttak ligger mange timer med hardt arbeid og å gi avkall på tid med venner og familie. Heldigvis kommer det mer positivt ut av investeringen enn negativt, da utøverne opplever mestring, sosialt samhold og fellesskap i klubben og idrettsmiljøet. Derfor er det også av stor betydning for mange flere enn bare utøveren når de lykkes med å bli tatt ut til et internasjonalt mesterskap.

I Elverum Svømming er det bare stolthet å spore over Eiriks uttak til SOWSG.

Det betyr mye for klubben at Eirik ble tatt ut. Det viser at klubben er en plass for alle, hvor alle er inkludert og kan utvikle seg. Eirik er en del av konkurransepartiet vårt, en gjeng han trener sammen med og reiser rundt med på stevner. Han blir også inkludert når vi har vært på samlinger, sier Anne-Line.

Elverum Svømming heier på Eirik under SOWSG i Berlin 18. juni 2023 Foto: Marte Romskaug/NIF 

Om SOWSG

SOWSG er verdens største idrettsarrangement for mennesker med utviklingshemming. Det arrangeres på samme måte som sommer-OL og vinter-OL med storslått åpningsseremoni, internasjonal pressesamling, medaljeseremonier og en imponerende avslutningsseremoni. SOWSG i Berlin arrangeres fra 17.-25 Juni. Det er 44 utøvere i den norske troppen.

Vi ønsker alle utøverne masse lykke til på SOWSG!

X