go up

Tålmodighet og hardt arbeid lønner seg

For mange unge idrettsutøvere kan drømmen om en plass på landslaget virke fjern. Noen utøvere dominerer i ung alder og tar steget tidlig, mens andre velger en lengre vei.

23-årige Elias Refstie fra Bærumsvømmerne er et inspirerende eksempel på hvordan tålmodighet, kontinuerlig utvikling og glede i idretten kan føre til store mål.

En langsiktig tilnærming

Helt siden han var liten, har Elias hatt en sterk tilknytning til svømming. Han startet med babysvømming og har siden gått gjennom alle kursene i Bærumsvømmerne. Som mange andre unge har han også prøvd seg i andre idretter, men til slutt ble det svømming. For Elias har svømmehallen alltid vært stedet hvor han trivdes aller best. Treningen var gøy, og alle hans beste venner var i samme klubb, noe som gjorde miljøet ekstra viktig for ham.

I dag har de utallige timene i svømmehallen resultert i en plass på landslaget, men det har ikke alltid vært opplagt at han skulle ende opp her. I ung alder var Elias, ifølge seg selv, aldri blant de beste. Faktisk beskriver han seg selv som en dårlig svømmer i sine yngre år. Han deltok aldri på ungdomslandslaget eller de mest prestisjefylte aldersbestemte mesterskapene, men han fortsatte å jobbe jevnt og trutt.

Jeg var aldri en god svømmer da jeg var ung. Jeg var aldri med på ÅM, og når jeg deltok på LÅMØ, kom jeg alltid sist, forteller Elias.

Likevel mistet han aldri motivasjonen, og med gode venner i klubben og trenere som fortsatte å se potensialet hans, har Elias kontinuerlig jobbet med å forbedre sitt nivå. På videregående begynte han å se fremgang, og da han var ferdig, tok han et friår for å satse fullt på svømmingen.

«Det ene friåret ble til tre, og jeg så en stor utvikling i svømmingen min. Så i sommer tok jeg landslagskravet,» forteller Elias, som nå kombinerer svømmingen med finansstudier ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

«Jeg er glad for å studere, og det er bra for meg. Det er en måte å ta fokus litt vekk fra svømming, for det har vært mye svømming i de årene jeg ikke studerte ved siden av. Man blir raskt oppslukt av svømming, så studier er en fin måte å koble av på. Det er godt og viktig for meg.»

Elias Refstie på treningssamling med landslaget 2025. Foto: Kay-Arild Paulsen

Gleden i treningen

Motivasjonen for å fortsette, til tross for utfordringer og et lavere nivå enn mange av vennene hans i ung alder, har alltid vært den samme: Svømming er gøy. Det gode treningsmiljøet har vært en viktig faktor for utviklingen hans.

«Jeg synes det er gøy, og vi har et veldig godt miljø, så jeg koser meg på trening. Jeg har alltid svømt med folk som var bedre enn meg, som Nicholas Lia og Tomoe Hvas. De har drevet meg fremover og gjort at jeg hele tiden har kjempet for å slå dem.»

Med glede i treningen har Elias nå en treningsuke med ni svømmeøkter, tre styrkeøkter og basistrening to ganger i uken. I tillegg jobber han aktivt med optimalisering av søvn og kosthold for å sikre kontinuerlig fremgang. Likevel understreker han at dette ikke alltid har vært det viktigste i utviklingen hans. Det som virkelig har fått ham opp på landslagsnivå, er gleden over idretten.

Min erfaring er at det ikke lønner seg å tenke på endemålet hele tiden, men i stedet å fokusere på reisen dit.

Fokus på reisen, ikke bare målet

Som Elias selv påpeker, er det ikke målet i seg selv, men reisen dit, som har løftet ham til nivået han er på i dag. Derfor har han også et enkelt råd til unge utøvere med store drømmer:

Mitt råd til yngre svømmere er å ha det gøy og tenke mer på reisen og treningen enn på spesifikke mål. De stevnene hvor jeg har gått til start med tanker om en bestemt tid jeg vil oppnå, er de stevnene hvor jeg har svømt dårligst. De gangene jeg svømmer best, har jeg fokusert på oppgavene mine i løpet, og det fungerer for meg. Det handler om å stole på at arbeidet man har gjort er nok, og hvis man genuint kan tro på det, går man til stevne med en trygghet i å prestere.

Denne tilnærmingen har vist seg å være en suksess for Elias. Han har gått fra babysvømming til å være en ungdomssvømmer med en lang vei til toppen – og i dag er han en del av det norske seniorlandslaget og har muligheten til å representere Norge internasjonalt.

Det har alltid vært et mål å komme på landslaget og svømme internasjonale mesterskap, men dette er bare et delmål på veien. Vi har stort fokus på veien videre.

En inspirasjon for unge svømmere

Elias sin historie viser at man ikke trenger å være blant de beste i ung alder for å nå toppen senere. Hans tålmodighet, treningsglede og konkurranseinstinkt har gjort at han i dag har muligheten til å representere Norge i mesterskap som U23-EM og potensielt VM.

For unge svømmere som drømmer om en karriere i idretten, er Elias Refsties reise et bevis på at det ikke er hvor du starter som teller, men hvordan du jobber videre. Fortsetter man å ha det gøy, utfordre seg selv og holde fokus på treningen, kan store mål en dag bli oppnåelige.

Elias Refstie på NM kortbane 2022. Foto: Kim Pedersen/NSF

X