go up

Sosiale tiltak som skaper tilhørighet og mestring

Svømming er en individuell idrett, hvor mye av treningen foregår alene i vannet. Derfor har Bodø Svømmeklubb (Bodø SK) valgt å sette ekstra fokus på sosiale tiltak for å bygge et sterkt fellesskap blant svømmerne. Dette har ført til økt tilhørighet, bedre trivsel og mindre frafall i klubben.

Ifølge styreleder Aleksander Wasland er klubbens filosofi tydelig: «Glede i vannet, mestring i livet». For Bodø SK innebærer dette at mestring er en viktig del av svømmernes trivsel, og at sosial tilhørighet er avgjørende for å opprettholde motivasjonen gjennom barne- og ungdomsårene. Svømming kan være en ensom idrett, men ved å legge til rette for sosiale møtepunkter før, under og etter trening, bidrar klubben til at utøverne blir værende i sporten.

I perioder hvor svømmerne opplever at treningen er tung, er det det sosiale fellesskapet som gjør at de fortsetter, sier Wasland.

Konkrete sosiale møtepunkter

Mange klubber opplever frafall blant utøvere i tenårene. Da velger mange å prioritere andre aktiviteter fremfor svømming. Dette frafallet har Bodø SK lenge ønsket å redusere, og gjennom flere år har klubben lykkes med sosiale tiltak og fokus på fellesskap som gjør at utøverne blir i sporten lenger. Faktisk opplever klubben at utøvere vender tilbake til svømmingen etter studier i andre byer eller etter førstegangstjeneste. Denne tilbakekomsten tilskrives det gode sosiale miljøet i klubben.

Irene Løvstad, sportslig koordinator i Bodø SK og en av pådriverne bak de sosiale initiativene, gleder seg over hvordan tiltakene har skapt en klubbkultur der utøverne ønsker å bli over tid. Ett av tiltakene som har hatt særlig stor effekt, er mandagstreningene for alle utøvere.

Én mandag i måneden gjennomføres en sosial treningsøkt der de eldste svømmerne trener de yngste. Etter treningen samles alle i et sosialt rom i svømmehallen, hvor foreldre stiller med mat og spill. Her kan svømmere på tvers av alder og nivå knytte bånd. For de yngste er det stort å bli trent av de eldste, og samtidig fremstår de eldste mindre skumle og mer tilgjengelige. Vi ser at opptil 70–80 utøvere i alderen 8–19 år deltar hver gang, forteller Irene Løvstad.

Vi ser også en stor fordel i å la de eldste svømmerne være instruktører, for det har gjort at vi ikke har problemer med å finne instruktører til svømmeskolen – de synes det er gøy. De får verdifull erfaring, så det er vinn-vinn, sier Løvstad videre.

Foreldrene er like viktige som utøverne

For å skape de beste rammene for klubbens utøvere, har Bodø SK også hatt fokus på inkludering av foreldre. Når foreldre er engasjerte og sosiale seg imellom, viser de vei for barna, for hvem sosialt fellesskap blir en naturlig del av klubbhverdagen. Derfor har klubben valgt å arrangere sosiale sammenkomster også for foreldrene, slik at de blir bedre kjent. I tillegg er foreldrene viktige støttespillere og hjelpere under arrangementer for utøverne.

Det er viktig at foreldrene forstår at det som skjer før og etter trening er like viktig som selve treningen. Derfor er vi tydelige på at foreldre aldri skal klage over å måtte vente i bilen etter trening – det er da det sosiale skapes, sier Aleksander Wasland.

Han forteller også at klubben har etablert flere sosiale soner for foreldre, slik at de kan bygge nettverk og ha et hyggelig miljø mens barna trener. I tillegg arrangeres det to foreldrefester hvert år.

Sterkt samarbeid med naboklubber

Bodø SK står ikke alene om å skape sosiale møteplasser for svømmere i landsdelen. Sammen med fire naboklubber arrangerer de Salten Aqua-stevnet. Etter pandemien var det færre stevner i Nord-Norge, og de som fantes, lå ofte langt unna. Derfor tok Bodø SK og naboklubbene initiativ til å arrangere et eget lavterskelstevne, som går over fem søndager hver høst frem mot LÅMØ. Hver søndag svømmer utøverne én LÅMØ-øvelse. Disse konkurransetreningene har gitt utøverne mot og mestring, og vist dem at konkurranser slett ikke er så skumle. Alle fem klubbene hadde rekordstor deltakelse under LÅMØ 2025.

Gleden over Salten Aqua-stevnet er tydelig.

Dette er en av våre suksessoppskrifter for det sosiale. Vi har stor deltakelse både fra utøvere og foreldre. Det er mellom 80 og 90 deltakere hver søndag, og det er veldig lavterskel. Vi starter klokken 14 og avslutter klokken 18, så familiene rekker å være på hytta i helgen, delta på stevnet og likevel komme seg til middag hos bestemor, forteller Irene Løvstad.

Med stort engasjement, foreldreinvolvering og fokus på sosiale tiltak, viser Bodø SK at man ikke bare bygger et bedre klubbmiljø, men også sikrer at flere svømmere blir værende i sporten over tid. Dette kan være til inspirasjon for svømmeklubber over hele landet som ønsker å skape sterke og inkluderende fellesskap for sine utøvere.

X