go up

Samling for juniorlandslaget i inspirerende omgivelser

Omgivelsene var sprudlende av inspirasjon og motivasjon for juniorlandslaget da de var samlet i AdO Arena, Bergen, i helgen. AdO Arena er oppkalt etter tidenes beste svømmer i Norge, Alexander Dale Oen, og har alle fasiliteter som trengs for en landslagssamling.

Samtidig med juniorlandslagets samling var også Regionslag Vest samlet i Bergen, og flere bergensklubber trener i AdO Arena. Til tross for stor pågang av svømmere oppleves ansatte og bergensklubbene som utrolig hjelpsomme og positive, og det ble lagt godt til rette for at alle skulle få treningstid i en ellers hektisk hverdag.

13 unge utøvere deltok på samlingen fra torsdag til søndag, hvor det var fokus på trening, filming av egen svømmeart, ny beinspark test, og landtrening med Markus Lie som er et forbilde fra Seniorlandslaget.

Det er alltid spennende å ha samling med juniorlandslaget. Vi har få samlinger i løpet av året, og det er derfor viktig at vi legger riktige rammer for hver samling, slik at utbyttet blir stort for alle. Vi hadde god innsats på treninger, og utøverne var med på å sette målene for hvordan vi skal presentere oss som landslag i fremtiden. Hvordan vil vi fremstå internt og på hvilke områder det er viktig å jobbe videre for å fremstå som ett samlet lag. Det er inspirerende og motiverende for alle, også trenerne, å gjøre det sammen, sier juniorlandslagstrener Beda Leirvaag.

Sosiale verdier er høyt verdsatt

Fem jenter og otte gutter deltok på samlingen i Bergen. Noe av læringen de forhåpentligvis tar med seg fra tiden på juniorlandslaget er selvstendighet i forhold til egen trening og egen målsetting. Derfor var en av oppgavene under samlingen at utøverne enten alene eller flere sammen laget en egen landoppvarming og egen stevneoppvarming i vann.

For å styrke det sosiale miljøet i laget ble utøverne presentert for oppgaver utenom vanlig svømmetrening. De skrev blant annet en låt som skal være preget av deres positive holdninger og regler som gjelder i laget. Det er utøverne selv som satte reglene uten hjelp fra trenere. De diskuterte også konsekvenser for de som bryter reglene.

Tester og forelesninger gir blod til tennene

En del av formingen som fremtidig eliteutøver er også å søke alle muligheter for å forbedre seg i sporten. Dette betyr å gå i detalj med små og store ting. Johan Setterberg er tilknyttet NSF og er dyktig på detaljene rundt testing av utøvere og er også tilknyttet seniorlandslaget. Under helgens møte filmet han også juniorlandslagets svømmere, slik at de kan se hvor de er sterke og hvor det er muligheter for utvikling. De blir filmet over vann, under vann fra siden, forfra og bakfra. Utøverne og deres trenere får både filmene, men også rå «data» på hastighet i de forskjellige faser av en svømmesyklus, vending og start.

Robin Dale Oen, bror til Alexander Dale Oen, var også på samlingen. Robin er trener og mentor på juniorlandslaget og Elitesenteret i Bergen. Han presenterte blant annet utøverne progresjonen i Alexander Dale Oens trening frem til OL i 2008. Han delte også noen verktøy med utøverne som de kan bruke videre i karrieren som motivasjon og for å jobbe seg gjennom harde tider. Samtidig talte Robin om hvilke verdier som er viktig å ha med seg i idretten og livet videre.

Utenomsportslige aktiviteter

Robin sin jobb er også å utfordre utøverne utenfor bassenget. Han har alltid en aktivitet som gjør at mange får kjenne på det å lære å mestre nye ting. Denne gangen fikk de i oppgave å «skaffe sin egen lunsj». Noen fridykket etter krabber og kråkeboller, og noen fisket med fiskestang. Vi fikk også kjørt hurtig rib på fjorden – dette satte ungdommene stor pris på.

X