go up

Jobber for å toppe til SOWSG

De færreste får muligheten til å delta i store internasjonale mesterskap, men om noen dager er det akkurat det Max Johannes Bernes fra SK Speed ​​skal gjøre. Han er blant de 44 utøverne som fra 17.-26. juni skal representere Norge på Special Olympics World Summer Games (SOWSG) i Berlin.

Fire norske utøvere skal kjempe om medaljer i bassenget i Berlin, hvor de skal opp mot utøvere fra hele verden. Det er noe 17-årige Max gleder seg veldig til.

Jeg gleder meg til å svømme i Berlin fordi jeg skal møte og svømme med folk fra andre land og ha det gøy med folk fra andre land, sier Max før mesterskapet.

Max Bernes og Eirik Brunstad på samling før SOWSG. Foto: Marte Romskaug/NIF 

Jobber for å toppe til SOWSG

SOWSG er verdens største idrettsarrangement for mennesker med utviklingshemming. Special Olympics World Games har både sommer- og vinterleker og ble anerkjent av IOC i 1988. Siden den gang har mesterskapene vokst til den fantastiske begivenheten vi vil være vitne til i Berlin om kort tid.

Flere av de norske utøverne har deltatt tidligere, deriblant Stina og Ingeborg, som også skal svømme i Berlin. Max er på sin side med for første gang og skal svømme crawl, medley og stafett under mesterskapet. Å konkurrere i flere ulike disipliner krever mye forarbeid og Max har trent mye og lenge frem mot sommerens mesterskap.

Max har nå tilbud om seks svømmeøkter i uka, hver økt er på to timer. I tillegg er det basistrening, styrke eller bevegelighet gjerne en halv time til 45 minutter før, sier Anita Visnes, som er Max sin trener i SK Speed.

Hun har trent Max de siste to årene og har de siste månedene målrettet treningen mot SOWSG og oppgavene som venter i Berlin.

SOWSG er et veldig stort mesterskap. Vi har jobbet målrettet og håper vi har klart å toppe formen til mesterskapet. Max skal svømme crawl og medley i Berlin så han skal jo beherske alle svømmeartene veldig godt, både vendingene i svømmearten, starten og crawlen generelt. Det er mye trening på den utholdende delen, siden han skal svømme 200m, samt en del sprint og vendinger til 100m medley, sier Anita.

Max Bernes og Anita Visnes på samling på Olympiatoppen. Foto: Kim Pedersen/NSF

Må venne seg til økt oppmerksomhet

Max er vant til å konkurrere og har tatt flere NM-medaljer de siste årene. Det er imidlertid stor forskjell på å konkurrere nasjonalt mot utøvere man har vokst opp med og møter i norske svømmehaller, til å konkurrere internasjonalt mot utøvere fra hele verden. Legger man dertil en økt interesse fra publikum og media, kan selv den mest garvede utøveren få sommerfugler i magen.

Vi jobber veldig mye med det mentale og snakker mye om det. I starten var det veldig skummelt for Max å tenke på at han skulle være med, men nå er han veldig stolt og går og skryter av det til andre svømmere, andre trenere og folk han møter i gata. Så han har utviklet seg masse der, sier Anita.

Hun forteller videre at det generelt har vært fokus på selvstendighet og trygghet for utøverne før de reiser til Berlin.

Vi snakker veldig positivt om det. Vi snakker veldig mye om rutiner og dette skal vi få på plass, i tillegg til at han har vært på veldig mye reisestevner og leire uten foreldre. Vi har vært bort en uke bare med trenere og andre utøvere for å jobbe med å være selvstendig.

Med det harde arbeidet håper både Max og Anita på gode resultater. Medaljer er ikke det viktigste, men heller at Max og de andre utøverne opplever mestring og får en god opplevelse.

Det hadde vært utrolig gøy å ta medaljer, men for veldig mange av disse utøverne som ikke har vært med før er det en opplevelse bare å være med. Oppleve mestring, oppleve et stort arrangement og så mange som kommer og ser på. Det er en stor gevinst i seg selv å få muligheten til å delta, slutter Anita.

Vi gleder oss til å følge Max og de andre utøverne på SOWSG og ønsker masse lykke til!

X