go up

Isak representerer Båtsfjord på ÅM

Nadderudhallen er full til randen av aktivitet denne helgen, når Bærumssvømmerne er vertskap for Zeekit Årsklassemesterskap. 243 utøvere er kvalifisert til mesterskapet, noe som krever allsidighet og mestring av fem spesifikke øvelser. Blant de 62 deltakende klubbene er det representanter fra hele Norge.

Blant klubbene som har reist lengst for å være med på ÅM er Båtsfjord Sportsklubb. En svømmeklubb med rundt 60 aktive medlemmer, hvorav sju utøvere deltok på LÅMØ og en kvalifiserte seg til ÅM.

13 år gamle Isak Johnsen er på ÅM for andre gang og han gleder seg over å delta.

Det er veldig artig å være kvalifisert. Da jeg fikk vite jeg var kvalifisert, kjente jeg på en følelse av å ha klart noe og da er det mye å jobbe for, sier Isak

Nettverk og gode venner

Til tross for at svømming er en individuell idrett, er det lett å finne fellesskap og lagånd i Nadderudhallen. For Isak er det heller ikke noe problem å være i Oslo som eneste utøver for klubben sin.

Jeg har mange venner rundt om i Norge og kjenner mange av de andre utøverne, så det er ikke så kjedelig å være på mesterskapet, sier Isak.

Isak er ikke helt alene. Han har reist til Oslo sammen med treneren sin Evgenia Myreng. Hun har vært trener i Båtsfjord Sportsklubb i åtte år, og har opparbeidet seg et godt nettverk i svømmemiljøet. Dette nettverket er også en av grunnene til at hun til tross for lange reiser gleder seg til å komme på mesterskap og konkurranser.

Det går fint an å være på mesterskapet med én svømmer. Jeg kjenner mange av de andre trenerne og snakker mye med dem. Vi deler erfaringer og det er flere trenere fra Nord-Norge på mesterskapene som vi møter flere ganger i året på stevner i Nord-Norge, så det er greit, sier Evgenia.

– Jeg skulle ha ønsket vi hadde flere svømmere kvalifisert, men det er ganske vanskelig å kvalifisere seg ved å trene i 12 ½  meters basseng uten stupebrett.

Fast mål om kvalifisering for LÅMØ og ÅM

Kvalifisering til ÅM krever mange timer med hard trening for utøverne. Håpet er at arbeidet kulminerer ved mesterskapene, slik at utøverne når de målene de og deres trenere har satt seg.

Vi trener hele året for å kvalifisere oss til mesterskap. Først kvalifisering til LÅMØ, hvor vi hadde syv svømmere i år. Isak kvalifiserte seg da til ÅM og i månedene mellom LÅMØ og ÅM har vi jobbet målrettet mot denne helgen, sier Evgenia.

På ÅM svømmer alle utøvere fem faste øvelser, noe som krever allsidighet og evne til å fokusere på oppgaven som ligger foran. Det er disse egenskapene utøverne trener frem mot mesterskapet.

– Det er litt hardere noen uker før og du trener ganske hardt, men uken før mesterskap er det mye avslapping og fokus på å bygge deg opp igjen og få masse energi, sier Isak som også har en plan for den mentale delen av konkurransen.

Jeg går inn i en boble og tenker for meg selv. Jeg pleier å tenke hva jeg vil med løpet og hvordan jeg vil kjøre løpet. For eksempel vil jeg på 400m fri ikke ha et ekstra armtak så det er sånn jeg tenker før et løp. Andre ganger kan det være fokus på å perse.

Inspirasjon og motivasjon

Båtsfjord Svømmeklubb er relativt stor i forhold til antall innbyggere i kommunen. Alt arbeid i klubben er basert på frivillighet og som Evgenia sier er trenerne i klubben også foreldre, sjåfører, ledere og alt annet. I Båtsfjord jobber man sammen for å skape muligheter for utøverne og det merkes når en utøver kvalifiserer seg til ÅM.

– Når vi har trening med smågruppen er det mange som forteller at jeg inspirerer dem og det var en svømmer på våres klubb som ble intervjuet. Han ble spurt hva som inspirerte ham, og da fortalte han at jeg inspirerte ham, sier Isak med et smil som viser at komplimentet er av stor betydning.

Jeg tror det betyr veldig mye at vi er fra lille Båtsfjord langt opp i nord. Vi er kommet ganske langt og det er mange av de andre svømmerne i klubben som ser opp til Isak og det er veldig bra. Han inspirerer dem og motiverer dem og det er veldig viktig, sier Evgenia.

Det er ingen tvil om at Isak er en idrettsutøver som har klare mål og som er glad i sin idrett og klubb. Når samtalen går mot målene hans for fremtiden, er det heller ingen tvil å spore hos den unge svømmeren.

Målet mitt er å klare NM kravet på 50 bryst.

Zeekit Årsklassemesterskapene

De neste to dagene er Isak tilbake i aksjon, da utøverne fortsatt har 200m bryst, 100m fly og 200m individuell medley på programmet.

Resultatene kan følges på Livetiming.no.

Vi ønsker Isak, Evgenia og alle de andre utøvere masse lykke til videre på ÅM.

X