go up
AQ Diving Cup

AQ Diving Cup – Kristiansand

AQ Diving Cup som er ett av to internasjonale stevner i Norge arrangeres årlig i Kristiansand.
I år arrangerte KSTK stevnet 24.03 – 26.03 og trakk utøvere fra Sverige, Danmark, Sveits, Tsjekkia og Østerrike utenom de norske klubbene.

Flott gjennomført stevne  hvor klubbene ble godt ivaretatt av klubbens foreldre og arrangørstab.

De utenlandske konkurrentene våre
Vier noen linjer til våre utenlandske venner og konkurrenter da deres tilstedeværelse gjør norsk stup bedre. I Danmark kan det fort bli en ny god epoke da den danske treneren Claus Frislund ser ut til å få sving på nok noen dansker etter at de forrige guttene han trente frem var blant verdens beste. Nå heter de Noa Dalsgaard og Jonas Helms og de skal vi følge litt med på.

Tsjekkiske Josef Hugo Sorejs var den eneste som kunne ta opp kampen med vår Isak Børslien. Josef som også deltok i VM junior i 2022. Dessverre var ikke stupingen hans tilstrekkelig til å true Isak.

De resterende utenlandske klubbene tok med seg flere medaljer inkludert gull. Flere av utøverne vil det norske landslaget møte igjen om en knapp måned så det blir spennende og se om vi får hevet oss litt før det.

Bergen Stupeklubb ble den beste klubben under AQ. Stort bidrag til det var norges beste utøvere Isak Børslien og Caroline Kupka.

AQ resultater 2023

Julie Andenæs Oslo Stupklubb og Anders Hovland Stavanger Stupe Club

13 åringene var våre beste norske utøvere i den yngste klassen under helgens stevne. Julie Andenæs vant alle sine tre høyder klart foran konkurrentene. Dette gjør henne også til forhåndsfavoritt til Tripp Trapp finalen og NM junior som kommer senere i år. Stuperen fra Oslo som trener for tidligere stor stuper Filip Devor har virkelig en nydelig stupstil samtidig som også de vanskelige stupene finner veien inn i programmet.

Anders Hovland vant tårn konkurransen, men måtte se seg slått på svikt øvelsene av en sveitsisk utøver. Der Julie var suveren i jente klassen er det mye tettere i klassen for guttene. Wilhelm Thorsen fra Stupklubben Spinn i Tønsberg er hakk i hælene på stuperen fra Stavanger. Anders sin store styrke er skru stupene, mens han må jobbe målrettet på selve stilen sin.

C gutter tårn

Form sjekk på 8 nasjoners laget

Norge skal møte de andre sterke nasjonene i Europa i April. Mesterskapet går i år i Sveits og vi sender nesten fullt lag.

A gutter.
Her er nok vårt sterkeste kort, samtidig som de andre nasjonene også har dyktige A gutte stupere. Isak Børslien var ikke helt skarp under AQ, men vant allikevel alle sine øvelser og var samtidig over VM junior kravet. Med seg har Isak, Kristiansand stuperen Elias Dvergsnes. Fin gjennomføring av Elias i helgen som satte ny personlig rekord på den ene høyden.

A jenter.
Sienna Sundfør fra Bergen Stupeklubb & June Sundheim fra Pingvin Stupklubb. Jentene byttet på og være best av de to på svikt øvelsene. Satser på at formen blir enda litt bedre før avreise til Sveits.

B jenter.
Isabella Felde fra Spinn / Tønsberg hadde flere små misser på 3 meter svikt konkurransen. Satsen satte ikke helt som den pleier samt også at isanderen var nærmest mislykket. Allikevel så holder resten av stupingen til Isabella til en 3. plass, mens Odri Raslaviciute fra Bergen var best på 3 meteren og fikk 2. plass.
På 1 meteren ble det hele snudd rundt og Isabella fikk sølv og Odri bronse. Veldig jevnt mellom de to jentene.

B gutter.
I mangel av landslagskvalifiserte utøvere så ble det også tatt ut en gutt i denne klassen, da 8 nasjoners mesterskapene legger opp til at alle nasjoner skal sende nærmest fullt lag. Lukas Andersen fra Kristiansand hadde ikke helgen med seg. Mangler mye spissing før avreise.

Dommerne

 

Det var fra dommerne side noen svært vanskelige konkurranser og dømme da nivå spranget var stort. Det var hentet inn en dommer evaluator som “dømte” dommer panelene. Dette var nok med å hjelpe til slik at dommerne var på tå hev. I tillegg til våre norske dommere så hadde også de utenlandske klubbene med seg sine representative dommere.
Vår fremste norske dommer Anna Maja Holm Thorsen kunne si seg enig at flere av konkurransene var utfordrende å dømme.

store nivå forskjellen på noen av stuperne gjorde det til tider krevende og dømme, men gøy samtidig.

Bergen Stupeklubb – hårfint beste klubb unde AQ Diving Cup

 • 9 gull
 • 5 sølv
 • 4 bronse
 • 16 lag / nasjoner med

Godt gjennomført stevne fra arrangør klubben Kristiansand Stupeklubb

 • Solid foreldre innsats med godt humør og smil gjennom hele helgen
 • Hardt arbeidene sekreteriat som hadde stort sett kontroll og lite stopp under selve konkurransene
 • Alltid en fordel med alt samlet. At overnatting, måltider og stuparena er i samme bygg gjør det mye enklere for tilreisende klubber.
 • Gode måltider
 • Hyggelig og hjelpsom betjenning i svømmehallen
 • Hyggelig sosial sammenkomst for trenere og ledere
 • Eneste minus er manglende tørrtreningsanlegg som trekker mye ned for spesielt tilreisende klubber fra utlandet.
Les hele saken

Landslaget på plass

Landslagssjefen var tilstede under AQ Diving Cup ettersom stevnet gir en anledning til å vurdere uttak til mesterskapene og andre landslagsaktiviteter i 2023.
“Mye spennende pågang og god påfyll i de ulike junior klassene” er inntrykket landslagssjef Roy Terje Prøis Nygaard sitter igjen med etter helgens stevne. Han trekker frem at B jente klassen har fått gode erstattere i Isabella Felde fra Stupklubben Spinn og Odri Raslaviciute fra Bergen som overtar for Sienne Sundfør og June Sundheim som har rykket opp en klasse. C jenter blir også bra mye grunnet Linn Andenæs fra Oslo stupklubb, mens C gutteklassen blir bedre enn fjorårets klasse.

Isak Børslien fra Bergen er helt klar vår beste junior utøver og heldigvis er han junior to år til slik at vi har anledning til og bygge opp litt bak ham. Neste oppgave for landslaget er 8 nasjoners samt et stort internasjonalt stevne i Dresden.

X