go up

Motivasjonen er på topp hos Christiansen

Foto: Bildebyrän

Henrik Christiansen er en av syv svømmere som representerer Norge på VM kortbane i Melbourne. I sommer var det 10 år siden han kvalifiserte seg til seniorlandslaget og han har vært med siden. Han er med andre ord en av de mest erfarne svømmerne i Norges tropp.

Henrik begynte å svømme i en alder av seks år. Etter hvert ble målet og tankene rundt svømming mer seriøse, og tirsdag kveld svømmer han direkte finale på 1500m fri. Senere i mesterskapet skal han også svømme 800m fri.

Vi har tatt en prat med Henrik om veien mot VM og livet som svømmer.

Det har alltid handlet om å ha det gøy

Som de fleste norske svømmere startet Henriks karriere med et svømmekurs for barn. På ferie med foreldrene likte han å svømme og leke i vannet, og i en alder av seks ble han påmeldt svømmeundervisning og sendt til svømmebassenget for å lære og svømme.

– Ingen av foreldrene mine har svømt så det var litt tilfeldig at jeg startet med svømming. Jeg begynte med svømmekurs og gikk trappen opp over til treningsavdelingen og konkurranseavdelingen. Jeg gikk også på fotball og litt forskjellig annet da jeg var yngre, men svømming var alltid det jeg syns var mest gøy. Jeg trivdes og hadde gode venner, og som jeg begynte å bli bedre så ble det også morsomt med personlig utvikling, ta nye steg og bli bedre end jeg trodde jeg kunne bli.

Elitesvømmere må ofte si nei til ting på grunn av trening, reising og forpliktelsene som følger av å være på elitenivå. Heldigvis ser ikke Henrik på dette som et stort offer.

Jeg ser ikke på det som noe særlig offer. Jeg har hele tiden valgt å gjøre de ting jeg selv ønsker. Da jeg i ungdommen gikk på trening i stedet for å være sammen med kompiser, var det ofte det jeg ville. Samtidig har jeg hatt stort sosialt utbytte av trening og svømming og noen av bestevennene mine er fra svømming. Man velger jo et annet liv, men det har hele tiden vært fordi jeg ønsket å gjøre det.

Motivasjon og rutine

Med mer enn 10 år som svømmer på seniorlandslaget har Henrik prøvd nesten alt. Det betyr heldigvis ikke at motivasjonen synker.

Det er jo ganske annerledes å være en som har vært med på det her i 10 år nå enn å være med på sitt første mesterskap. Jeg syns det er like gøy fortsatt. Det er det her vi trener for, å kunne være her og prestere på aller høyeste nivå. Det er derfor vi ligger alt det arbeide vi gjør. Jeg er drevet av mine egne mål, og målet om å bli verdensmester er det som driver meg i den daglige trening. Jeg klarer å motivere meg selv ved tidligere prestasjoner og vite at jeg jobber spesifikt mot noe jeg ønsker å oppnå.

Å holde seg motivert er viktig for eliteidrettsutøvere fordi ting ikke alltid går som planlagt. Mange ulike faktorer kan spille inn, og noen perioder kan være preget av motgang. I disse periodene er det viktig å beholde troen.

– De siste to årene har vært ganske vanskelige. Fjorårets sesong var preget av veldig mye sykdom som gjorde jeg ikke fikk trent som jeg skulle og hadde litt trøbbel med å komme meg inn i flyten og finne teknikken. Jeg føler at det er mye mer på plass nå og det begynner å komme seg. Jeg ønsker å komme meg tilbake til der jeg kan være med og kjempe om medaljene, og sette personlig rekord igjen. Jeg føler ikke der er noen grunn til jeg ikke skal kunne bli bedre end det jeg er nå og det jeg har vært tidligere. Jeg føler fortsatt jeg har mye å gå på. Foreløpig er det vanskelig å si noe om tider og medaljemål. Jeg ønsker å svømme finale og ha en god opplevelse. Hva det holder til det gjenstår bare å se.

VM i Melbourne

Under VM svømmer Henrik 1500m fri og 800m fri.

Henrik er kvalifisert til direktefinalen på 1500m fri, som svømmes tirsdag kl. 20.55 lokal tid.

800m fri blir svømt lørdag 17. desember.

Melbourne ligger 10 timer foran norsk tid.

X