go up

Ta plass – unge ledere i frivilligheten og olympisk akademi 2018

Fredag 5. oktober arrangerte Norges Idrettsforbund (NIF), Norsk Tipping og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) konferansen ”Ta plass! – Unge ledere i frivilligheten”. Resten av helgen arrangerte også NIF Olympisk akademi.

Ellen Beck i Synkronutvalget og Thomas Brattelid i vannpoloutvalget er begge unge frivillige i Norges Svømmeforbund, og deltok på begge samlingene. Her er deres tanker om helgen, og rundt det å være ung frivillig.

Dag 1 – Fredag – LNU:

Ellen: Her ble det hentet opp mye tips og triks om hvordan man kan håndtere stress og det å være sliten hele tiden. Det ble også tatt opp en hel haug med hersketeknikker og hvordan unge blir utsatt for dette, og hvordan man kan stå for det man mener uansett. Det var veldig spennende og kult å møte andre unge ledere, ikke bare fra idretten men også fra andre organisasjoner med forskjellige bakgrunner.

Thomas: Jeg opplevde konferansen Ta Plass som veldig imøtekommende og med mye kjekke innslag. Jeg fikk lære mye om hvordan ungdom og unge i forskjellige verv blir behandlet og hvor mye stress det kan bli med for mange roller. Veldig fint å møte mange forskjellige mennesker som er engasjerte i å skape aktivitet for barn og unge.

Dag 2 – Lørdag og søndag – Olympisk akademi:

Ellen: Her snakket vi mye om hvordan vi unge kan bli bedre til å snakke opp i et møte hvor du sitter alene som ung. Det var både foredrag, samtaler og diskusjoner. Det var veldig inspirerende å høre på hva andre sine problemer er og hvor mange av oss som har det samme problemet. På søndag fortsatte vi med emnet om å ta plass. Her med noen foredrag og Cafebord. Denne dagen fikk vi også vite litt om Idrettens fredskorps og hva de gjør. Det var også et foredrag fra de to som var med i det internasjonale olympiske akademi (IOA).

Thomas: Olympisk akademi var veldig interessant, med forskjellige mennesker fra hele idretts Norge. Vi startet lørdagen med å lære om olympismen, før vi fikk høre fra et panel av unge gutter og jenter, fra ulike styreverv og kretsverv, om deres erfaring som unge medlemmer. Vi jobbet mye med samråd, og diskuterte fremtiden til NIF.  

Oppsummering:

Ellen: Ung frivillighet er en bra ting, men veldig mange av oss blir sett ned på og det synes jeg er trist. Jeg tenker som så at det er ikke bare oss unge som må bli bedre til å snakke opp, men også de eldre som må bli bedre til å ta oss seriøst og å høre på det vi har å si. Vi har forskjellige meninger og forskjellige måter å løse problemstillinger på. Det betyr ikke at de unges løsningsforslag, vår tankegang eller våre meninger er feil.

Slike helger som dette er veldig viktig for oss unge, spesielt for min del. Det å holde på med en liten sport i lille Norge er ikke alltid like lett. Det å få være med på et møtepunkt slik som Olympisk akademi, er veldig spennende og lærerikt uansett hva temaet er. Du får se hvor mange unge som faktisk jobber i en frivillig stilling eller har en litt mer unik sport. Man får venner på tvers av idretten og man får mye bra innspill til sine egne problemer. Ut fra slike helger som dette så får jeg veldig mye mer motivasjon til å fortsette i de vervene jeg har og fortsette jobben jeg gjør.

Idretten er bygd opp av frivilligheten, ikke bare av oss unge men også de eldre. Uten dem hadde vi ikke kommet noen vei. Selv om denne helgen handlet om oss unge, så trenger vi de voksne. Vi må kunne finne en balanse mellom de unge og de eldre, og bruke de til det de er gode på.

Thomas: Jeg har bygget meg et større nettverk med mennesker jeg kan kontakte og få hjelp av. Jeg var veldig fornøyd med hele helgen, kanskje litt utenom samråd jobbingen, da dette var veldig mye mer omfattende enn min erfaring fra vannpoloutvalg.

 

Les gjerne NIF sin sak om konferansen “Ta plass” på denne siden.

 

Er du ung og engasjert frivillig?

Bli gjerne med på neste års Olympisk akademi, og les mer om Ungdomsidrett i Norges Svømmeforbund her. Vi har også skrevet en blogg om det å engasjere ungdom i klubb. Les den her. Lykke til med ditt viktige bidrag til norsk svømmeidrett! 🙂

 

 

 

X