go up

“Det viktigste jeg har lært er at jeg må stole på meg selv, og at det ikke finnes noen fasit”

Alma Moen og Mia Olden Larsen var to av trenerne som deltok i fjorårets Mentorprogram for kvinnelige trenere. Pilotprosjektet i 2023 ga gode resultater og tilbakemeldinger som gjør at NSF annonserer ny runde av programmet i 2024. Les trenernes refleksjoner for fjoråret:
Alma Moen (Grimstad SK)

Alma søkte på mentorprogrammet fordi hun ønsket mer kunnskap om treningsplanlegging. For Alma kom mentorprogrammet på et godt tidspunkt. Hun hadde nettopp byttet klubb og opplevde store endringer i sin trenerhverdag. Det var mye nytt å tilpasse seg, og i sin gamle klubb hvor hun trente utøvere på LÅMØ-nivå, skulle hun nå ha ansvar for NM-svømmere. Disse svømmerne hadde jobbet hardt for å komme dit de var. Alma kjente på frykt for å gjøre feil.

Alma fikk Sondre Skarli som sin mentor. Sondre jobber i OLT Sør i utholdenhetsavdelingen og er ekspert innen treningsplanlegging. Han har tidligere vært landslagstrener og landslagssjef innen skøyting.

Selv om Almas utviklingsplan for perioden hadde som mål å bli skikkelig god på treningsplanlegging, og hun hadde en fagekspert i Sondre på laget, oppdaget hun etter hvert at prosjektet utviklet seg til å bli til noe større enn hun hadde sett for seg.

Mentor engasjerte seg blant annet mye i svømmerne hennes og hvordan de gjorde det på trening, og ga tips til blant annet utøversamtaler. Ikke minst syntes Alma at det var godt og befriende å høre at selv en med solid trenererfaring som hennes mentor, hadde kjent på mye av det samme som henne, blant annet usikkerhet på om man gjør ting riktig.

Jeg har vokst mye som trener og blitt tryggere på meg selv. Det viktigste jeg har lært er at jeg må stole på meg selv og at det ikke finnes noen fasit. Det er mange veier til samme mål.

Hun synes også at det har vært en styrke å ha en mentor med bakgrunn utenfor svømming. Hun legger til at treningsplanlegging og intensitetssoner i svømming og skøyter ganske likt da begge idretter handler mye om utholdenhet.

 

Mia Olden Larsen (Trondhjems SLK)

Mia fikk Johan Setterberg som sin mentor. Johan jobber med teknikkanalyse på svømmelandslaget og blir ofte kalt for svømmingens «teknikk-guru». Hun forteller at hans engasjement for faget har smittet over på henne og at det har vært gøy å få lov å bruke ham til det han interesserer seg aller mest for.

Mia synes det har vært hyggelig å ha en mentor å snakke med og at det har vært deilig å føle på at ingen spørsmål er dumme. Stemningen har vært avslappet og hun forteller at hun også har blitt bedre på ting hun fra før av ikke hadde forventet å utvikle seg på. Hun synes også det har vært en stor ressurs å kunne diskutere masteroppgaven sin med ham. Hun forteller at mentorskapet har vært en svært positiv arena og at det har gitt henne mye inspirasjon.

Mentorprogrammet har hjulpet Mia med å innse at idrettsmiljøet ikke er så stort og skummelt. Det har hjulpet henne til å se flere muligheter. Hun har innsett at hun har flere hun kan spørre om ting hun lurer på og at hun kan be andre om hjelp.

Jeg tenkte at nå må jeg bare bli skikkelig god i den perioden som mentorprogrammet varer, men jeg har innsett at dette faktisk er et springbrett videre.


Vi er glade for å høre at fjorårets deltakere har hatt godt utbytte av mentorprogrammet, både faglig, men ikke minst på et personlig plan!

 

Vi gleder oss til å starte opp nytt mentorprogram i 2024.

Søknadsfrist: søndag 18. februar. Klikk for informasjon og søknad.

X