go up

Utviklingsorienterte klubber i nord

I september har Norges Svømmeforbund vært på flere klubbesøk rundt om i Nord-Norge. Et av målene har vært å bistå med klubbutvikling.

Det er tidkrevende å drifte en klubb, og mange klubber drives av engasjerte frivillige, som har en hektisk hverdag. Av nettopp denne grunnen kan det være verdt å sette av litt tid sammen med en skolert veileder fra NSF til å se på klubbens utviklingsmuligheter. Gjennom et klubbesøk får klubben hjelp til å kartlegge hvilke fokusområder klubben bør ha i tiden fremover. NSFs opplevelse er at alle klubber jobber svært godt. Likevel avdekkes det flere enkle utviklingsområder i løpet av klubbesøket.

 

Alle klubber har ulikt utgangspunkt, og utfordringene varierer. Likevel er det flere fellesnevnere; blant annet behovet for flere frivillige. For eksempel er det flere klubbstyrer som kjenner på en sårbarhet for klubben hvis noen skulle tre ut av vervet sitt, eller trekke seg fra andre viktige funksjoner. Gjennom å sette klubbutvikling på dagsordenen kan klubben jobbe med å imøtekomme slike utfordringer. Det kan bli enklere å drifte klubben, og å legge til rette for gode overganger når nye ressurser kommer til.

 

Sortland SLK har satt klubbutvikling på agendaen

Sortland Svømme- og livredningsklubb var en av klubbene NSF besøkte tidligere i høst. De viste at de har jobbet svært godt på mange områder, og det var tydelig at de har satt klubbutvikling på agendaen. Styreleder Espen Lundbakk opplevde besøket som svært givende:

Vi ønsket gjerne å få muligheten til å gjennomgå rutinene og prosessene våre sammen med forbundet. Vi hadde oppdaget noen «hull» som burde tettes. Vi hadde en formening om hva vi ønsket å få til, men så på dette som en god mulighet til å få hjelp til å tette hullene og stake ut kursen videre. Dette fikk vi uten tvil jobbet med.

For at idrettslaget skal utvikle seg bør de vite hva de er gode på, og samtidig ha en tanke om hva de ønsker å få til. NSFs klubbveileder hjelper deltakerne med å identifisere nettopp dette, ved å legge til rette for gode diskusjoner underveis. Lundbakk sier at denne måten å jobbe på har vært en øyeåpner for Sortland SLK:

Gjennom å jobbe på denne måten fikk vi et helt annet perspektiv på ting. Prosessen åpnet opp den den gode diskusjonen, som er essensielt for å få synliggjort tingenes tilstand. Mange i klubben sitter på mye god kompetanse, som ble tydeligere gjennom denne måten å jobbe på. Vi fikk også kartlagt hva som var viktig å fokusere på, og hva vi kunne sile vekk.

I Sortland SLK er det rom for å diskutere og finne løsninger sammen.

 

Gjennom besøket og forarbeidet ble klubben også oppmerksom på ting de ikke tenker på i det daglige, som for eksempel viktigheten av å ha gode systemer og rutiner for å imøtekomme lovpålagte krav og forventninger:

Dette er særlig viktig å huske på fordi vi jobber med barn og unge. På forhånd hadde vi fylt ut et kort spørreskjema med spørsmål om grunnleggende forhold i klubben. Disse spørsmålene ble en vekker, men samtidig på en god måte. Vi ble bevisste på hva vi mangler og hva vi burde jobbe med, men også hva vi allerede har på plass. Dette er også en god måte å jobbe preventivt på, slik at vi unngår uønskede hendelser i klubben vår.

Lundbakk er klar på at det å jobbe med klubbutvikling kan ha stor verdi for klubben, uavhengig av klubbens målsetninger. Han mener det også kan bidra til positive effekter utover egen klubb:

Hvis klubben er villig til å ta imot hjelp og veiledning, så får man ekstremt mye igjen for det. Alle trenger ikke å bli verdensmestere, men dette gir en mulighet til å bli en så god klubb som mulig ut ifra egne forutsetninger og premisser. Det vil gagne hele klubben ved at vi drar i riktig retning. Samtidig vil det også styrke hele svømmemiljøet, ved at klubbene blir sterkere og mer veldrevne. Ikke minst gir det en mulighet til at klubb og forbund blir bedre kjent med hverandre.

Klubben kom fram til mange gode tiltak for å gjøre hverdagen enklere.

 

Lundbakk opplever at de har fått mye igjen for besøket, og anbefaler derfor andre klubber om å ta kontakt med NSF:

Vi anbefaler alle å be om et besøk fra NSF. Dette er et tilbud som ikke koster noe for klubben, og det er en mulighet til å få oversikt over ressurser som allerede finnes. Både innad i klubben, og i form av maler som allerede eksisterer. Og det finnes utrolig mange verktøy om klubbdrift og kilder til informasjon. Vi svarer gjerne på spørsmål fra andre klubber som lurer på om de skal gå i gang med klubbutvikling.

Interessert i et klubbesøk?

Vi kommer gjerne på et kostnadsfritt besøk til din klubb, som tilpasses det klubben har behov for. Ta kontakt med utviklingskonsulent Kristin Angelsen.

 

Les mer om klubbutvikling her:

 

Ta gjerne en sjekk på klubbens status:

Klubbutviklings-undersøkelsen er et kartleggingsverktøy, som kan gi dere og NSF en pekepinn på status i klubben. I etterkant av undersøkelsen vil man få en oppfølgende samtale med en utviklingskonsulent i NSF, for å se om det kan være behov for å gjennomføre klubbutviklingstiltak.

X