go up

Landslagstrener oppsummerer Para-sesongen

En lang og innholdsrik sesong er i skrivende stund over for noen, mens andre er godt i gang med den kommende sesong. I løpet av 2017 har det skjedd mye positivt for para svømmingen. Følgende kan nevnes:

 

  • Innføring av verdensserie i svømming
  • EPYG (European Youth Olympic Games)
  • VM
  • Åpen samling

 

Internasjonal svømming er i rivende utvikling og det er gledelig å se at Norge styrker sin posisjon i forhold til resten av verden. Riktignok kan vi ikke konkurrere med de store nasjonene på antall, men vi har flere utøvere som både svømmer finaler og tar medaljer enn noen gang. Både blant de etablerte og ekstra gledelig; morgendagens utøvere tar stadig nye steg.

I løpet av året er det satt et stort antall norske rekorder i tillegg til flere verdensrekorder. Årsakene til dette er flere, men helt sentralt står det arbeidet som gjøres i klubbene. Alle våre beste utøvere er i klubber med profesjonelle og dyktige trenere som hver dag står på og legger forholdene til rette for at utøverne skal oppnå drømmene og målene sine. Samspillet mellom Norges Svømmeforbund, Olympiatoppen og klubbene er en modell som er et konkurransefortrinn mange nasjoner misunner oss.

Innføring av verdensserien har medført flere konkurranser på høyere nivå. Det gjør at utøverne får nødvendig matching og konkurransetrening. Det nytter ikke bare å trene på å trene, det må også trenes på å konkurrere. Norge deltok med en stor tropp på det første stevnet i 2017, som gikk av stabelen i København. Verdens serien har også en egen juniorklasse, noe som gjør at morgendagens utøvere konkurrere mot utøvere på samme alder istedenfor de beste etablerte utøverne. I år ble det arrangert stevner i Sør-Amerika, USA og Europa. Innen 2019 har IPC mål om å utvide verdens serien til alle verdensdeler.

I 2017 ble det for første gang arrangert EPYG, som er et fleridrettsmesterskap for ungdom fra  Europa. Her deltok vi med fire svømmere som gjorde sakene sine meget bra. To kom hjem med hver sin medalje, og det var flere fjerde og femteplasser som var tett opp til medalje nivå. Best av alt; det ble satt «et hav» av personlige rekorder, og alle vant over seg selv.

Første uken i desember gikk VM av stabelen i Mexico city. Ca 500 deltakere fra 62 nasjoner var i aksjon i VM bassenget de 6 dagene mesterskapet varte  Som kjent var årets VM utsatt pga jordskjelvet som rammet byen i oktober.Norge deltok med tre utøvere, som alle fikk æren av å stå øverst på pallen. At arrangøren hadde rotet bort det norske flagget, slik at premieutdelingen foregikk med tomme flaggstenger, ødela ikke stemningen. Heldigvis hadde de den rette nasjonalsangen. Det skal nevnes at flagget var kom plass etter hvert.

Åpen samling satte igjen «norsk rekord» i antall deltakere. Tradisjonen tro gikk den av stabelen siste helgen i november. Dette er den viktigste arenaen for rekruttering av utøvere til svømmesporten. To av våre tre medaljevinnere i VM kommer via åpen samling, det samme gjør begge medaljevinnerne fra EPYG.

Sesongen 2017/2018 er allerede godt i gang, og det er mange spennende aktiviteter og oppgaver som ligger der for dem som griper muligheten. Året starter verdens serien i mars og avsluttes med EM i Dublin i august, og håpet er at mange melder seg på i kampen om å delta på EM.

Dersom vi skal videreutvikle norsk para-svømming kan vi aldri se oss tilbake, vi er nødt til å rette blikket fremover og trene med enda høyere fokus og kvalitet enn vi gjorde i går. Prestasjoner er ferskvare og går fort ut på dato.

 

Jeg vil ønske alle svømme venner et riktig Godt År, og husk «Mester er ikke noe man er, men noe man kan bli».

 

Morten Eklund, landslagstrener Parasvømming

 

X