Lær mer om «Prikketid»
Starten på konseptet «Prikketid» begynte i mars 2023, der Norges idrettsforbund (NIF) lyste ut muligheten for særforbund om å være med på et prosjekt for å videreutvikle aktivitets- og konkurransekonsepter for ungdom.
Målet med prosjektet er å ta ytterligere steg i videreutviklingen av våre aktivitets- konkurransekonsepter for ungdom i alderen 13-16 år. Fra Norges Svømmeforbund var det leder av fagavdelingen Tore de Faveri og utviklingskonsulent Jan Kjensli som deltok på prosjektet. Vi har derfor tatt en prat med Tore og Jan, og fått høre om hvordan konseptet «Prikketid» ble til.
Workshop med NIF og andre særforbund
En del av prosjektet bestod av ulike workshop som NIF arrangerte. Her diskuterte man ulike aktivitets- og konkurransekonsepter med andre særforbund.
Etter at vi søkte på dette i mars 2023, ble vi valgt ut til å få være med på prosjektet. Deretter deltok vi på flere workshop som var ledet av en ekstern prosessveileder som NIF hadde hanket inn. Navnet hans var Andre Lachance, sier Jan Kjensli.
Andre har tidligere vært direktør for forretnings- og sportsutvikling for Baseball Canada, og er nå direktør for Human Performance Services hos Cirque du Soleil. Han var flink på å utfordre oss ut av den tradisjonelle aktivitets- og konkurranseskoen som vi ofte befinner oss i, legger Tore de Faveri til.
Konseptet «Prikketid»
Gjennom de mange workshopene ble etter hvert «Prikketid» til, og det var nyttig å sparre med de andre særforbundene som også var en del av prosjektet.
På et av workshopene ble vi satt til å lage et konsept, og det var da vi kom opp med «Prikketid». Vi presenterte dette foran de andre idrettene som var med i prosjektet, og fikk mange gode tilbakemeldinger på hvordan konseptet kunne bli bedre. Dette var veldig nyttig for oss, og vi fikk hjelp til å spisse beskrivelsen for «Prikketid» sånn at det skulle være enkelt å forstå, sier Jan Kjensli.
Bærumsvømmerne og Bergen Vest Svømmeklubb
Prikketid-konseptet var klart før sommeren i fjor, og det var nødvendig å få testet dette ut i noen av våre klubber. Tilbakemeldingene har vært gode, og for de fleste var dette nytt og spennende.
Da prikketid-konseptet var klart, trengte vi å rekruttere to klubber som fikk lov til å teste ut dette. Bergen Vest og Bærumsvømmerne ble plukket ut, og de testet prikketid på sin treningssamling med utøvere mellom 13-16 år. For oss var det også viktig å få tilbakemeldinger, så vi lagde et spørreskjema som utøverne måtte svare på etter at de hadde testet ut prikketid. Mange utfordret oss med at dette burde kombineres med noe sosialt, og ikke bare konkurranse, sier Jan Kjensli.
Vi har kommet med noen forslag på hvordan prikketid kan utføres, men her kan klubbene også være kreative.
Klubbene har mange muligheter til å sy sammen et lite program. Det trenger ikke bare være «Prikketid», men også kombinasjon med sosiale aktiviter. Utgangspunktet for hele prosjektet var å finne nye aktivteter eller konkurranseformer for å beholde ungdommene lengre i idrettslaget. Det er ikke alle som finner seg helt til rette med den tradisjonelle konkurransesvømmingen, og derfor kan «Prikketid» være en litt lavere terskel for å delta på, og der alle kan delta. Vi har tro på dette, men det er også viktig å si at dette ikke skal erstatte noe konkurranse på noe som helst måte, men at det er en ny metode å gjøre ting på, sier Tore de Faveri.
«Prikketid» til inspirasjon for alle klubber
Vi håper etter hvert at flere klubber slenger seg på, og at man lærer av hverandre og at «Prikketid» blir videreutviklet.
Vi håper at også andre klubber nå blir inspirert til å teste ut dette selv, og bruker det til å utveksle erfaringer med hverandre. Det hadde vært veldig gøy å se om noen andre klubber lagde en større happening rundt dette, sier Jan Kjensli.
En stor takk må rettes til pilotklubbene som har vært avgjørende for å få gjennomført konseptet.
Til slutt er det viktig for vår del å takke Bærumsvømmerne og Bergen Vest Svømmeklubb som på strak arm tok utfordringen vår. Dette gjennomførte de på sensommeren med et tilrettelagt program fra oss. 50 utøvere fra alderen 13-16 år deltok, og vi har derfor fått masse tilbakemeldinger som har vært helt avgjørende. Vi hadde også møte med klubbenes daglig ledere og trenerne som skulle utføre prikketiden, og fikk mye god feedback fra disse møtene. Dette setter vi skikkelig pris på, sier Tore de Faveri.
Har du spørsmål om konseptet «Prikketid», så er det bare å ta kontakt med Tore og Jan. Kontaktinformasjonen deres finner du her
Vi anbefaler også at dere sjekker ut infosiden vår om Prikketid, og se gjerne videoen om hva prikketid er. Den finner du her: