go up
NSF skolesvommen jente på rygg i vann

Hold av 5. juni! Da skal “Hele Norge flyte”!

Sammen med NRK og Redningsselskapet skal Norges svømmeforbund få med hele landet på en stor svømmedugnad gjennom sommeren og opp mot stortingsvalget 2021. Det handler om 10-åringene og familiene deres, og skal være et prosjekt for hele landet som også treffer bredt på alle NRKs plattformer. Dugnaden har fått navnet “Hele Norge svømmer”

Om «Hele Norge svømmer»

  • NSF jente svømmerHele Norge svømmer er en stor NRK-satsing, der svømmeopplæring, livredning og drukningsforebygging står i fokus fra etter 17. mai og gjennom sommeren.
  • 5. juni inviterer NRK til direktesendt Flytefest sammen med samarbeidspartnerne Norges Svømmeforbund og Redningsselskapet.
  • Å kunne flyte er viktig for kunne lære seg å svømme, og viktig for å redde liv. På flytefesten oppfordres barn og voksne i alle landets kommuner til å flyte i tre minutter i sjøen, tjernet, elva eller bassenget. Setter vi verdensrekord?
  • Norges Svømmeforbund og Redningsselskapet bidrar med drukningsforebyggende aktiviteter for alle som ikke føler seg trygge ved og i vannet.

Eventet «Hele Norge flyter»

5. juniNSF skolesvommen jente på rygg i vann 2021 inviteres hele landet til et storstilt event, en «Flytefest». Vår ambisjon er at alle kommuner i Norge bidrar for å sette fokus på trygg vannglede denne dagen. Sammen skal vi engasjere byer, bygder, skoler og idrettslag til å finne sin måte å markere denne dagen på.

Alle klubber tilsluttet NSF og lokallag tilsluttet RS vil få tilsendt informasjon i løpet av april. Vi oppfordrer alle til å sette av 5. juni i kalenderen allerede nå, slik at vi alle kan bidra til at vi får en super fest!

Hvorfor gjennomføre «Hele Norge svømmer»

Svømmeferdighetene til norske barn er katastrofalt dårlige sammenlignet med resten av Norden. Undersøkelser Norge Svømmeforbund har gjort viser at kun halvparten av landets 10-åringer kan svømme 200 meter eller mer.

Når vi sammenligner oss med tall fra andre land i Norden, så er vi desidert dårligst.

I Finland svarer 72 % av barna at de kan svømme 200 meter, 79 % i Danmark, 92 % i Sverige og 96 % på Island. Tallene er fra 2013, men nyere undersøkelser bekrefter dessverre at situasjonen trolig er lite endret.

NSF trening i gruppeI 2020 mistet 88 mennesker livet på grunn av drukning. Trolig kunne mange av dem vært reddet med bedre svømme- og livredningskunnskaper, samt at opplæringen kunne ha bidratt til at de hadde tatt bedre valg før de startet med aktivitet i vann. Rundt 90 til 100 mennesker dør av drukning hvert år.

Nordmenn er for dårlige til å svømme. Det skal NRK, Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) gjøre noe med. «Hele Norge svømmer» skal skylle over landet.

En del av «Hele Norge svømmer» vil være å følge en storfamilie – sammensatt av flere generasjoner. Der altså mange ikke kan svømme, noen kan nesten svømme – men alle vil gjerne lære det.

«Hele Norge svømmer» er utrolig viktig for å forhindre drukningsulykker i framtida, og med det komme nærmere visjonene «Hver nordmann en svømmer, hver svømmer en livredder» (NSF) og «Ingen skal drukne» (RS). Sammen med NRK og Redningsselskapet skal vi bidra med forebyggende aktiviteter og med å skape trygg vannglede i sommer.

X