Balanse gir energi til elitesatsing
Fredrik Solberg ble i August hedret som årets parasvømmer i Norge. Det etter en fantastisk prestasjon ved Para-VM i Portugal. Her vant han sølv på 50m fri og sementerte sin posisjon i internasjonal parasvømming. Akkurat nå er Fredrik til landslagssamling i Torremolinos, Spania. Vi har benyttet sjansen til å ta en prat med 20-åringen.
Fredriks sesongavslutning med VM-medalje lå ikke akkurat i kortene. En skade kort tid før VM gjorde forventningene om suksess mer usikre.
– Det var ganske rart og surrealistisk. Jeg var ikke riktig forberedt på det etter en ganske trøblete sesong. Jeg hadde et tretthetsbrudd i ryggen i januar og var ute av vannet i halvannen måned, kanskje. Det var en lang opptreningsperiode, men så kom vi inn i en ganske god flyt etter hvert og fikk laget et ganske bra opplegg frem mot VM i juni, sier Fredrik.
Du trenger ikke snakke lenge med en eliteutøver før du forstår at målsetting og det å ha noe å jobbe mot er en fast del av jobben. Dette gjelder også elitesvømmere som Fredrik, som jobber hardt mot neste konkurranse og mesterskap.
– Neste større mål er VM om rett unner et år, og så er OL i Paris hovedmålet. Samtidig blir fokus ikke å ta medaljer. Fokus er å utvikle meg og jobbe med oppgavene jeg skal jobbe med. Så får resultatene komme ut fra det.
Veien til svømming gikk via andre idretter
Som mange andre norske barn har Fredrik prøvd seg i ulike idretter før han til slutt ble forelsket i svømming.
– Jeg syns mye var gøy, men det var litt utfordrende med tanke på at jeg mangler hånden. Jeg begynte med turn og det var veldig artig, men så fikk jeg en kneskade. Etter hvert tenkte jeg svømming kunne ha passet bra. Jeg forelsket meg i svømming og fikk gode venner via svømmingen, og så baller det egentlig bare veldig på seg. Plutselig ble det ene med det andre og jeg trente mere og mere og så ble det egentlig litt brått stort svømmefokus og jeg ble med på leir.
Første gang Fredrik var med på en landslagsleir var han bare 15 år.
– Det var utfordrende, men samtidig formet det meg som person og ga meg erfaringer som jeg har tatt med videre. Jeg har mye gode minner fra de første landslagssamlingene, forteller Fredrik og legger samtidig vekt på at samlingene da var annerledes enn i dag.
– Det var annerledes før når Sarah Luise Rung og Andreas Bjørnstad svømte og vi hadde flere eliteparasvømmere som var med på internasjonale mesterskap. Vi hadde også mange andre parasvømmere som var med på mindre internasjonale mesterskap, men akkurat nå er det, hva skal man si, tørt.
Fredrik er eneste parasvømmer på landslagsnivå i Norge. I Norge er samlingene for seniorlandslagssvømmere i para og for funksjonsfriske fult integrert. Det har de vært i mange år og dette er med på å motivere Fredrik. Samtidig synes han at det er litt synd at det ikke er flere parasvømmere på elitenivå i Norge.
– Det er ikke så mange parasvømmere på høyere nivå i Norge. Det er på en måte litt trist, men sånn er det til tider med generasjonsskifte og sånn. Det er noen lovende utøvere på vei opp, men de er fremdeles unge. Så vi må se om de tar seg opp. For min del er det bare å gjøre det beste ut av det. Jeg har mye bra matching fra seniorlandslaget, og når hele laget blir ett lag som det er nå ser jeg ikke på det som noe problem. Jeg har alltid trent med funksjonsfriske og kommer nok alltid til det på lik linje. Jeg kan gjerne trene med parasvømmere også, men jeg er vant til å trene med funksjonsfriske og det er ikke noe problem.
Individuelle mål går hånd i hånd med lagfølelse
Som svømmer er det de individuelle målene som setter dagsorden for trening og konkurranser. Og som Fredrik sier, du er alene når du først putter hodet i vannet. Dette setter imidlertid ikke en stopper for det gode kameratskapet og lagånden.
– Du ligger i vannet alene, men i pausene, på kanten og på rommet er man jo samlet som et lag. Med tanke på motivasjon og å gjennomføre øktene på en bra måte er det veldig viktig å jobbe sammen. Uavhengig om man er junior eller senior. Der er selvfølgelig forskjell på en 20 år gammel gutt og en 14 år gammel gutt, men så lenge man har mål og holdninger på plass så har den forskjellen ikke så mye å si.
Livet er mer enn svømming
Med flere tusen treningstimer under beltet er det naturlig at mye av Fredriks tid og tanker går til svømming. De siste to årene har han fokusert utelukkende på svømming og å jobbe for å nå målene han og teamet bak har satt seg.
– Jeg har hatt to år hvor jeg bare har svømt. Det har vært deilig på mange måter og utfordrende på mange måter. Jeg merker etter skader så har jeg hatt et behov for å ha mer enn bare svømming, og så må jeg handle på en måte som gjør at jeg kan oppfylle målene.
Fredrik har startet på bachelor i økonomi og organisasjon ved HVL i Bergen. Det er et valg han har tatt for å balansere det tunge fokuset på svømming med andre ting i livet.
– Livet er mer enn bare svømming og derfor har jeg valgt å studere og prøve å kombinere det uten at det går ut over de målene jeg har satt. Det er ikke bare-bare. Det er en balanse der hvor du må ha nok energi til å både svømme og reise, men også ha nok energi til å kunne studere og være med på forelesninger og få med deg alt.
For å skape den rette balansen og fortsatt kunne fokusere på svømming, studerer Fredrik på 50%. Det betyr at studiene tar dobbelt så lang tid som normalt, men også at det er mulig å kombinere studier og svømming på elitenivå.
– Det blir på en måte lavere belastning og så må du bare være effektiv og få gjort jobben, rett og slett. Det er et spørsmål om hvordan du ser på det. Jeg prøver å se på det som en energikilde og som en mulighet for å tenke på andre ting enn bare svømming. Jeg tenker ikke på studie som noe som tar så veldig mye energi, men heller som noe hvor jeg kan sette meg ned i lesesalen og tenke på noe helt annet. Det er litt viktig for meg, slutter Fredrik.