Suksess med Vill i vann Camp!
Norges Svømmeforbund har fått midler fra Sparebankstiftelsen DNB til at klubber kan arrangere Vill i vann Camps for ungdom fra året de fyller 12 år til 16 år.
Målet med Vill i vann Campen er at klubber arrangerer en ukes sommerleir/høstferie for ungdom. Det skal være en aktivitetsrettet leir, av, med og for ungdom, der ungdommene skal få bestemme mye av innholdet, og eldre ungdommer skal få være trenere. Campen skal ha ulike vannaktiviteter og leker, og i tillegg aktiviteter på land. Campen skal være rimelig, og det skal skape et ferietilbud for ungdom.
Sommeren 2019 var det tre klubber som arrangerte camper (Arna SLK, Sørumsand IF svømming og Namsos Vannpoloklubb), og to til skal arrangere i vinterferien 2020 (Aalesund SLK og Vestkansvømmerne).
Suksess hos Sørumsand IF svømming
Sørumsand IF svømming arrangerte campen sin fra 5.-9. august, og det var totalt 21 deltakere. Klubben har et flott utebasseng på Kuskerudnebben friluftsbad som det meste av vannaktiviteten ble gjennomført i. En viktig del av Vill i vann Campen er at det er ungdommene som er deltakere som skal få bestemme mye av innholdet, og at litt eldre ungdommer bør være trenere.
Deltakerne Lina Aurora Ersvik (12), Sindre Rinden (13) og Isac Apeland (15) syntes Vill i vann Campen var veldig morsom.
«Det er veldig gøy å være med, og vi kan bestemme hva vi skal gjøre. Det er mye lek, men det er også trening. Man bli sliten!», forteller Lina.
Lina, Isac og Sindre deltok på Sørumsand sin Vill i vann Camp, og var veldig fornøyde.
«Det morsomme er å være i vann, leke og spille «sup polo». På land ha vi spilt rugby og slåball. Men det var litt kjedelig vi ikke fikk takle i rugby», sier Sindre.
Isac mener det bør være med flere til neste år: – «Vi bør spre ordet mer, og si det er gøy og man gjør mye forskjellig. Og at man kan være med på det man vil».
Også Pernille (12), har hatt det veldig gøy på campen. – «Bra med mye tid i vannet, og jeg blir også kjent med noen på ungdomsskolen».
Trenerne som hadde ansvaret for opplegget; Andreas Austad (18), Bettina Larsson (16), Sebastian Larsson (18), Selma Robsrud (17), Elisabeth Rinden (15) og Tobias Halten Løken (16) er alle fornøyde med uka. De har lært mye under leiren. De forteller de har blitt mer tålmodige, og at de må ha fokus på å se alle og høre på alle. De syntes også det har vært gøy med ansvar og få lov til å kunne planlegge alt selv. Det å takle ungdom på ulike måter og måtte være kreativ er også noe de har lært seg. Og de vil gjerne fortsette som trenere og instruktører i klubben senere.
Elisabeth, Tobias, Selma, Bettina, Sebastian og Andreas var trenere under Vill i vann Campen til Sørumsand.
Ulike aktiviteter på land og i vann
Sørumsand hadde alltid vannaktiviteter på formiddagen, før en god og attraktiv lunsj, og landaktiviteter på ettermiddagen. Noen av vannaktivitetene var ulike svømmetreninger, synkronsvømming, vannpolo, stup og stunt, samt Open Water svømming i Glomma. Men det var også mye lek og moro. Eks. vann-volleyball, SUP, stafetter og leker, «frilek», og amerikansk «sup-polo» som deltakerne fant på selv. Det er amerikansk rugbyregler, og deltakerne sitter på et sup-brett. Veldig populært!
Av landaktiviteter hadde de blant annet slåball, lek i gymsal med musikk, volleyball, frisbeegolf og rugby. De fikk besøk av Rugbyforbundet som lærte deltakerne rugby. Veldig populært!
God mat, utstyr, og gi ansvaret til ungdommen
Sverre Fjermestad er klubbens ansvarlige og kontaktperson for campen. Han forteller om at det er noen ting som gjør de lille ekstra for å få campen vellykket. Det ene er mat. Viktig med god og sunn mat som ungdommene gleder seg til. Og det lille ekstra, eks. vafler til dessert og kakao på bassengkanten når det er litt hustrig i været. Det er lurt med en foresatt eller person som lager maten og er ansvarlig for dette.
Det andre er at det er ungdommene selv og de unge trenerne som har fått bestemme opplegget er en del av suksessen. Det gjør at ungdommene opplever medbestemmelse, og campen er på deres premisser. Da er det også lurt å ha forskjellig utstyr som gjør at det er lettere å være kreativ med tanke på lek og moro.
Sverre mener også det er viktig å reklamere for at det ikke bare er svømming og aktiviteter i vann. Det at det alltid er noen forskjellige landaktiviteter, og mye lek er også viktig å få frem, slik at ungdommene ikke tror det er en «svømmeleir» de skal på.
Jane Bråthen er foreldre til ei av jentene i klubben som var med på Campen. Hun mener suksessen er at de voksne slipper taket litt, og lar ungdommene ordne selv. Jane var også med å ordne i stand mat, og hun også mener dette er en viktig del av campen. Det er viktig med ordentlig mat for å ha energi nok til all aktiviteten. Og et fint avbrekk der man også kan sosialisere utenom aktivitetene.
Både deltakerne, trenere, foreldre og ansvarlige i klubben ønsker å arrangere dette til neste år også. Da med mer fokus på markedsføring, slik at enda flere ungdommer blir med!
Ønsker din klubb å arrangere Vill i vann Camp for ungdom i 2020?
Campen skal arrangeres av ungdom og for ungdom (12-16år, 7. til 10. trinn). Eldre ungdommer oppfordres til å være trenere, og klubben får gratis deltakelse for 1 trener på Vill i vann trenerkurs, og gratis deltakelse for 2 ungdommer (15-19år) på Lederkurs for ungdom. I tillegg til økonomisk støtte til klubb og utstyrsstøtte. Les mer om Vill i vann Camp og søk om midler for 2020 på denne siden.
Spørsmål?
Ta kontakt med Cathrine Aa Dalen, utviklingskonsulent NSF, cathrine@svomming.no, tlf: 92461659.
Foto: Sverre Fjermestad, SIF og Cathrine Aa Dalen, NSF.