Riska Svømmeklubb er i mål med trenerattest
Idrettstinget vedtok i 2021 obligatorisk trenerattest for alle trenere i norsk idrett, og 1. oktober 2022 innførte NSF obligatorisk Trenerattest for å oppnå kompetanse for instruktører og trenere i norsk idrett.
Mange klubber har startet prosessen med å informere og veilede trenere og ledere om kravet, men det er fortsatt et stykke igjen før vi i norsk svømming har alle trenere og ledere i mål med Trenerattesten.
2300 trenere, instruktører og aktivitetsledere har gjennomført den obligatoriske Trenerattest i regi av NSF. Det viser at vi er på rett vei, men det er fortsatt en vei å gå før alle som må ta Trenerattesten er registrert som ferdige i vår systemer.
Vi er glade for å se at flertallet av klubbene under NSF har tatt oppgaven med å skaffe Trenerattester for alle trenere og instruktører. Det er stor forskjell på klubbene i vår organisasjon og vi forstår at det kan være vanskelig å få alle trenere og ledere gjennom prosessen. Vi ser imidlertid at flere klubber har klart å komme nær 100 % gjennomføring, og vi oppfordrer derfor også de øvrige klubbene til å gi det et ekstra trøkk, slik at vi forhåpentligvis kan få alle gjennom prosessen, sier utviklingskonsulent i NSF, Jan Kjensli.
Riska Svømmeklubb har lyktes
En av klubbene som har lykkes med å få Trenerattest for trenere og ledere i klubben er Riska Svømmeklubb. Av de registrerte trenerne tilknyttet klubben, har alle tatt Trenerattesten.
Vi startet implementeringen av Trenerattesten da NSF sendte ut en e-post om at det nå var et krav for alle trenere. For å ha det beste utgangspunktet for å svare på spørsmål tok jeg Trenerattesten for barn og ungdom som det første. Dernest inviterte vi til et trenermøte, med veldig bra oppmøte, sier Janne Berge, treneransvarlig i Riska svømmeklubb.
– Etter møtet sendte vi referat til alle trenere i klubben, hvor vi inkluderte en direkte lenke for å ta Trenerattesten. Vi tror trenermøter, felles informasjon og oppfølging med direkte lenker gjør det lettere for trenere å etterkomme kravet. For trenerne som vi har måttet purre, har det ofte vist seg at de bare trengte et siste steg for å bli registrert. For nye trenere er det blitt en del av prosedyren å ta Trenerattest, politiattest og livredningskurs. Det følger vi opp på løpende så vi sikrer at de kommer i mål med det.
Sentralisering gir oversikt
Til tross for at mange klubber, inkludert Riska Svømmeklubb, er basert på dugnad og frivillige trenere, instruktører og ledere, har Riska hatt et høyt fokus på at alle trenere og ledere skal gjennomføre Trenerattesten. Det målet er oppnådd, og spesielt ett tiltak kan være svaret på hvorfor klubben har vært så vellykket.
Det er en veldig stor fordel for en klubb at én person sitter med oversikten over Trenerattest og politiattest og følger opp dette hele veien. Det opplever vi på Riska Svømmeklubb, hvor vi enkelt har oversikt over trenernes attester og hvem som evt. mangler å levere noe. Samtidig kan den ansvarlige raskt gi tilbakemelding til trenerne når de leverer attester, slik at de med en gang vet om alt er levert eller om det fortsatt mangler noe. Dette gir større oversikt for alle parter, styreleder Silje Evensen Jacques.
Hvorfor Trenerattest?
Det er i dag tilfeldigheter som avgjør hvilke opplevelser og erfaringer norske barn står igjen med etter å ha deltatt på idrettsaktiviteter. Med Trenerattesten sikres at barn og unge skal oppleve idrettsglede i et trygt miljø. Samtidig gir Trenerattesten trenere og aktivitetsansvarlige et sterkt utgangspunkt for å lykkes, slik at utøverne møter et mer helhetlig kvalitetstilbud uansett idrett, klubb eller trener. Trenerattesten er en gjennomgang av trenerens viktigste oppgaver, med utgangspunkt i Idrettens barnerettigheter.
For klubben er Trenerattesten en måte og skape en oversikt over egne trenere. Klubben får mulighet til å vurdere, hvilke kompetanser som er i klubben og hvilke kompetanser som skal ha ekstra fokus for å skape en mere komplett sammensetning av aktivitetsansvarlige i klubben.
Det er klubbenes ansvar at trenere, ledere og aktivitetsansvarlige tar Trenerattesten. Det tar 10-20 minutter å gjennomgå Trenerattesten online. Den kan i etterkant benyttes som ressursside for treneren og gir en felles grunnforståelse og forventningsavklaring på de viktigste oppgavene.
Vi har samlet informasjon og lenker om Trenerattesten på en egen side.