Man blir ikke kokk av å tegne mat
I august kunngjorde regjeringen vedtaket om å etablere en nullvisjon for drukning. Dette er et budskap vi som medlemmer av paraplyorganisasjonen Flyte ser på med stor glede.
Flyte er en paraplyorganisasjon bestående av medlemsorganisasjoner som alle jobber med drukningsforebygging i Norge. Siden Flyte ble stiftet i 2022 har ambisjonen vært å oppnå nullvisjon for drukning. Denne visjonen ser nå ut til å bli en realitet, og tidlig denne uken deltok NSF og flere av Flytes andre medlemsorganisasjoner på et møte i Nærings- og fiskeridepartementet for å gi våre innspill til en handlingsplan.
Representanter for NSF var visepresident Linda Myrset Dønnem og leder for fagavdelingen i NSF Tore de Faveri.
«Man blir ikke kokk av å tegne mat»
I 123 år har NSF hatt mottoet: «Hver nordmann en svømmer, hver svømmer en livredder». Med over 75.000 medlemmer og 300 aktive klubber over hele landet er vi en av Norges største aktører innen svømming og aktivitet i vann. Vi utdanner instruktører, trenere og unge ledere slik at de kan gå foran i arbeidet med svømmeopplæring og svømmedyktighet i den norske befolkningen. Vi jobber med andre ord hver dag for at folk skal være trygg i vann.
For å bli trygg i vann må du ha tilgang til basseng og svømmeopplæring med kvalifiserte trenere og instruktører. Noe som NSF la stor vekt på under møtet, hvor også Kunnskapsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet var representert.
Man blir ikke kokk av å tegne mat.
Med disse ordene brakte NSF-representantene flere tiltak på bordet som bør være en del av handlingsplanen for nullvisjon mot drukning. Blant annet følgende:
- Gjøre basseng tilgjengelig og senke pris på inngang og leie
- Videreføre tilskudd til svømmeopplæring i barnehage
- Øke kompetansen i skolen
- Øke bassengkapasiteten i hele Norge
Realiteten er at under 50% av landets 10 åringer kan svømme 200 meter. Det dårligste resultatet siden 2003. 86% av lærerne mener at det er behov for flere timer svømmeopplæring i skolen likesom det er manglende oppfølging fra hjemmet med svømmeopplæring. Dette er informasjon som vi i NSF tar på alvor og som må handles for å endre en kjedelig trend.
Svømmeklubbene kan samarbeide med skoleeiere og bistå med utdannede og erfarne svømmeinstruktører. Bergen og Stavanger er to kommuner som gjennom Svøm Bergen og Svøm Stavanger har satset systematisk på svømmeopplæring sammen med svømmeklubbene og kan vise til gode resultater der 71 % av deres 10 åringer kan svømme, mot mindre enn 50 % på landsbasis.
Denne muligheten for samarbeid er åpen for alle kommuner i Norge, noe vi også understreket under møtet.
Viktige punkter ble tatt opp
Under møtet, som Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran ledet, ble flere viktige poeng fra Flyte og medlemsorganisasjonene presentert.
Følgende var blant Flytes punkter som ble ansett som viktige i en handlingsplan for nullvisjon mot drukning:
- Styrket svømmeopplæring
- Kompetansebygging
- Livredning og førstehjelp (HLR)
- Informasjon og kompetansebygging i befolkningen
- Sikkerhetstiltak i kommunene
- Etablering av nasjonalt kompetansesenter for drukningsforebygging
- Bruk av teknologi og innovasjon
- En fast post i statsbudsjettet til økt vannkompetanse og drukningsforebygging
Arbeidet med handlingsplanen er satt i gang og vi er spente på hvilke tiltak og initiativ som først kommer på dagsorden. Det er sikkert at NSF vil være en ansvarlig samarbeidspartner hele veien.
Visepresident i NSF Linda Myrset Dønnem og Fiskeri- og næringsminister Bjørnar Skjæran