go up

En allsidig sport for de som er glad i vann

De fleste kjenner idretten under navnet synkronsvømming. For noen år siden bestemte World Aquatics (tidligere FINA) å endre navnet slik at det nå heter artistisk svømming. Til tross for at det norske artistisk svømming-miljøet er lite, trives idrettsutøvere og trenere med sporten. Så mye at de håper flere etter hvert vil få øynene opp for hvor mye artistisk svømming kan komme barn, unge og voksne til gode.

– Artistisk svømming er en lagidrett, og utøverne tilbringer mye tid sammen i løpet av uken. Mange eliteutøvere fra alle mulige land er beste venner som studerer, reiser på ferier og slapper av på fritiden sammen. Vi har stort sosialt felleskap, og artistiske svømmere som fortsetter etter 15-16 år har ofte gode venner fra miljøet, uansett nivå. Tidligere generasjon av norske trenere har skapt så sterkt sosialt miljø at noen utøvere (som nå er 30 år) fortsatt har kontakt, selv om de har sluttet for lenge siden. Utøveren føler seg aldri alene, hvis treneren har skapt en riktig stemning i laget, sier Lesia Ubnova, trener i Oslo Idrettslag Synkron (OI Synkron).

Foto: Lesia Bubnova

Svømmeferdigheter en viktig kompetanse

Kravene til de som ønsker å begynne med artistisk svømming er få, men ekstremt viktige. I de fleste klubbene inkluderer ikke artistisk svømming ordinær svømmeopplæring.

Vanligvis krever klubbene at utøveren kan svømme, trives i vann, kan flyte og er komfortabel med hodet under vann. Artistisk svømming er en kombinasjon av idrett og kunst, så det er ekstra gøy for de som vil trene hardt og være kreative. Derfor er det greit å begynne hvis du liker å danse eller er kunstnerisk, sier Lesia.

Artistisk svømming er også en relativt enkel idrett i forhold til hvor mye utstyr en utøver må ha med til trening og konkurranse. Utøverne skal ha badedrakt, badehette, svømmebriller og neseklype. Senere kan trenerne kreve at utøverne har strikk for landtrening eller vekter for vanntrening, på samme måte som det anbefales at utøverne har treningstøy til bruk i landtrening.

Treningsaktiviteter på land og i vann

Ser du på artistisk svømming under OL, kan det virke overveldende å se for seg hvordan utøverne trener. Du får fort følelsen av at de må ha styrken til en vektløfter, lungekapasiteten til en langdistansesvømmer, fleksibiliteten til en turner og rytmen til en danser. Som med alle andre idretter må idrettsutøvere trene mye for å utvikle nivået sitt, og det hele starter med basisøvelser som utvides over tid og tilpasses nivået. Dette gjelder også i norsk artistisk svømming, hvor utøverne trener på land og i vann for å skape resultater.

Artistisk svømming trenger mye trening på land. Vi lærer de yngre deltakerne å koordinere bevegelser, bruke kroppen sin og å aktivere musklene på land – det er nesten umulig å forstå kroppsstillinger i vann hvis du ikke har forstått de på land først. Eldre utøvere trenger å mestre ferdighetene sine på land. Ideelt sett vil hver trening starte med én time landtrening, sier Lesia.

Foto: Lesia Ubnova

Konkurranser og «show-lag»

For noen norske idretter er det mye reiseaktivitet og mange konkurranser. Siden artistisk svømming fremdeles er en liten idrett i Norge, er disse aktivitetene færre enn for eksempel svømming. Antallet lag og klubber med artistisk svømming er for lite til at det kan avholdes vanlige konkurranser. Derfor jobber klubbene også med å finne andre muligheter for utøverne til å vise frem sin idrett.

– For de yngre barna arrangeres det klubbstevner og show, for eksempel juleshow eller sommershow hvor utøvere viser hva de har lært i år. Fra de er 13 år reiser vi ofte til Sverige eller Finland for å konkurrere. I tillegg har vi noen ganger større konkurranser i Norge; for eksempel Barracuda Cup eller Asker Synchro Open. Vi reiser også på forskjellige treningsleirer og har et eget «show-lag» med jentene som for eksempel kan vise koreografi som et åpningsnummer til et svømmestevne, sier Lesia.

Foto: David André Karlsen

Hvordan starte artistisk svømming?

For de som vil prøve seg på artistisk svømming, anbefaler Lesia at man tar kontakt med sin lokale klubb. Klubben kan gi en grundig innføring i kravene til svømmeferdigheter, bassengtider, konkurranse mm.

Lenke til klubber med kunstnerisk svømming er nederst på denne siden.

Her finner du også en video fra OI Synkron med informasjon fra utøvere og trenere om kunstnerisk svømming, hva som er gøy, hvordan de trener, hvilke krav som er m.m.

X