De beste elementene samlet i én sport
Vannpolo er en relativt liten idrett i Norge, men engasjementet blant de som deltar er umiskjennelig. De elsker idretten sin og skulle gjerne sett at flere fikk øynene opp for de mange positive elementene ved vannpolo og fellesskapet som finnes i miljøet.
Alle som liker å være i vann og som liker vannsport bør absolutt prøve vannpolo. I vannpolo utvikler du hele kroppen og du trener alle musklene. Det er bra for helsen og mindsettet. Vannpolo er en sport det tar litt tid å bli skikkelig god i, men det er en prosess vi alle har vært gjennom. Har du tålmodighet til å fortsette å trene og prøve å utvikle deg, får du også utbytte via sosialt nettverk, god helse og mestring, sier Stefan Senic som til daglig spiller vannpolo i Vika Idrettsforening, Oslo.
Stefan er født og oppvokst i Montenegro, hvor det er en lang tradisjon for å spille vannpolo og andre lagidretter. Det var derfor også naturlig for Stefan å prøve seg i vannpolo når han først hadde vært gjennom svømmeskolen og utviklet svømmeferdighetene.
– For oss barna var det veldig attraktivt å velge vannpolo der det var en lek med ball. Jeg bestemte meg for å begynne på vannpoloskolen da jeg var 8-9 år gammel. I 2011, da jeg var 15 år gammel, flyttet vi til Oslo da mamma fikk jobb i Norge. Vika var et naturlig valg for meg da det var flere internasjonale spillere og klubben hadde et høyt nivå, sier Stefan.
Svømmeferdigheter er en viktig forutsetning for å starte med vannpolo
Veien til vannpolo trenger ikke nødvendigvis å starte i ung alder. Giuseppe Panzella, trener i Vika Idrettsforening, er klar til å ønske alle interesserte velkommen til vannpolo.
I dag kan barn starte vannpolo når de er helt små, 6-7 år gammel, men jeg har også tatt imot mange eldre utøvere over 18-20 år som ønsket å starte vannpolo. Det eneste kravet for å starte vannpolo er at utøveren må kunne svømme. Det betyr ikke at de må ha et veldig høyt nivå, men at de må kunne svømme 200m og svømme crawl og rygg. Resten kan læres, sier Giuseppe.
Elementer fra andre idretter kombinert i én idrett
Vannpolo beskrives ofte som en sport sammensatt av alt det beste fra håndball, fotball, svømming og kampsport. Det er en sport som kan virke voldsom, men hvor finesse, taktikk og lagarbeid står i høysetet. Vannpolo har det mentale spillet, det emosjonelle spillet, det fysiske spillet og utholdenheten.
Det kan selvsagt være en fordel å ha kunnskap fra andre idretter, men det er ikke et krav. Det viktigste er å kunne svømme og være en del av et lag, sier Giuseppe og forklarer hvordan en trening typisk er bygget opp.
– Treningen er strukturert på samme måte for unge og seniorutøvere. Ca. 30% av treningen er svømming eller svømmerelatert trening. Ca. 20% er teknikk og taktikk og deretter 40-50% som er spill. Disse delene er forskjellige avhengig av ferdighetene til laget. Selvfølgelig er treningen tilpasset barnet og det er fokus på lek for de yngste så de ikke merker at de trener.
Mangelen på fasiliteter skaper utfordringer for idretten
Til tross for at vannpolo er en olympisk idrett som nyter stor popularitet i flere deler av verden, har den aldri virkelig slått an i Norge. Vika har stolte tradisjoner innen vannpolo og klubben, som har eksistert i mer enn 100 år, har et hav av norgesmesterskapstrofeer i skapet. Dessverre har klubben de siste årene opplevd hindringer for utvikling som de ikke selv har kontroll over. Utfordringer som de også omtaler er aktuelle for de andre norske klubbene.
Vi har vanligvis bodd på Tøyenbadet, men da det er stengt og under bygging har vi vanskeligheter med å få tilgang til treningstider og basseng. Det betyr blant annet at det ikke er mulig å trene yngre spillere og i Vika har vi foreløpig kun et seniorlag. Vi vil gjerne utvide med flere lag, men dette krever tilgang til basseng og treningstider, sier Giuseppe.
– Det er trist å være i den situasjonen og jeg ser på det som et kjempeproblem at det ikke finnes en bedre tilnærming til anlegg, sier Stefan.
Fra svømming til vannpolo
Med svømmeferdigheter som det eneste kravet for å begynne med vannpolo, har sporten en potensielt stor rekrutteringsbase å benytte seg av. Å skape tettere samarbeid mellom vannpoloklubbene og svømmeklubbene er en av løsningene som kanskje kan skape et større vannpolomiljø i Norge.
– Det beste ville vært om vi klarer å etablere et tilbud med vannpolo i de større svømmeklubbene. Vi er alle enige om at det viktigste er at barn lærer å svømme, men også at de har det gøy. Jeg tror at vannpolo er en god mulighet til å beholde utøverne i klubben lenger, sier Giuseppe og fortsetter.
De som best kan tilpasse seg vannpolo kommer nok fra svømming. Idrettsutøvere som for eksempel innser at de ikke vil nå toppnivået i svømming, men som kan bruke vannpolo som en fortsettelse av karrieren i vann. Det er også en mulighet til å bli med i et lag. Generelt er det et problem at ungdom slutter å svømme når de er 13-15 år og innser at de ikke kan nå toppnivå i svømming. De er perfekte utøvere for vannpolo. Men alle som kan svømme kan begynne med vannpolo, slår Giuseppe fast.
Hvordan starte vannpolo?
Har du blitt nysgjerrig på vannpolo og muligheten til å prøve sporten, kan du kontakte nærmeste klubb i ditt område.
Du finner en lenke med oversikt over klubber i Norge under denne artikkelen. Finner du en klubb nær deg kan du kontakte klubben eller treneren for mer informasjon om hvordan du kommer i gang.