Om årets tildeling
Vi har fått svært positive tilbakemeldinger fra NIF på vårt arbeid med svømming for innvandrere og i flere sammenhenger trekkes dette tiltaket fram som en god modell med gode resultater. Svømmeforbundet vil derfor takke klubbene for deres innsats i forhold til svømmeopplæring for innvandrere!
På bakgrunn av gode resultater og alle positive tilbakemeldinger, søkte Svømmeforbundet om midler til kurs også i 2014. NIF har i år fått tildelt et mindre beløp fra Helsedirektoratet enn de foregående år. Dette innebærer også at Svømmeforbundet har fått mindre penger.
NIF presiserer i tildelingsbrevet at tiltaket må forankres lokalt og kryssfinansieres med midler fra andre aktører.
Det jobbes med andre finansieringskilder men per dags dato lyser Svømmeforbundet ut midler til 15 kurs/mosjonsgrupper. Støtte per kurs/gruppe er kr 20 000. Svømmeklubber som ønsker å søke, må sende skriftlig søknad (pr e-post eller post) innen 30. mai.
Målgruppe
Ungdom og voksne med flerkulturell bakgrunn. I føringene presiseres det at «Målgruppen for folkehelsearbeidet er fysisk inaktive personer, inkludert mennesker som ikke finner seg til rette i det ordinære idrettstilbudet eller ikke er tilstrekkelig fysisk aktive ut fra helsemyndighetenes anbefalinger.»
Målsetting
– Å være en bidragsyter for bedre folkehelse hos folk med flerkulturell bakgrunn, samt inkludere disse i aktiviteter i og rundt vann.
– Å bidra til at folk i målgruppen blir trygge i vann og at så mange som mulig blir svømmedyktige.
– Å skape eller videreføre samarbeid med lokale instanser/ organisasjoner som grunnlag for et varig aktivitetstilbud i regi av svømmeklubben.
Med bakgrunn i disse målene, kan klubbene i år søke om midler til to ulike tiltak:
1. Svømmekurs for innvandrere. Et kurs skal bestå av minimum 15 kurstimer. Kurset skal tilbys deltakere som ikke er trygge i vann/ikke kan svømme. Det skal være minimum 10 og maksimalt 15 deltakere pr kurs. Klubber som er med i Norges Svømmeskole kan søke om midler her.
2. Mosjonsgruppe for innvandrere. Deltakere som tidligere har gått på svømmekurs og som ikke har tilbud om/driver annen fysisk aktivitet. Det skal være minimum 10 deltakere i mosjonsgruppen. Vi vil her oppfordre til at dette kan bli et tilbud som varer gjennom hele sesongen (august/september-april).
· I dette ligger det at det må være en plan og et program for aktiviteten, samt tilstrekkelig antall kvalifiserte instruktører/trenere.
· Deltakere i en slik gruppe må være medlem i klubben og bør oppfordres til å ha gyldig lisens for å ha nødvendig forsikring. Klubben kan ta egenandel fra deltakerne og Svømmeforbundet oppfordrer til at medlemskontingenten inngår i egenandelen. Egenandelen skal være så lav som mulig og ikke være en begrensende faktor for deltakelse.
Innehold i søknad:
– Navn på klubb, adresse, kontaktperson, kontonummer
– Erfaringer fra tidligere tiltak
– Om det søkes om midler til kurs eller mosjonsgruppe
– En kortfattet skisse/plan for kursinnhold.
– For midler til mosjonsgruppe, skisser kort innhold/hva dette tilbudet vil bestå i
– Hvem klubben samarbeider med (kommunen, organisasjoner eller andre instanser) og hva dette samarbeidet består av
– Hvordan deltakerne skal rekrutteres, hvor de kommer fra og tiltak som gjøres for at deltakerne møter opp hver gang
– Antall deltakere og antall instruktører
– Annen finansiering av tiltaket
– Er det egenandel for deltakerne (oppgi beløp)?
– Er det andre som er med og finansierer tiltaket (hvem og størrelse på beløp)
– Oppstart og sluttdato for tiltaket
– Framtidsutsikter for tiltaket
Kriterier for å søke:
– Klubber som søker om kurs må være med i Norges Svømmeskole
– At klubben har etablert kontakt med kommune og relevante instanser
– Kursene må gjennomføres i løpet av høsten 2014. Mosjonsgruppene skal starte opp høsten 2014 og avsluttes våren 2015. For at deltakerne skal ha utbytte av kurset er det viktig at alle møter opp og er med på alle kurstimer.
– Kurset skal fortrinns være gratis for deltakerne, eventuelt en symbolsk egenandel. For deltakelse i mosjonsgruppen anbefales det at man tar en liten egenandel.
– Deltakelsen skal være bindende.
– Alle deltakerne må være med i en spørreundersøkelse (sendes ut sammen med tildelingsbrevet).
Det stilles krav til rapportering. Hva det skal rapporteres, vil framgå av eventuell tildeling. Midler utbetales til klubben når NSF har mottatt rapport, innen utgangen av året.
For mer informasjon klikk her.
Norges Svømmeforbund har som mål at svømming skal være en åpen og inkluderende idrett og aktivitet og ønsker å bidra til at flere blir trygge i vann og lærer å svømme. Å bli trygg i vann er drukningsforebyggende, aktivitetsskapende og ikke minst gir det glede ved å kunne være med på utflukter og aktiviteter i og ved vann.