go up

Gulbrandsen ble den store svømmedronningen under dette mesterskapet. Kongepokal og norsk rekord hele fem ganger ble fasit for Anne-Mari bare to uker før avreise til Budapest og EM langbane.
På 100 bryst satt hun rekord både i forsøk og finale. Tiden i finalen, 1.09,19, er den femte beste tiden i Europa i år.
På den dobble distansen ble det rekord på sterke 2.29,74 og første norske jente under 2.30. Dette er den tiende beste tiden i Europa i år. Elin Austevolls gamle rekord var på 2.32,44 så rekordforbedringen var virkelig av det kraftige slaget.
På 200 medley var det nok en gang en gammel Austevoll rekord som skulle slettes. Anne-Mari svømte inn til 2.18,64 og med det 31 hundredeler bedre enn den rekorden Elin satt under NM for ti år siden.
Bare noen minutter senere tangerte også Bærumssvømmeren Terrie Millers norske rekord på 50 bryst med 32,67.
Det ble dermed mange oppturer for Anne-Mari Gulbrandsen under NM. La oss håpe hun drar dette med seg videre til EM og fortsetter rekordkjøret der.

Alexander Dale Oen viste også mye bra i dette NM som først og fremst var et teststevne for EM-svømmerne to og en halv uke før EM i Budapest. På 50 bryst var han kun et drøyt tiendel bak Morten Nystrøms norske rekord på 28,32. Og på 100 bryst tangerte han sin egen rekord fra syvende plassen i VM i Montreal med tiden 1.01,28 som er syvende best i Europa i år.  
I tillegg svømte Alex sin brystetappe på 1.00,60 da han sammen med Kim Torry Simenes, Pål Gunnar Normann og bror Robin Dale Oen satt norsk rekord for Vestkantsvømmerne med 3.47,51 på 4×100 medley.

Gard Kvale pleier å være en het kandidat til kongepokalen og var det også i år. Dessverre for Gard ble Dale Oens 100 bryst for sterk denne gangen men BSC-svømmeren fikk med seg en meget flott norsk rekord på 400 medley med tiden 4.26,12. Dermed røyk en annen svært gammel rekord, nemlig Arne Borgstrøms 24 år gamle 4.27,75.

Katharina Stiberg fra Bjerkvik Svømmeklubb er en av flere fremmadstormende jenter i den sterke 88-klassen. Stiberg satt norsk senior- og juniorrekord på mesterskapets første dag på 50 rygg med 29,91. Dette fulgte hun opp med å gjøre det samme på den dobble distansen der den norske junior- og seniorrekorden nå er 1.05,01. Den gamle rekorden hadde Linn Christine Madsen fra BSLK med 1.05,48 fra VM i 1991.

En annen 88-modell som også viste seg fint frem var Henriette Brekke fra Vestkantsvømmerne. Hun har i flere år nå vært en av våre raskeste sprintere og i Trondheim i helgen forbedret hun sine norke juniorrekorder på både 50 fri til 26,14 og 100 fri til 57,14. På 100 meteren satt hun først rekord i juniorfinalen på formiddagen og så på nytt i seniorfinalen på kvelden.  

I samme årsklasse svømmer også Ingvild Snildal fra Asker Svømmeklubb som forbedret sin egen juniorrekord på 50 butterfly to ganger med den beste i finalen på 27,99. Hun var også under den gamle norske seniorrekorden på både 50 rygg og 100 rygg men ble slått av Stiberg begge gangene. Hun bekrefter like fullt at hun er en av våre aller mest spennende talenter for tiden og det kan bli gøy å følge disse tre 18-åringene neste sesong. 

Det ble også juniorrekord på Karoline Brudvik Sanderud fra Hamar IL, den siste under mesterskapet. Karoline svømte 1500 fri over 15 sekunder raskere enn den gamlre rekorden og slo inn til 17.30,99 og er dermed den nest raskeste på øvelsen i Norge gjennom tidene. Bare Irene Dalby har svømt fortere enn det Karoline gjorde nå under NM.  

I juniorklassen for gutta kom det tre norske rekorder. Lars Andre Tolås fra NTG/Stavanger SC slo til i juniorfinalen på 50 rygg og forbedret Tom Eilert Karlsens rekord fra 1992 med seks hundredeler til 28,19.
Den rekorden fikk han bare beholde frem til finalene på kvelden da Maxim Christensen fra Vågsbygd flyttet rekorden ytterligere tre hundredeler ned til 28,16.
På 200 butterfly svømte Maxims tidligere klubbkamerat, Øivind Reinertsen fra KSA inn til 2.07, 80 og forbedret dermed Kristian Mølleruds rekord fra 1996 med tre tiendeler.

I tillegg til disse rekordene var nivået for å komme til finalene vesentlig tøffere på mange øvelser sammenlignet med tidligere år.
Sportssjef i NSF er veldig fornøyd med den utviklingen og selvfølgelig med alle rekordene. Han er også veldig glad for at flere av de som ble tippet som forhåndsfavoritter slo til og tenker da blant annet på de tre nevnte 88-modell jentene. I tillegg gleder det jo veldig å se EM-svømmerne i positiv formutvkling.

For alle resultater fra NM, se mesterskapets hjemmeside


 
Kongepokalvinnerne i 2006 med president i Norges
Svømmeforbund, Per Rune Eknes, bak.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


  


Under helgens NM langbane i Pirbadet i Trondheim ble det satt hele 21 norske rekorder, hvorav ti var seniorrekorder og elleve var juniorrekorder. Dette gir dermed tidenes beste langbane NM. Kongepokalene gikk til to av de som var med å sette rekorder. Anne-Mari Gulbrandsen fra Bærumsvømmerne vant pokalen for damene med sin norske rekord på 100 bryst og Alexander Dale Oen fra Vestkantsvømmerne vant for herrene med en tangering av den norske rekorden på samme øvelse.

X