Bakgrunnen og selve innholdet for kompetansehelga er basert tiltak og mål fra NSFs virksomhetsplan 2013-2016. Et mål er å jobbe mot mer aktive og velfungerende klubber. Den gode deltakelsen på Kompetansehelga viser at norsk svømming er opptatt av kompetanse og utvikling for å gi enda flere medlemmer et enda bedre tilbud.
Hovedmål: Aktive og velfungerende klubber
- Det skal være givende å være engasjert i norsk svømming
- Det skal være attraktivt å være ansatt i en klubb
- Godt planverk legger til rette for kontinuitet
- Godt planverk legger til rette for flest mulig og best mulig
Det femdelte programmet gav mange konkrete input på sin rolle i sin klubb. Presentasjonen er lagt ut under «konferanser» i venstremenyen. Her kommer en liten oppsummering fra hvert av programmene;
Forum for svømmeskoleansvarlige (ansvarlig NSF: Jan Kjensli)
Ca 85 deltagere deltok på Forum for svømmeskoleansvarlige. Fokus på lørdag var implementering av videregående kurs, etterutdanning, øvelsesbank og svømmeopplæring for alle. Under delen svømmeopplæring for alle var det spesielt fokus på å tilrettelegge for at klubbene kan tilby kurs for funksjonshemmede, enten som egne kurs eller inkludert i ordinære kurs. To klubber, Oslo Idrettslag og Raufoss, presenterte her hvordan de har utviklet sitt tilbud. Søndagen startet med en presentasjon av Svømmeskolehåndboka. Denne skal bidra til kontinuitet og økt kvalitet i hver enkelt klubb ved at man får dokumentert hvordan svømmeskolen er organisert og strukturert i klubben. Etterpå ble rollen svømmeskoleansvarlig presentert, og til slutt var det to klubber, Lambertseter og Bærumssvømmerne, som presenterte hvordan de jobber med instruktørutvikling ved hjelp av instruktørsamlinger og instruktørmøter. Her var det også et gruppearbeid som inkluderte erfaringsutveksling og arbeid med å se på hvordan man kan bli enda bedre på instruktørutvikling.
Gjennom hele helgen var det et stort engasjement, og hele forsamlingen var flinke til å dele sine erfaringer med andre. Det er utrolig hvor flinke klubbene er til å dele sin erfaring og kunnskap med andre!
Forum for hovedtrenere (ansvarlig NSF: Tore de Faveri)
Ca 50 deltakere var med på Hovedtrenerforumet. Noen klubber stilte med flere enn en person, og vi hadde deltakere fra klubber med 50 til mer enn 2000 medlemmer. Stort spenn både i størrelse på klubb, frivillige og ansatte trenere, og store deler av landet var representert.
Lørdagen var det satt av fire timer til «Sportslig plan». Første timen sammen med lederne, deretter tre timer kun med trenerne. Hva er en sportslig plan, hvorfor bør klubbene ha det, og hvordan kan vi utvikle en sportslig plan i klubben vår? Det var spørsmålene som vi forsøkte å besvare på lørdagen. Vi håper at det engasjementet dere viste denne ettermiddagen, blir tatt med tilbake i klubben, slik at alle starter arbeidet med å utvikle en sportslig plan i egen klubb.
Søndag morgen så vi på Hovedtreners rolle. Vi brukte blant annet tid på ledelsesverktøyet X-modellen, som tar for seg hvilke forutsetninger man har for å gjøre jobben (både personlige og saksforutsetninger), hvordan arbeidsprosessen er, og hvilke resultater treneren oppnår (både personlige og saksresultater). Dette er et godt verktøy både for å reflektere over egen rolle, men også for å kunne gjennomføre gode medarbeidersamtaler mellom klubbleder og hovedtrener.
Til slutt brukte vi tid på hvordan man arbeider med trenerutvikling i egen klubb, gjennom trenermøter, personlige samtaler, oppfølging av nye trenere etc. Vi presenterte også hvilke etterutdanningsmoduler NSF tilbyr, og hvordan disse på en enkel måte kan gjennomføres i egen klubb. Det var en læringssulten og engasjert gjeng med trenere, og det var fantastisk artig å jobbe sammen med alle i helgen!
Lederforum (ansvarlig NSF: Lasse Hoel)
Ca 45 engasjerte styreledere, styremedlemmer og noen daglig ledere fra hovedsakelig mellomstore og større klubber representert ved skapte et utrolig givende lederforum. Tross klubbenes variasjon var det overraskende mange av de samme utfordringer og muligheter i klubbene.
Fokus lørdag var på utvikling av sportslig plan, hovedtrenerrollen og svømmeskole. Selv om styret ikke nødvendigvis ikke skal kunne så mye om aktivitet og aktivitetsutvikling har de en viktig rolle i forhold til å legge til rette for god utvikling av klubbens aktivitetstilbud. Vi så på hvordan rollen hovedtrener og svømmeskoleansvarlig kan være med å avlaste av styrets arbeid. Søndag hadde vi et oppsummerende gruppearbeid på de viktigste områdene styret bør arbeide med i forhold til aktivitetsutvikling.
Søndagen satte fokus på styrets som et styrende styre. Hvordan kan styret heve nivået på det som blir diskutert slik at det ikke bare blir brannslukking? Det var også et gruppearbeid på hvordan styret kan arbeide for å legge til rette for økt frivillighet gjennom at det skal være givende å være engasjert i idretten.
Totalt sett var det et utrolig engasjement med veldig mange gode diskusjoner og stor åpenhet. Det ble mange inntrykk og tips og selv om er store variasjoner i klubbens størrelse varierte var det fortsatt relativ enighet om de viktigste innsatsområdene i forhold til aktivitetsutvikling og organisasjonsutvikling. Men det gjenstår for klubbene å prioritere hva de skal arbeide med. Alt kan ikke skje på en gang. Vi er spente på å følge utviklingen i klubbene- og ser frem til en ny status under Kompetansehelga i 2015.
Lederkurs (ansvarlig NSF: Brita Blenne Lien og Trude Halvorsen)
Det var 26 deltagere jevnt fordelt på nyvalgte og de med litt mer fartstid. Hensikten med lederkurset var å gi grunnleggende innsikt i hvordan norsk svømming fungerer samt grunnleggende forståelse for hvordan deres klubb kan styrke klubbens ledelse. Kurset bør gi en bedre klubbhverdag, styrke ledelsesforståelsen, bedre kommunikasjonen samt bedre samarbeid internt.
Kurset ble kjørt som pilotkurs i helgen og vil evalueres i løpet av våren. I evalueringen vil vi ta med oss tilbakemeldinger fra deltagerne for å gjøre kurset enda bedre. Kurset ble gått mottatt og i forhold til forventningene med mange konstruktive tilbakemeldinger. Vi tror økt forståelse er med å gjøre det mer moro og givende å være engasjert i en idretten!
Anlegg (ansvarlig NSF: Erlend Alstad)
18 stykker deltok på anleggsprogrammet, og det var svært god involvering og engasjement fra alle deltakere. Anlegg er helt avgjørende for at klubbene skal kunne gi medlemmene (og alle som ønsker å bli medlem) det tilbudet de fortjener, og som vi trenger å gi for å utvikle idretten og aktivitetene våre. Anlegg er også et utrolig sammensatt område, med utrolig mange interessenter, mange momenter som må avveies og en utrolig langvarig, komplisert tilblivelsesprosess både før og etter byggestart. Innleggene på Kompetansehelga var hentet fra deltakerne i gruppa, bortsett fra ett ved David Koht-Norbye i Østfoldbadet. Den relativt lille gruppa, sammen med vekten på interne bidragsytere, ga en tett og fin dialog med god temperatur og mange meningsutvekslinger. Blant flere gode innlegg vil vi trekke fram Ski Svømmeklubb og Ann-Kristin Endal som fortalte godt om
den omfattende prosessen klubben må følge, og til dels lede, for å komme fra gode intensjoner til politiske vedtak og byggestart på nytt anlegg.
Norges Svømmeforbunds Kompetansehelg har kommet for å bli!
Takk for oss og vi ser frem til å planlegge Kompetansehelga 2015 🙂
Hele 225 deltakere bidro til en suksessfull Kompetansehelg i 2014. Det har vært enormt mange gode presentasjoner, gruppeprosesser, og erfaringsutveksling. Fokus for helga var på kompetanse, utvikling og læring. Det ble en helg med masse engasjement, gode diskusjoner og god stemning.
Klikk på «Les mer» for å lese en kort oppsummeringene fra hvert av programmene.