go up

På trenerklinikken i Aachen i Tyskland 22. – 26. oktober 2003 deltok det 45 deltagere fra 10 forskjellige nasjoner. Norge var representert med 7 trenere fra 4 klubber.  Ingen av de Norske trenerene hadde vært på en slik trenerklinikk  tidligere slik at det var blandede forventninger.
Førsteinntrykket var at organiseringen hadde enormt preg av tysk presisjon og orden. All transport, mat forelesninger, utdeling av materiell, oversetting og tidsskjema ble mesterlig utført. Dette la rammen for et bra læringsmiljø.


 


Forelesningene var en blanding av avansert forskning innen mekanikk og stupteknikk, filosofi rundt stuping og stupdømming, presentasjon av de beste nasjoners treningsopplegg og praktiske øvelser. Det var selvfølgelig store sprang for en uerfaren trener, men det ble lagt opp til at alle skulle følge med og det ble oppfordret til spørsmål hvis det var noe som gikk for fort eller noe var for avansert.


 


Tyskerne representert ved Herr Köthe og Herr Naundorf var svært vitenskapelige. Herr Köthe brøt ned teknikken og estetikken i stuping ned til minste detalj, og forklarte hvert enkelte element for seg. Dette kunne også blitt svært tørt, men med videoeksempler av alle elementene ble forelesningene meget interessante istedenfor. Han tok også for seg utviklingstrendene når det gjelder vanskelighetsgrad og poengsummer i internasjonale mesterskap de siste 10 årene. Dette var for å vise tydelig hvilke stup en måtte ha med og hvilken poengsum man måtte ha for å hevde seg i internasjonal stuping i fremtiden. Konklusjonen hans var at i Olympiaden i Athen ville vi se mer avanserte stup utført bedre enn noen gang. Og vanskelighetsgraden ville ligge godt over 3,3 i snitt for menn og rundt 3,1 i snitt for damer på både 3 meter og 10 meter.


 


Herr Naundorf snakket om et nytt tyskprodusert apparat for å lære spotting  (å se på baklengse rotasjoner). Han presenterte en forskning gjort omkring dette og resultatene av denne forskningen.
Herr Steve Foley (som er den øverste personene i Britisk stuping) presenterte et treningsprogram for trampoline de anvender i England for elitestuperne. Han viste video og supplerte senere med praktisk undervisning der han brukte unge landslagsstupere fra Tyskland i tørrtreningsrommet. Herr Foley snakket også om mental og fysisk forbereding foran viktige
mesterskap. Til slutt presenterte han oppbyggingen av Britisk stuping fra rekruttering til elitenivå.


 


Hovedforeleser på klinikken var Herr Wang (tidligere landslagssjef i Kina, nå landslagssjef i Australia).
Herr Wang presenterte oppbyggingen av treningsprogrammene i Kina og Australia samt treningsprinsippene for elitestuperne i begge landene. Det var litt vanskelig å forstå engelsken hans i starten, samtidig som han ikke hadde over-head presentasjon. Dette gikk imidlertid bedre etter hvert, og han gjorde opp for dette med å ha mye svært nyttig og interessant praktisk demonstrasjon. Vi fikk demonstrert øvelser innen longe-arbeid, saltotrening på bakken, tøyningsøvelser og nedslagstrening. 


 


Trenerklinikken var en stor suksess og alle de norske deltagerne var fornøyd. Alle tok med seg mye kunnskaper hjem og ble svært inspirert. Det ble også bygget mange allianser slik at videre samarbeid med noen av de ledende trenerne i verden lar seg gjøre.
[Ønsker noen kopier av noen av referatene eller forelesnings-presentasjonen så vennligst ta kontakt med meg]Paul Joachim Thorsen
Landslagssjef i stup, NSF


 


 


 

X