go upNavn: Lars Erik Dæhli
Født: 14.06.82
Klubb: Hamar IL
Tidligere klubb: Stange SK
Trener: Øyvind (Røssi) Røsland

Litt om meg (ny 21/02/05)
Starta så vidt å svømme som 7-åring i 12,5m-bassenget på Stange(Rett utenfor Hamar). Der fortsatte jeg frem til midten av ungdomsskolen, da jeg meldte overgang til Hamar. Først da jeg var ferdig på videregående begynte jeg å trene seriøst. Da kom Øyvind Røssland til Hamar, og det meste ble forandret. Egentlig skulle jeg bare ta ett friår fra skole for å se hvor god jeg kunne bli på ett år med bra trening. Fremgangen var såpass stor, og det ble bare morsommere og morsommere å være med. Som junior klarte jeg aldri å ta en NM-medalje, men etter 18mnd med Øyvind som trener, klarte jeg mitt første landslagskrav på 200bryst!
Jeg trener for tiden 10 svømmeøkter, 3styrkeøkter og 2 alternative økter med stabilisering og medisinball, hver uke. Utenom trening går jeg på skole i Elverum, og liker ellers å koble av på fritiden med ting som ikke har med svømming å gjøre.
Nå er jeg inne i min andre sesong som landslagssvømmer, etter et lite opphold i høst. Målet mitt i høst var å komme meg til EM-kortbane, men jeg var 12/100 sek. for sent ute på 100 bryst, så det ble dårlig med EM-tur. Skuffelsen var stor, inntil Petter ringte å informerte om at jeg var tilbake på landslaget. Det hjalp veldig på humør og motivasjon, men jeg ville selvsagt vært med på EM også….

Treningsleir Las Palmas (ny 21/02/05)
Vi er akkurat hjemme fra en to ukers leir på Las Palmas. Været var ikke akkurat topp. Stort sett overskyet og litt regn innimellom. Jeg frøs veldig mye i løpet av de to ukene, så det var egentlig ganske godt å være tilbake i ankern!
Men grunnen til at vi reiste var jo først og fremst for å trene! Og det fikk vi gjort ganske så bra. Stemningen var bra, og treningsviljen god, til tross for dårlig vær. Selv om treningstidene mine der nede ikke var mer enn middels bra, er jeg veldig optimist i forhold til NM. Jeg gleder meg veldig, og regner med at formen er super innen vi ankommer Stavanger!
Stå på! Vi ses i Stavanger!

  


Reykjavik International (ny 21/02/05)
I forbindelse med åpningen av et nytt 50meters-basseng i Reykjavik, ble to norske og et par svenske svømmere invitert over til et åpningsstevne. Siden ingen av de som stod foran meg i køa kunne, endte det med at jeg reiste til Island alene. Jeg ble veldig godt mottatt som gjest av arrangøren, og hadde ei kjempefin helg. Jeg svømte alle brystøvelsene, og er egentlig veldig godt fornøyd med årets langbane-debut. (30,3/ 1,05,6/ 2,22,2). Det er iallfall de beste tidene jeg har gjort i utoppa tilstand!
Etter stevneslutt søndag kveld, gikk turen ut til Blue Lagoon. Utrolig fint, og deilig varmt vann. Litt spesielt å bade i så varmt vann når lufttemperaturen var 2-3 grader.

World Cup 2005 (ny 21/02/05)
Etter to uker med vannkopper og ingen trening i jula, rakk jeg en uke med rolig trening før vi reiste til Stockholm og Berlin. Det var utrolig tungt å starte opp igjen med trening etter sykdommen, så jeg var veldig usikker på formen i worldcup. Men jeg må si det gikk ganske mye bedre enn jeg fryktet. Det var ingen super-tider, men jevnt over greie løp på alle de 3 bryst-øvelsene.

Oppdatering (ny 01/03/04)


Sør-Afrika/World Cup Stockholm + Berlin.


Vi fikk et par dager julefri før vi satte oss på flyet til Pretoria. Der hadde vi en veldig fin leir hvor alle fikk gjort en god jobb. Jeg trente bra, men treningstidene var ikke helt topp. Jeg lå stort sett i riktig intensitet m.t.p. puls og lactat, så da får tidene bli som de blir…Det er heldigvis i konkurranse det er viktigst å svømme fort!


Vi bodde på et kjempefint idrettssenter der vi hadde alt på samme sted. Jeg trivdes veldig godt i sol og varme!


Utenom treninga ble det tid å besøke Sun City, shoppe litt, og en liten safari.


Etter to uker i Sør Afrika reiste vi rett til Stockholm for å svømme world-cup. Jeg var litt småsjuk i forkant av stevnet i Sverige, men gjennomførte et helt greit stevne. Tidene var jo bedre enn det jeg har gjort i samme periode tidligere, men et stykke bak pers.


Forkjølelsen gav seg utover uka, og formen var ganske bra da vi kom til Berlin. Der startet jeg med pers på 50bryst, og fortsatte med en god 200.(2,16,2. Et stykke bak pers, men bra i denne perioden). Alt i alt viser disse w-cup stevnene at jeg har blitt mye flinkere til å konkurrere utenom toppinga. Tiden min på 200 i Berlin, var 3-4 sek bedre enn jeg hadde i tilsvarende periode i høst.


 


Treningsleir/World Cup RIO.


Treningsleiren i Rio er over, og jeg er på plass i Hamar for å gjøre de siste forberedelser til NM.


Vi hadde en kjempefin tur til Rio. Startet med w-cup første helga. Jeg svømte et helt greit stevne, og endte på 8.plass på 200bryst(2,17,1). Tidene var midt på treet, men bra når jeg tenker på hvor tung  og sliten jeg var i forkant av stevnet. Måtte svømme dobbelarm rygg for å komme ned på 130 i puls (trodde nesten jeg var syk).


Resten av leiren trente vi på en marinebase. Vi hadde veldig fine treningsforhold, og fikk gjort en god jobb. Heldigvis klarte jeg å holde meg frisk hele tiden. P.g.a. at jeg topper formen til NM, hadde jeg et eget treningsopplegg, og trente endel rene anaerobe pass. Fikk gjort noen gode serier med høy mobilisering og gode tider. Dette lover bra foran NM!!!


Treningstider(langbane):    


6x100bryst Max   1,09,5 à 1,08,8 (200gli mellom)


4×50 broken: 33,7/34,9/34,6/35,0 (10sek. Pause)


 


Ellers fikk vi jo sett oss litt omkring i Rio. Var innom verdens største fotballstadion Marachana, og vi fikk sett på utsikten fra ”sukkertoppen”. Vi bodde 300m. fra Copacabana, og tilbrakte selvsagt en god del timer i sola der. Med mine pigmenter ble jeg nok ikke like brun som resten av gjengen….men nå kan jeg iallfall skryte av å være den bruneste i Hamar IL!(inntil videre….)


 


Vi sees på NM. Lykke til!


 


Bilder fra RioFørste dagen på World Cup, varmt men regn i lufta.


 Klar for ettermiddagstrening


 På Sukkertoppen med Rio i bakgrunnen


 


Høydeleir i Flagstaff (ny 5/12)
Høydetrening var nytt for meg, og jeg visste lite om hva jeg gikk til. Første uka var tung og slitsom. Brukte lang tid på å vende meg til høyden. Tiltross for elendige treningstider, klarte jeg å holde humøret oppe, og etter hvert gikk treninga bedre og bedre. Vi testet terskelfarten på 200 bryst i alt 4 ganger i løpet av leiren, og jeg gikk ned til sammen 11 sek, og endte opp med et bedre resultat enn det beste jeg har hatt i lavlandet tidligere.
Jeg føler at jeg hadde veldig bra treningsutbytte av leiren, noe som også viste seg på Norsjø og GP.
Utenom treninga fikk vi også tid til et par utflukter. Var blant annet en tur i Grand Canyon.Kommentarer til Nordsjøstevnet/GP (ny 5/12)
Jeg hadde egentlig ingen store forventninger til Norsjø i år. Vi kom ned fra høyden i USA bare 4 dager før, og jeg var usikker på formen. Hadde også problemer med å sove de første dagene etter USA-turen. Følte meg ganske døgnvill helt frem til stevnets slutt. Men jeg visste at jeg måtte svømme en bra 200bryst for å sikre EM-plassen. Tok sjansen på å klare det uten å toppe, og det gikk fint.(Måtte være blant de 4 beste i kval.perioden for å være med).


Fredagen på Nordsjø startet bra med en fin pers på 100 bryst. På søndag svømte jeg en grei 200 bryst, men jeg følte meg sliten, og tror ikke jeg fikk ut alt.
Med tanke på inngangen til stevnet og det at jeg ikke hadde trent noe anaerobt i forkant, må jeg si meg ganske fornøyd med stevnet. Tidene er langt bedre enn det jeg har prestert ”utoppa” tidligere.


Jeg trente ganske bra uka imellom Nordsjø og GP, men var fast bestemt på å gjøre en bra 200bryst allikevel. Svømte inn til 2,15,6 i finalen, noe som er bare to tideler fra pers. Det er godt å vite at jeg har svømt såpass gode tider allerede før toppinga. Det gir ekstra selvtillit til EM!!Status før EM (ny 5/12)
Høstens store mål nærmer seg, og jeg må si jeg gleder meg! Jeg har aldri svømt så fort på trening, og føler meg selvsikker og klar. Fortsatt mangler det litt på toppformen, men den kommer helt sikkert når jeg får hvilt skikkelig de siste dagene.
Mitt mål for EM blir selvsagt å perse på 200bryst, og bevise at jeg fortjente EM-plassen.


 


Litt om meg:
Født og oppvokst på Stange, et lite sted utenfor Hamar. 6-7 år gammel begynte jeg svømmekarrieren i 12,5 meters-basenget der. Etter noen år meldte jeg overgang til Hamar IL.


Svømming var for meg bare en hobby helt til jeg var ferdig på videregående for 2 og et halvt år siden. Jeg trente 3-6 ganger i uka i tillegg til styrke og litt andre ting. Hadde det ikke vært for min ivrige far, hadde jeg nok sluttet å svømme for 5 år siden. Men han
oppmuntret meg hele tiden, og fikk meg med videre selv om jeg var lei. Takk for det!


Så plutselig en dag fant styret i HIL på at de ville satse litt. Øyvind «Røssi» Røssland ble ansatt som trener på fulltid. Jeg tenkte som så at jeg fikk ta meg et friår for å satse litt på svømminga. Treningsmengden økte med rundt 60-70%, og allerede første høsten gikk jeg fra 2,25,8 til 2,20,3 på spesialøvelsen 200 bryst. Dette var jo moro! Så jeg fortsatte å trene enda mer. Etter hvert begynte jeg å nærme meg landslagskravene, og under NM i Bergen 2003 kom det første. 2,15,49! Hadde da forbedret meg 10sek på 18mnd. Nå er jeg motivert som aldri før, og satser for fullt så lenge jeg har motivasjon og mulighet for det! Har funnet ut at svømming er mye morsommere når man satser litt, enn når man bare har det som hobby!


Utenom svømminga går jeg for tiden grunnfag idrett ved høgskolen i Elverum. Både morsomt og interessant. Fritiden prøver jeg å bruke på alt mulig som ikke har med svømming å gjøre. Viktig med litt avkobling.


 


Mål for sesongen:
EM i Dublin i desember. Ta steget opp til internasjonalt nivå.
Kvale til langbane-EM i mai
Perse kraftig på alle øvelser……..og ellers holde meg frisk slik at jeg kan trene hardt og riktig, og få en sinnsyk fremgang!!!


 


Langsiktige mål:
Bli så god som mulig (…og helst litt bedre!). Tror ikke det finnes begrensninger så lenge motivasjon og treningsopplegg er i orden.


 


Trening og Treningsfilosofi
En vanlig uke for meg ser omtrent slik ut:
Mandag: 2 svømmeøkter + Styrke
Tirsdag: 2 svømmeøkter + Alternativ
Onsdag: 2 svømmeøkter + Styrke
Torsdag: 2 svømmeøkter + (evt. alternativ)
Fredag: 2 svømmeøkter + Styrke
Lørdag: 1 svømmeøkt
Søndag: FRI! Evt. alternativ.


 


I tillegg kommer landtrening før svømmeøktene. Her prøver jeg å få lagt inn en del medisinball og stabiliseringsøvelser på mage/rygg før kveldsøktene, og litt mage, strikk, og bevegelighet før morgenøktene.


Treninga mi består av ganske mye mengde. Svømte 2400km forrige sesong (snitt på ca. 50000 pr.uke). Jeg tror det er viktig med mye mengdetrening i grunnlagsperiodene. Men enda viktigere er det å holde riktig intensitet på treninga, svømme rolig når det er rest, fort når det er fort osv. Etter noen år med skikkelig mengde er det nok viktig å fokusere mer og mer på kvalitet og konkurransefart i treninga. Jeg trener mye mengde nå, rett og slett fordi jeg prøver å ta igjen det jeg ikke gjorde fra jeg var 12-18år.  


 


Treningsleir på Las Palmas
I september var vi på oppstartsleir i Las Palmas. Deilig å forlenge sommeren litt! Dette var min første ordentlige landslagsleir, og jeg sitter igjen med en positiv opplevelse. Foruten mye bra svømmetrening ble det litt soling på stranda, og en fin båttur.
Synes jeg fikk trent veldig bra. Var frisk og rask hele leiren, og fikk svømt mye mer bryst enn vanlig. Jeg viste etter hvert bra fremgang på aerob kapasitet. Gikk bl.a. ned ca 1 minutt på 1500-test. Jeg forbedret også terskelfarten på 200 bryst med 2,5 sek i løpet av leiren. Ellers var det ålreit å matche litt med Anders på brystseriene.


 


Stå på alle sammen!


 Lars Erik oppe under taket i Ankerskogen


 


 


 

X