go up
Alle presentasjoner blir lagt ut HER.  
 
Bakgrunnen og selve innholdet for kompetansehelga er basert tiltak og mål fra NSFsvirksomhetsplan 2013-2016. Et mål er å jobbe mot mer aktive og velfungerende klubber. Den gode deltakelsen på Kompetansehelga viser at norsk svømming er opptatt av kompetanse og utvikling – for å gi enda flere barn, ungdom og voksne et enda bedre aktivitetstilbud.
Etter en felles åpning om norsk svømming og en fin og åpen presentasjon ved Frode Eliassen fra Kongstensvømmerne Fredrikstad fortsatte programmet i hele 8 paralleller. Her kommer en liten oppsummering fra hvert av programmene;
Forum for svømmeskoleansvarlige
Omtrent 90 personer deltok på Forum for svømmeskoleansvarlige. Det var fokus på samarbeid mellom svømmeklubber og det offentlige ved at Kongstensvømmmerne presenterte sitt samarbeid med Fredrikstad kommune og Fredrikstad Idrettsåd med aktivitetstilbud på Trara skole. I tillegg presenterete Drammen svømmeklubb og Kolbotn IL sine erfaringer med å lage en svømmeskolehåndbok og viktigheten av å ha denne. Det er viktig å ha en svømmeskolehåndbok for å sikre god kontinuitet og for å kunne prioritere oppgaver. SK Speed presenterte sine tanker om oppbygging og organisering av en svømmeskole, et foredrag som ga et innblikk i hvordan rollene er definert i deres svømmeskole og hvordan de jobber rundt rekruttering til kursene og organiseringen av undervisningen. Det var et kort gruppearbeid rund kommunikasjon med foreldre foresatte fø, under og etter kurs.
 
Avslutningsvis ble det presentert satsningsområdene for Norges Svømmeskole i tiden fremover, aktivitetstilbud for funksjonshemmede og småbarnssvømming. Nye kompetansemål i skolen vil gi klubbene innenfor Norges Svømmeskole en unik mulighet til å bidra i undervisningen, her har klubbene en unik kunnskap og erfaring!  
Synkronskolen
Synkronprogrammet på Kompetansehelga var fra 2015 et nyetablert forum. Programmet tok for seg hvordan vi på best mulig måte kan utvikle en synkronskole, med utgangspunkt i Norges Svømmeskole. Prosessen ble dyktig ledet av klubbveileder Line Kvan Fadum, og vi fikk i løpet av helgen laget en organisatorisk mal for Synkronskolen. Det var en utrolig givende helg, både faglig med mange gode diskusjoner og planer for fremtiden, men også med tanke på nettverk.
 
Synkron er en liten sport i Norge, og da er gleden stor når man får snakke med svømmeklubber som gjerne vil få inn synkronelementer hos seg, eller prøve seg på Synkronskolen når den er ferdigstilt. Det er godt å se at Norges Svømmeforbund nå tar en aktiv rolle med å utvikle og satse på alle grenene. Tusen takk for en flott kompetansehelg!
Sara Paulsen, nestleder i Synkronutvalget ved Norges Svømmeforbund. 

Forum for hovedtrenere
Nærmere 50 trenere var med på Hovedtrenerforumet. Innledningen lørdag var felles med lederne, hvor vi fokuserte på Sportslig plan. NSF mener alle klubber bør ha en sportslig plan, og det ble diskutert litt roller og ansvar for at dette blir utarbeidet, implementert og fulgt opp i klubb. I fortsettelsen av dette så vi på arbeidet med sportslig plan i egen klubb, hvor vi blant annet hadde rollespill og gruppediskusjoner. Johan Setterberg viste en rekke data hvor norske topprestasjoner ble sammenlignet med internasjonalt toppnivå. Dette er interessante analyser mtp hva man kan fokusere på i trening. Lørdagen ble avsluttet med trenerprofilering; hvilke aktører påvirker deg i din trenerrolle, og hvordan vil du kommunisere med disse for å kunne utføre jobben din best mulig?
 
Søndagen fikk vi en god gjennomgang av NSFs Trenerløype. Trener 2 arrangeres på Høgskolen i Hedmark i høst, og Trener 3 blir også startet opp i høst. Videre så vi på hvilke etterutdanningstiltak man bør jobbe med, og hvordan man kan gjennomføre dette i trenerteamet hjemme i klubben. Trenerne er også opptatt av det er en god overgang fra svømmekurs til treningsgruppene, noe vi gikk gjennom sammen med ledere og svømmeskoleansvarlige. Fokus på ferdighetsutvikling i riktig progresjon, trivsel i treningsgruppa, tilhørighet og KAMPVISE. Trenerens kompetanse, og hvorvidt hovedtrener følger opp trenerne på de laveste treningspartiene, er også viktige elementer for å lykkes med denne overgangen.
 
Til slutt gikk vi gjennom skadeforebygging i svømming, hvor vi så på de tre mest skadeutsatte stedene på kroppen; skulder, rygg og kne. Vi gikk gjennom gode øvelser for forebygging, som er utviklet i samarbeid mellom NSF og Senter for idrettsskadeforskning.
Vi jobbet mye i grupper, og det var godt engasjement hele helgen. Jeg gleder meg til å se hvilke temaer som ønskes inn for neste år, slik at vi kan begynne planleggingen så raskt som mulig. Takk for en flott samling!
Tore de Faveri, ansvarlig for Hovedtrenerforum
 
Forum for klubbledelse
Ca 80 engasjerte styreledere, styremedlemmer og noen daglig ledere fra store og små klubber skapte et utrolig givende «forum for klubbledelse». Innledningen lørdag var videre fokus på Sportslig plan. NSF mener alle klubber bør ha en sportslig plan, og det ble diskutert litt roller og ansvar for at dette blir utarbeidet, implementer og fulgt opp i klubb. Videre var det mye fokus på styrearbeid og klubben som arbeidsgiver. Hvordan kan vi få styret vårt til å fungere best mulig? Hva skal styret egentlig bruke tiden sin på? Hvordan blir vår klubben en attraktiv arbeidsgiver? Petra Hedenstrøm, daglig leder Asker svømmeklubb, presenterte åpent sine tanker og opplevelser om å være ansatt og utfordret klubbene på å skape meningsfylte arbeidsplasser i klubb, hvor den/de ansatte blir fulgt opp og samtidig har klare mandater. 
 
Frivillighet var et annet viktig tema. Frivilligheten er grunnfundamentet for enhver klubb, men det oppleves at den er i endring. Det ble presentert noen tips i forhold til hvordan kan klubben skape  en mer givende frivillighet, uavhengig av klubbstørrelse.
 
Totalt sett var det et utrolig engasjement med veldig mange gode diskusjoner og stor åpenhet. Vi er spente på å følge utviklingen i klubbene innenfor styrearbeid og klubbdrift – og ser frem til en ny status under Kompetansehelga i 2016. 

 
Introkurs for nye tillitsvalgte
Det var 10 deltagere med på introkurs for nye tillitsvalgte. Hensikten med programmet var å gi grunnleggende innsikt i hvordan norsk svømming fungerer samt grunnleggende forståelse for hvordan deres klubb kan styrke klubbens ledelse. Vi tror at en grunnleggende forståelse vil kunne gi et bedre engasjement i klubb, samt at deltakerne vil kunne gjøre bedre veivalg i egen klubb.  Målet med kurset er å gi deltakerne en bedre klubbhverdag gjennom forståelse for lover og regler, styrket ledelsesforståelsen og forståelse for aktivitetsutvikling. Programmet ble godt mottatt og i forhold til forventningene med mange konstruktive tilbakemeldinger. Vi tror økt forståelse er med å gjøre det mer moro og givende å være engasjert i en idretten!
 
Anlegg
17 stykker deltok på anleggsprogrammet, noen byttet litt mellom ulike paralleller. Siden det var en liten gruppe, var det naturlig å ha diskusjoner og samtaler gjennom hele programmet. Programmet hadde ett eksternt innslag som tok for seg prosessen med planlegging av svømmeanlegg i Aurskog-Høland. Presentasjonen var delt mellom kommunenes prosjektleder, Thomas Grønnerød-Hemmingby og Finn Herlofsen fra svømmegruppa i Bjørkelangen Sportsforening. Aurskog-Høland er en av fire kommuner i Kulturdepartementets pilotprosjekt for kostnadseffektive anlegg, og prosjektet følges med stor interesse. 
 
Programmet tok ellers opp samarbeidet mellom klubb og kommune, og behovet for å forankre anleggsspørsmålet i en konkret funksjon i klubben – tillitsvalgt eller ansatt. Dette gjelder uavhengig av om klubben arbeider for å få realisert et konkret prosjekt eller om det er snakk om å optimalisere utnyttelse av eksisterende anlegg. Her hadde vi konstruktive gruppe- og plenumsdiskusjoner. 
 
Søndagen ble rundet av med visning av Asplan Viaks presentasjonsvideo av Tromsøbadet, et planlagt 50-metersanlegg med spa- og badelandselementer. Her hadde vi en inngående debatt om hvordan stupetårn, delebrygger og startpaller best plasseres for å finne den optimale flerbruksløsningen. 
Minipolo
Minipolo stod for første gang på programmet under årets kompetansehelg. Oppmøtet var bra med representanter fra både etablerte og kommende vannpoloklubber. Etter en gjennomgang av god barneidrett ved Cathrine Aa Dalen ble det gjennomført gruppearbeid. Engasjementet lot ikke vente på seg og en konstruktiv økt endte med mange gode ideer og innspill.
Minipolo er en forenklet versjon av vannpolo og konseptet ble lansert i februar 2015. Målgruppen er barn i alderen 8 til 12 år og aktiviteten passer for alle svømmemiljøer uansett størrelse. I løpet av helgen ble det lagt fram mange konkrete forslag for utvikling og etablering av minipolo som en konstruktiv aktivitet for utøver, klubb og forbund. Spesielt viktig var utarbeidelse av rollen minipoloansvarlig. 
Etter endt kompetansehelg ser vi på tiden som kommer med glede og forventning. Store muligheter for flere aktive barn, unge og voksne ligger foran oss. Minipolo kommer på banen som en styrke for alle og er en gren vi gleder oss til å se vokse. Tusen takk for en super Kompetansehelg!
Open Water
En fin gjeng var samlet på Open Water forumet på kompetansehelgen. Både Svolvær og Hammerfest stilte faktisk med deltagere som ellers kom spredt fra hele landet. Vi fikk gått gjennom Open Water utvalgets handlingsplan og fremdriftstatus. Det norske Open Water reglementet ble gjennomgått og grundig diskutert. Open Water er alt fra OL øvelsen 10.000m til store breddearrangementer som Vansbrosimmet i Sverige med størrelsesorden 10.000 deltagere. En spennende mulighet for Norsk Svømming til å nå breddearrangementer og folkehelseperspektivet på linje med store mosjonsarrangementer i andre idretter som løping, sykkel og ski. Open Water utvalget sitter igjen med gode tilbakemeldinger og har startet tankeprosessen med å videreutvikle rammeverket for å ivareta disse aspekter, samt ideer om hvordan “artic swimming” som vi vel nesten må kunne kalle Svolvær sine utesvømminger i Lofoten i april måned. Bredden i aktiviteter i Open Water er svært stor!
Svømmeforbundet har en omfattende arrangørveiledning på trappene og denne ble kort presentert. Oslo Open Water og Bergen Open Water delte erfaringer fra sine arrangementer.
 
En gjennomgang av mulige klubbaktiviteter og gjennomføring av Open Water treninger ble det også tid til, samt at vi fikk et overblikk over “Wet Card” kurspakken. Denne gir svømmeklubbene en mulighet til å introdusere Open Water svømming både for egne aktive svømmere, som en brobygger for deltagere på voksencrawl kurs som vil starte med utesvømming og som kurs for mosjonsvømmere som vil begynne å svømme ute. Instruktører for Wet Card kurs blir trener 1 med Wet Card instruktør ekstramodul. Følg med for informasjon om Wet Card intruktørkurs.
 
 
 
NSF ønsker å takke alle deltakere og bidragsytere for å være med å skape en utrolig flott og givende arena for norsk svømmeidrett!

Vi ser allerede fram til Kompetansehelga 2016!

Det har vært en utrolig spennende og lærerik Kompetansehelg! Hele 270 deltakere fra ca 80 klubber over hele landet bidro til en suksessfull konferanse. Det har vært mange gode presentasjoner, gruppeprosesser, og mye erfaringsutveksling. Fokus for helga var på kompetanse, roller og ansvar, planverk og utvikling. Det ble en helg med masse engasjement, gode diskusjoner og god stemning. Klikk på “Les mer” for å lese en kort oppsummeringene fra hvert av programmene

X