go up

Det er riktignok gammetl nytt at internasjonal svømming er inne i en ekstrem utvikling. Vi har sett det i hele år, med et fantastisk OL, historisk gode nasjonale mesterskap rundt om i verden og nå med EM kortbane i avslutningen på året som en ny bekreftelse på den enorme nivåhevingen. En nivåheving som har ført til 107 verdensrekorder i 2008. Det er voldsomt mye.

Mange vil nok trekke frem de nye draktene som den viktigste årsaken til alle disse rekordene, andre nevner gjerne nye eller forbedrede treningsmetoder. Sannsynligvis er det en god blanding. EM viste nemlig også det at det er svært godt teknisk skolerte utøvere som setter disse rekordene. Det gir grunn til å tro at personen inne i drakta fortsatt er den viktigste faktoren for å svømme raskt.

Rekorder er jo til for å slettes og med over 100 verdensrekorder i år har i hvert fall verden gått videre. Da er det godt å se at utviklingen i Norge holder bra følge og vel så det. Før EM var det satt 47 individuelle norske seniorrekorder i 2008. Med 17 nye i Riejka er vi oppe på 64 totalt i år, det høyste antallet noensinne,  og da har vi ikke regnet med stafettrekorder. Det viser at det skjer mye positivt i Norsk svømming også, uten at vi her har vurdert rekordforbedringene opp i mot hvor mye bedre verdensrekordene har blitt i samme periode.

I årets EM satte de norske svømmerne totalt to norske juniorrekorder, 17 individuelle seniorrekorder, tre stafettrekorder og tre nordiske rekorder. Så mange rekorder har vi aldri satt i noe internasjonalt mesterskap før og viser vel at landslagsjef Petter Løvbergs ønske om å prestere fremfor å bare kvalifisere begynner å gi resultater.
Tidligere har det gjerne vært slik at norske svømmere har satt rekorder og vært på sitt beste i nasjonale mesterskap og under Nordsjøstevnet, for så og falle igjennom når man kom ut på internasjonale mesterskap. Mange har kanskje vært fornøyd med bare å kvalifisere seg  til EM og VM og så går lufta ut av ballongen når det er gjort. Slik har det ikke vært i år. I høst ble det nemlg satt kun en norsk seniorrekord, Slaatmos 1500 fri på Lambertseter Open. Rekordraset kom først i EM, der de norske svømmerne presterte sitt beste når det virkelig gjaldt.


 Katharina Stiberg var en av åtte norske med norsk rekord i EM

Petter Løvberg mener at fokuset på det å prestere internasjonalt nå også er godt forankret hos de trenerne og klubbene der våre beste utøvere hører hjemme til daglig. Utøvere, trenere og klubber har et større og mer offensivt internasjonalt fokus nå enn for bare noen år siden. Løvberg mener dette blant annet vises i det faktum at så mange som åtte forskjellige utøvere setter norske rekorder og altså svømmer sine beste løp i høst i et internasjonalt mesterskap.
Faktisk har kun 17 av de nevnte 64 individuelle rekordene i år kommet i norske basseng, resten er satt ute i verden med internasjonal konkuranse på høyeste nivå.

Uten Alexander Dale Oen på plass er det klart at medaljehåpet blir noe lavere. Landslagsjefen er derfor veldig glad for at Aleksander Hetland slo til og tok sin tredje strake medlaje i et europeisk kortbanemesterskap. Hans sølvmedalje på 50 bryst, med tre nordiske rekorder på veien, var av høy internasjonal klasse og er med på holde Norge høyt der oppe over Europas beste brystsvømmings-nasjoner.


 Aleksander Hetland tok nok en EM-madalje på 50 bryst.

Neste store mesterskap for svømmerne er VM langbane i Roma til sommeren. Løvberg forteller om en offensiv gjeng som nå reiser hjem fra Kroatia og allerede har Roma i tankene. Til den italianske hovedstaden kommer også Alexander Dale Oen. Vi velger å glede oss veldig til en ny svømmefest.


 


Total oversikt over norske rekorder i EM kommer finner du ved å klikke her


 


 


 


 


 
 


  


 


 


 

 

Når det norske laget i dag reiser hjem fra Rijeka og Kroatia kan de med glade minner se tilbake på det beste EM kortbane i historien. Ikke bare var det et meget godt EM for Norge, med norsk rekord i antall norske rekorder i et internasjonalt mesterskap, men også nivået ellers var historisk høyt. I løpet av de fire dagene EM varte ble det satt hele 12 verdensrekorder og utrolige 32 europarekorder. I så godt som alle øvelser var nivået for å komme videre til finale vesentlig høyere enn tidligere i år og tider som holdt til medalje i fjor holdt plutselig ikke engang til finaleplass i år.

X