go up

Foto: Njål Arnar Johansen

Å svømme ute i det fri er en flott naturopplevelse, frihetsfølelse og gir mye mestringsglede. Men det er viktig at du er bevist hvordan det gjøres og hvilke situasjoner du setter deg i. Open Water svømming er svømming i åpne farvann, i innsjøer eller i sjøen. Vi har ikke en eneste Open Water svømmer å miste. Hjelp oss å beholde deg!

1. Svøm aldri alene

Skulle du få et illebefinnende eller komme ut for vanskeligheter er det ikke gunstig å være alene. Mister du bevisstheten i vann er det viktig at dette oppdages med en gang og at hjelpen er nær. Så sørg for at du har en medhjelper, enten svømmekamerat, eller på land som observatør eller i følgebåt, kajakk eller lignende som kan hjelpe deg om noe skulle skje.

2. Svøm langs land

Skulle noe inntreffe er det alltid gunstig å ha kort vei til land. Jo lenger fra land du har tenkt å bevege deg, jo bedre sikkerhetstiltak bør du ha med deg.  Er dere to svømmere som trener sammen må dere være så nær land at dere kan redde hverandre til land om det skulle bli nødvendig. Ha en plan for hva som skal gjøres ved behov for redning. Hvis en medsvømmer får problemer, bruk prinsippet «forlenget arm» og hjelp medsvømmer i land.

3. Kjenn din begrensning

Legg ikke ut på langtur uten trening sier fjellvettreglene. Det samme gjelder i Open Water svømming. Jobb deg gradvis opp til å mestre de distanser og vind, bølge og strømforhold som er nødvendig. Det er også viktig å bli vant til å svømme ute, med mørkt vann, kaldere vann og vant til å svømme med våtdrakt hvis det er nødvendig. Kjenn din begrensning når det gjelder vanntemperatur og distanse du skal svømme. 

4. Meld fra hvor du svømmer

Før hver økt, fortell din vakt på land eller i båt, eller bli enige med dine medsvømmere om hvor dere svømmer, hvor dere tar opptellingspauser og hvor nært hverandre dere skal holde dere mens dere svømmer. 

5. Vis respekt for vær, temperatur, strøm og forhold

Vær bevist at forholdene på din vante treningsplass varierer. Så selv om det er kjent farvann du skal svømme i så kan temperatur, vind, strøm, bølger og lysforhold gjøre en økt vesentlig mer krevende enn en annen. 

    • Skal du ut i ukjent farvann så undersøk hvordan forholdene er. Ikke stup eller hopp ut i vannet uten å vite hvor dypt det er. 
    • Temperatur er veldig viktig å ha respekt for. Sjekk vanntemperatur der du skal svømme. Ved svømming i nordiske farvann er det som oftest slik at det ikke er spørsmål om det inntreffer, men når det inntreffer at man begynner å bli nedkjølt. Når du kjenner du begynner å bli kald, gå på land. Hvor raskt man blir nedkjølt kan man dessverre ikke regne seg frem til. Hvor intensivt man svømmer, om man bruker våtdrakt eller ikke og hvor godt denne sitter på og vekt, størrelse og kroppssammensetning er alle faktorer som spiller inn.  Det er lurt å trene med våtdrakt når du skal svømme lengre turer, og vanntemperaturen er lav. 
    • Vær oppmerksom på været, og at det kan endre seg raskt. Ved lyn og torden er det ikke anbefalt å svømme ute. Sjekk værmelding på forhånd, og hold øye med hvordan været utvikler seg. Sørg for å være tilbake på land før det blir mørkt. 
    • Strømmer i vannet er viktig å tenke på. Ser det ut som raske strømmer, er det sannsynligvis raske strømmer. Vær obs på undervannsstrømmer. Vær rolig, og vær oppmerksom på omgivelsene og vannet rundt deg. Er du usikker, så ta ingen sjanser.

6. Lytt til erfarne svømmere


Du blir aldri utlært som Open Water svømmer. En svømmer som blir selvtilfreds og selvgod setter seg selv i en farlig posisjon. Vær ydmyk og søk ny lærdom. Lytt til andres erfaringer og del av dine erfaringer. Spesielt når du svømmer i nye farvann er det lurt å høre med lokale erfarne svømmere om forholdene. 

7. Lytt til kroppen, ta hensyn til dagsform

Selv om du skal svømme en økt eller en distanse som du er godt kjent med så vil dagsformen variere. Er du småforkjølet, med mangel på søvn, ikke godt restituert etter en treningsøkt, ikke har spist godt og har fulle energilagre i kroppen vil dette påvirke kroppen og kapasiteten. Vurder derfor om dagsformen tilsier endringer i svømmeturen eller ikke. Spesielt viktig og vanskelig om dere er flere som skal trene sammen og du vil ”vise” de andre på trening. Ikke legg på svøm etter å ha drukket alkohol. 

8. Ikke svøm i farvann med ferdsel av motoriserte båter

I Norske farvann er kanskje største faren ikke fisker, maneter og krabber, men å bli påkjørt av en båt, i verste fall skadet av en propell. Svøm derfor ikke i farvann der du risikerer å bli truffet av båttrafikk. Open Water svømmere er sjeldne i Norske farvann og du kan ikke regne med at alle båtførere er på utkikk etter mennesker som er ute og svømmer. 

9. Vær så synlig som mulig (husk sterk signalfarget badehette)

Med en som oftest sort våtdrakt og lite av kroppen over vann er en svømmer ikke veldig godt synlig i vannet. Med en mørk blå eller sort badehette i tillegg kan en fort bli nesten usynlig. Sørg derfor for at du i det minste bruker en badehette med signalfarge som er lett synlig. Dette for at både båter, medsvømmere og sikkerhetsobservatører i båt eller på land lettere skal kunne se deg. Svømmer du et sted med mye båter vær oppmerksom på at en oransje/rød badehette, kan forveksles med en bøye. 



Foto: Frode Storvik/Bergen Triathlon Club

X