go up

Rapport fra Bjørn Ove Myrvang, medlem i Mastersutvalget


 


ARRANGEMENTET
Det 7. Europamesterskapet i svømming og stup for masters ble arrangert i Innsbruck 25. – 29. august, 1999. Det var svømmeforbundene i Tyrol og Østerrike sammen med LEN som var ansvarlige for arrangementet med Diana som hovedsponsor.Rekordstor deltagelse og arrangementsteknisk god gjennomføring ble rammen omkring 5 opplevelsrike dager. I utendørsmesterskap må man forvente alt av vær, men også her spilte vår herre stort sett på lag med arrangørene. Vi opplevde riktignok alt man kan oppleve av vær for årstiden. Undertegnede opplevde å bli lett solbrent i løpet av 1 ½ time med bar overkropp. Vi hadde noe regn, litt grått og på lørdag eftermiddag slo det til med en stormbyge som stoppet hele arrangementet i 45 minutter.Utendørsanlegget var nyrenovert og helt perfekt for en happening av en slik størrelse. Konkurransene foregikk parallellt i svømming og stup uten at disse forstyrret hverandre. Stupbassenget lå i forlengelsen av langbassenget ved 50 m vending. Dertil var det et 33 1/3 m basseng til oppvarming og et badelandsbasseng for de som var mer opptatt av rekreasjon enn mesterskap. Dertil et grøntanlegg av betydelig størrelse. Garderobeanlegg vil aldri kunne dimensjoneres for slike deltagerantall, men det fantes et sted mellom 1000 og 1500 låsbare skap.I svømming var det anmeldt 3209 deltagere fra 795 klubber fordelt på 31 land til 9357 individuelle starter og 647 lagstarter. Jeg kan desverre ikke uttale meg om de nøyaktige antall deltagere i stup, men denne var også stor. Så stor at de på sin første konkurransedag holdt på fra kl. 08:00 om morgenen til mørkets frambrudd og måtte da utsette de siste stupene til neste dag.Det faktiske deltagerantallet var nok en del lavere. For bare å nevne Norge, så var det 3 klubber med 8 deltagere (tilsammen i svømming og stup) som ikke deltok.
Det rent stevnetekniske med heatavvikling gikk som på skinner. På 50 m fri for herrer var det hele 102 heat. Da det var igjen ca. 20 heat, tok jeg tiden på avviklingen av 6 heat. Da var det i gjennomsnitt 51 sekunder mellom startskuddene. Ikke rart at baner ofte sto tomme. Jeg kan ikke tro at dette bare skyldtes at deltagerne ikke hadde møtt opp i Innsbruck. Det må også vært som følge av at man feilregnet hastigheten i avviklingen og rett og slett møtte opp for sent.Med så kort tid som det ble mellom heatene skulle det være unødvendig å tildele svømmerne dårlig tid ved startpallen når det ble avviklet 200 metere. Jeg opplevde selv at vi fikk gå frem til våre baner først da foregående heat hadde mindre enn 50 meter igjen å svømme. Da måtte man ha startet avkledningen i oppropsbua for å rekke startskuddet. Ved pallen skulle man dessuten vise akrediteringen og bekrefte at man virkelig var neste mann for tur i nettopp den banen.Jeg vil nok mene at arrangementet var underdimensjonert utenfor det som skjedde i bassenget. Et par eksempler. Beret Bryne meldte seg på til 50 og 100 m bryst. I startlisten var hun ikke i 100 m bryst. Jeg letet lenge og presset meg veldig på dagen før start for å nå frem til de rette menneskene med denne beskjeden. Da de gikk inn på dataen viste det det seg at de hadde plassert Beret i 200 m bryst istedet for på 100 m. Dette ble lovet rettet. 200 m ble arrangert før 100 m og der ble Beret både ropt opp og annonsert på lystavla. Jeg presset meg på igjen og ble lovet at neste morgen skulle det stå nye lister på oppslagstavlene med Beret oppført. Beret skulle da svømme i det 3. heatet for dagen og det kunne vært betryggende å se et heatoppsett dagen før. Hun fant ingen ny startliste, men ble ropt opp til det 3. heatet.
Noen ville trekke seg fra en av sine øvelser, men gjerne svømme øvelsene senere i mesterskapet. De prøvde naturlig nok å få strøket seg fra aktuell øvelse, men fikk til svar at man bare fikk la være å møte opp. Ja, men hva med den videre deltagelsen da? Det var et punkt arrangøren innså at man ikke klarte å føre noen kontroll med.
Selv varslet jeg skriftlig fraværet til de norske som jeg visste ikke kom til Innsbruck. De ble ropt opp og annonsert på lystavla. Et sted går det tydeligvis en grense for hva en arrangør vil kunne håndtere helt prikkfritt, og dette mesterskapet var stort.
Hva skal man så gjøre for å begrense deltagelsen? Mangfoldet, det sosiale samværet og vennskap er nettopp det vi skal fremme inenfor masters. Er det riktig å begrense? – Det er allerede satt moderate kvalifiseringskrav, men bare med den straffereaksjonen at man ikke fikk tiden i resultatlisten med mindre man svømte under denne tiden i mesterskapet. Det var mange tidløse i resultatlistene.


 


ET GODT MESTERSKAP FOR DE NORSKE
Norge fikk 4 gull både i svømming og stup, altså 8 mesterskap. Dette kan vi være meget stolte av og utvalgets gratulasjoner går til Grunde Vegard med 3 gull, Sverre Bryne med 2 gull, Roar Løken, Janne Thorstensen og Kristin Ekstrøm med 1 gull hver.
Dessverre får jeg ikke annet enn uleselige figurer og kvadrater på min hjemme PC når jeg prøver å åpne resultatene for stuping på Internet. Derfor vil min videre rapport kun dreie seg om svømmeresultatene.Norge hadde 20 deltagere tilstede til svømmekonkurransene i tilsammen 60 anmeldte øvelser. Riktignok noterte vi oss også for dns. (did not swim), dq. (disqualified) og dnf. (did not finish) i enkelte av øvelsene, men dette var tross alt unntaksvis.
Totalt ble det 4 gull, 3 sølv og 2 bronsemedaljer til Norge i svømming.
Mestvinnende i svømming Sverre Bryne som stiller i 80 – 84 for Halden vant 50 og 100 bryst med tidene 51,22 og 2.04,37. Dertil tok han bronse på øvelsene 50 og 100 rygg med 56,26 og 2.07,08.Kristin Ekstrøm (Bærumsvømmerne) i klasse 30 – 34 vant 400 fri med 13 sekunders margin med tiden 4.47,28. Dette var Kristins siste øvelse, og hun hadde nok bestemt seg for at her skulle det ikke være tvil om hvem som skulle ta gullet. Hun hadde nemlig forut for dette måttet nøye seg med 2 sølvmedaljer. På 800 fri svømte hun på 10.05,69 og tapte gullet med fattige 30 hudredeler. På 200 fri svømte på 2.16,44 og mistet gullet med ca. 40 hundredeler. På 200 medley ble det en 5. plass og 200 fly en 7. plass.
Janne Thorstensen (KSA) slo til med en imponerende 50 m butterfly på 30,13 og vant øvelsen med bare 6 hundredelers margin. På den dobbelte distansen ble det sølv med 1.09,27, men her var veien fram til gullet markert.Diplomer ble tildelt svømmere som plasserte seg til og med 8. plass:
Lise Lothe (KSA) klasse 30 – 34 fikk to 4. plasser og en 5. plass.
Fritjov Stene svømmer for Halden i klasse 75 – 79 og fikk en 4., en 5. og to 8. plasser.
Åshild Notø (Halden) klasse 55 – 59 fikk to 5. plasser.
Beret Bryne svømmer for Halden i klasse 70 – 74 og fikk en 6. og en 8. plass.
Jan Høeg (Larvik) klasse 75 – 79 fikk en 6. plass.
Bjørn Ove Myrvang (Eidsvoll) klasse 45 – 49 fikk en 8. plass.


 


I tillegg til å svømme registrerte jeg at de norske også beså seg i landskapet rundt byen. Med sin naturskjønne beliggenhet var fjellene rundt Innsbruck naturlige mål for alle. Noen rakk i tillegg andre severdigheter og turistattraksjoner. Enkelte hadde til og med forlenget oppholdet utover mesterskapsdagene.Mastersutvalget arrangerte dessuten en vellykket norsk aften på fredag der hele 24 personer var samlet til Pizza og øl/brus og hyggelig samvær i skjønn forening av utøvere og medreisende. Fritjov Stene og Sverre Bryne underholdt med sang, førstnevnte også på russisk. Hilsener ble overbragt og på kanten vitser fortalt.
Alt i alt en svært vellykket tur slik jeg kan vurdere det.


 


Nedenfor kan man lese hva arrangøren selv skriver om mesterskapet på sin hjemmeside på Internet.


 


Eidsvoll, 16. september, 1999
Bjørn Ove Myrvang


 


 


The 7th EUROPEAN MASTERS CHAMPIONSHIPS 1999 in Innsbruck are over now. The  Main Event in 1999 for Masters’ Swimming & Diving -Competitors here  in INNSBRUCK-Tyrol (AUSTRIA) at the TIVOLI-SwimStadium …. in the’Heart of the Alps’ belongs to history. During the 5 days more than  3500 athlets struggeld for Gold-,Silver- and Bronce-Medals as well as for good positions in the rankings of each age-group. As by official statement by the LEN’s functionaires all events have been finished according to the rules, no serious problems appeared during the whole event. So we can look back to an excellent competition and confirm with the organisation’s committee, that all went fine during the race days. Special thanks to all the Austrian and foreign functionaires, without their help such a great target could’nt have been realized ! Thanks also to all the partizipating masters-competitors from 33 nations, who didn’t hesitate to come here over thousands of kilometers to join the greatest show in swim-sports, Innsbruck’s TIVOLI-Stadium ever seen in its 30 years history!


 


 

X