go up

Årets Landsstevnhelg ble arrangert på Gjøvik 2.-4. oktober og over 100 utøvere og ledere fra 15 klubber var samlet. Utgangspunktet for Landsstevnehelgen er selvfølgelig selve Landsstevnet i svømming for utviklingshemmede, et stevne som skal arrangeres tilsvarende et Norgesmesterskap. Og – mange av utøverne hadde trent lenge og forberedt seg godt for å kunne yte sitt beste denne helgen.


 


Flere av utøverne på årets stevne har vært med i flere år. En av de, Jan Tore Johnsen fra Stegaberg, sier det ligger ekstra prestisje i å slå enkelte av konkurrentene på Landsstevnet. Jan Tore, Ola Riise fra Asker og Morten Rustbakken fra Øvre Eiker har vært gjennom mange jevne og harde konkurranser tidligere og det var derfor knyttet ekstra spenning til både 50 m fri og 50 m rygg, der det var klart for nye oppgjør for det erfarne trekløveret. Det var derfor en svært fornøyd Jan Tore som kunne klatre øverst på pallen etter begge øvelsene.
 


Selv om Morten måtte se seg slått av Jan Tore på to øvelser var han veldig fornøyd med helga. ”Bryst er min beste øvelse og den jeg satser mest på. Men akkurat som Alexander Dale Oen må jeg bli bedre på starten, så fram mot Landsstevnet har jeg trent mye på den. På 100 m bryst fikk jeg til akkurat det jeg har trent på så gullet her setter jeg ekstra stor pris på!”  Også Ola Riise var fornøyd – han reiste hjem til Asker med tre gull- og to sølvmedaljer.


 


På kvinnesiden var det Rona Hjelmstad fra SSk Skjetten og Hanne Torill Scheit fra Stegaberg IL som var flest ganger på pallen. Det ble flere jevne oppgjør på de gjennom helgen og Rona kom seirende ut av de fleste duellene med hele fem gullmedaljer og en sølvmedalje, men Hanne Torill reiste fra Landsstevnet med tre gull- og tre sølvmedaljer. 

Imponerende av debutantene


I tillegg til de erfarne Landsstevnedeltakerne var det flere nye som gjorde seg bemerket denne helga. En av de vi håper å se igjen på stevner utover høsten og vinteren er Aleksander Haarberg. Aleksander representerer Vestkantsvømmerne, men bor store deler av året i Spania der han går første året på idrettslinje og trener daglig for å bli så god som mulig. At treningen har gitt resultater så vi på Landsstevnet: Fire gull og en bronse og ekstra motivasjon til å satse videre mot nye stevner og mesterskap.


 


Også arrangørklubbens egne svømmere gjorde seg bemerket. Klubben stilte med 8 deltakere, flere av de var med på sitt første svømmestevne og var derfor påmeldt på Rekruttstevnet på lørdag formiddag. Utøverne hadde nok ladet opp ekstra til stevnet for 6 av utøverne kvalifiserte seg til selve Landstevnet og når stevnet var over satt klubben igjen med en gull, en sølv og to bronse. Meget bra innsats av arrangørklubbens debutanter!


  


Rekruttering


Landsstevnet i svømminger er et approbert stevne. Det vil si at det arrangeres etter Norges Svømmeforbunds gjeldende lover og regler og tilsvarende som på NM og andre større stevner må utøverne kvalifisere seg for å kunne være med (krav til oppnådde tider på de ulike distanser). For å gi et tilbud til alle arrangeres et eget rekruttstevne på formiddagen før Landsstevnet starter. Dette er et stevne uten dommere og det er ingen krav for å kunne være med, men – det er mulig å kvalifisere seg til selve Landsstevnet. Tendensen fra de foregående årene fortsetter: Stadig flere og yngre deltakere og flere som kvalifiserer seg til Landsstevnet lover godt for videre rekruttering. 


  


Arrangøren, Gjøvik Svømmeklubb, hadde lagt ned mye arbeid i planleggingen av stevnet og Norges Svømmeforbund vil takke svømmeklubben for en fremragende innsats både i planlegging og gjennomføring av kurs, Rekruttstevnet, selve Landsstevnet og ikke minst de sosiale aktivitetene. Gjennom sitt samarbeid med Gjøvik kommune hadde klubben klart å få med flere lokale ressurser og underholdningen og dans til levende musikk lørdag kveld var noe som virkelig slo an.


 


Resultater fra Landsstevnet finner du her


Resultater fra Rekruttstevnet finner du her


 


Flere bilder fra Landsstevnet finner du her

Jevne dueller, gode debutanter, gjensyn med gode venner og konkurrenter og ikke minst mye ekte idrettsglede preget Rekrutt- og Landsstevnet i svømming for utviklingshemmede. Takket være arrangøren Gjøvik Svømmeklubb, var det mange som reiste fra Gjøvik med mange gode minner, både sportslig og sosialt.

X