go up


Norsk svømming har vært i en positiv utvikling på alle nivå i flere år nå og i fjorårs-sesongen fikk vi oppleve flere høydepunkter.
Under VM kortbane i Indianapolis høsten 2004 svømte Aleksander Hetland fra Bærumssvømmerne inn til fjerdeplass på 100 medley og i sommer ble Alexander Dale Oen fra Vestkantsvømmerne nummer syv på 100 bryst under langbane VM i Montreal. Begge prestasjonene er meget sterke og viser at også norske herresvømmere kan blande seg inn blant de beste i verden.

I tillegg ble det pallplasseringer i World Cup for Anne-Mari Gulbrandsen og Sara Nordenstam i henholdsvis Stockholm og New York.


 


I Trieste stiller Norge med ni svømmere; tre gutter og seks jenter. I fjor ble det tre finaleplasser, i år er målet å ha med norske svømmere i fem finaler. 


Det knytter seg dermed stor spenning til flere av øvelsene men kanskje aller mest 100 bryst for herrer som går allerede første dagen.


Her stiller Norge med både Aleksander Hetland og Alexander Dale Oen på startpallen. Det ligger mye prestisje i å bli første nordmann under minuttet på 100 meter bryst. Hetland hadde den tidligere Norske rekorden på øvelsen med tiden 1.00,18 men denne rekorden senket Dale Oen til 1.00,11 på Nordsjøstevnet for tre uker siden.


 


Dersom begge svømmer under minuttet bør begge kunne sikre seg plass i semifinalen. De åtte som går videre fra semifinale svømmer finale fredag ettermiddag.


 


Gard Kvale skal også ut i det som ser ut til å bli en av hans absolutt beste distanse, 200 medley, første dag.


 


Jentene har vært i fin utvikling i hele høst og det er store muligheter for at Norge kan komme til å svømme finale på en eller begge av stafettene.


 


Elisabeth Jarland er den av jentene som i høst har vist størst framgang i bassenget. Hun satte norsk rekord på 200 meter bryst under Nordsjøstevnet for tre uker siden, og senest under Grand Prix stevnet i Stockholm forrige helg satte hun den svenske eliten på plass med å vinne 400 meter medley med god margin.


 


Anne-Mari Gulbrandsen har også vist gode takter på trening over lang tid og vi vet fra tidligere at hun har kapasitet til å være med høyt oppe i det europeiske toppsjiktet.


 


Maj Hillesund, Lise Fadnes, Henriette Brekke og Iwonka Vik er de øvrige jentene i troppen. Disse er blant annet med for å styrke lagsvømmingen, men vi ser ikke bort i fra at noen av disse også kan overraske på de individuelle øvelsene.


 


Dette er det norske laget til EM kortbane i Trieste:


 


Aleksander Hetland (22 år) svømmer for Bærumssvømmerne. Studerer og trener for tiden ved SMU i Dallas, Texas. Aleksander har fjerdeplass i VM kortbane, femteplass i EM kortbane og tredjeplass i World Cup som sine beste internasjonale plasseringer.


Øvelser i EM: 50 bryst, 100 bryst, 50 rygg, 100 medley.


 


Alexander Dale Oen (20 år) svømmer for Vestkantsvømmerne. Syvendeplassen i VM langbane i sommer er tidenes beste internasjonale resultat av en mannlig norsk svømmer. Alexander deltok også som eneste norske svømmer i OL 2004 der han ble nr. 21 på 100 bryst.


Øvelser i EM: 50 bryst, 100 bryst, 200 bryst.


 


Gard Kvale (21 år) svømmer for Bergens Svømme Club. Har vært med på de fleste internasjonale mesterskap de siste tre årene. Har sine beste plasseringer på 1500 fri men satser nå like hardt på medleyøvelsene.


Øvelser i EM: 200 medley, 400 medley, 200 fri, 1500 fri.


 


Elisabeth Jarland (20 år) svømmer for Bergensvømmerne. Har flyttet til Hamburg for å satse 100% på svømmingen. Har hatt en meget fin utvikling i høst og svømmer fortere enn noensinne på bryst og ned på sine beste tider på medley.


Øvelser i EM: 100 bryst, 200 bryst, 200 medley, 400 medley, aktuell for stafett.


 


Anne-Mari Gulbrandsen (21 år) svømmer for Bærumssvømmerne. Gikk fra Team Oslo til Bærumssvømmerne i høst og har hatt en fin utvikling siden da. Slo igjennom i EM kortbane i 2000 med tre bronsemedaljer. Har vært mye opp og ned siden da men er nå tilbake for fullt. Tok en bronse under World Cup i Stockholm i fjor.


Øvelser i EM: 50 bryst, 100 bryst, 200 bryst, aktuell for stafett.


 


Maj Hillesund (25 år) svømmer for Mandal Svømmeklubb. Butterflyspesialisten har trent mye og riktig det siste året og gleder seg nå sikkert til å svømme et EM igjen, ettersom hun ble skadet rett før avreise til fjorårets EM. Er tatt ut med tanke på laget, men svømmer også sin favorittdistanse 50 butterfly.


Øvelser i EM: 50 butterfly, 50 bryst, aktuell for stafett.


 


Iwonka Vik (24 år) svømmer for Bergensvømmerne. Ryggsvømmeren har den norske rekorden på både 50 og 100 rygg. Var med til EM også i fjor og svømmer ofte sterke stafettetapper.


Øvelser i EM: 50 rygg, 100 rygg, 50 fri, aktuell for stafett.


 


Lise Fadnes (22 år) svømmer for Vestkantsvømmerne. Lise har lenge vært en lovende svømmer i Norge. Etter at hun flyttet til Bergen og Vestkantsvømmerne har hun tatt det siste steget opp til å bli en internasjonal svømmer.


Øvelser i EM: 50 fri, 100 fri og 50 rygg, aktuell for stafett.


 


Henriette Brekke (17 år) svømmer for Vestkantsvømmerne. Yngstemann i den norske troppen. Henriette har sin internasjonale erfaring fra to Junior EM. Nærmer seg de norske juniorrekordene på 50 og 100 fri.


Øvelser i EM: 50 fri, 100 fri, 50 butterfly, aktuell for stafett.


 


Støtteapparat:


Sportssjef Petter Løvberg


Trenere: Sondre Solberg, Stig Leganger-Hansen, Flemming Skov Jenssen


Fysioterapeut: Marita Fridell


Lege: Gunnar Rusten


Dommer: Alice Boyd


I tillegg er president i NSF, Per Rune Eknes, med i den norske troppen.


 


Pressekontakter under mesterskapet:


Petter Løvberg, mobil: 9706 0795


Per Rune Eknes, mobil: 9223 4847


 


EM kortbane på TV:
Eurosport sender direkte fra finalene klokken 17:00 hver dag.


Svensk TV sender sammendrag sent på kvelden hver dag.


 


Nyttige linker:


Mesterskapets offisielle hjemmesider


Omega Live Timing og resultatservice


Norges Svømmeforbunds EM-sider


Svenske EM-sider


 


 


 


 


 


 


 


 

Torsdag denne uken starter EM kortbane og optimismen råder i den norske leiren før sesongens første internasjonale mesterskap. EM varer i fire dager med forsøk på formiddagen og finaler på ettermiddagen hver dag.

X