go up

Godt arrangementet
Hamar IL har god erfaring som arrangør av norske mesterskap. Dette var imidlertid første gang et kortbanemesterskap er blitt arrangert i Ankerskogen og det var jo spennende i seg selv.
Med god plass i bassenget kunne årets norske juniormesterskap også kjøres på åtte baner, noe som ga det hele et litt internasjonalt preg. God plass til utsvømming hadde man også ordnet med.
Flyten i mesterskapet var tilnærmet perfekt. Dette mye takket være et solid tidtakeranlegg og en meget dyktig tidtakersjef i Jon Erlend Christensen.

Speaker Trond Sanderud holdt også god kontroll på det hele og geleidet oss gjennom hvert heat og hver øvelse med god innlevelse og fin bakgrunnsinformasjon om mange av svømmerne.
En god stab med arbeidsvillige funksjonærer og dommere har også hjulpet til og gjort en veldig god jobb for at dette skulle bli et vellykket NM.

Takk til Hamar IL for et flott arrangement!

Sportslig fremgang
Når det gjelder det sportslige var NM junior anno 2004 et av de aller beste noensinne. På flere av øvelsene måtte man ned på fjorårets medalje tider for i det hele tatt å komme seg til finale. Og da merker vi oss at det i år var åtte som svømte i hver finale.
Per Irgens vil som vanlig analysere mesterskapet og vurdere det opp i mot tidligere mesterskap og komme med sine slutninger i neste utgave Norsk Svømming. Det tror jeg vi kan glede oss til.
Vi har sett antydninger til en fin nivåheving i norsk juniorsvømming i hele høst. En klar indikasjon på dette er at antall utøvere på juniorlandslaget nå er nær doblet siden første samling på Hamar i september.
Vi så mye god svømming på Thisted Cup, Lambertseter Open og andre lokale stevner i oktober, deretter en meget sterk forbedring under Nordsjøstevnet tidligere i november. Og det mest gledelige av alt er at utviklingen bare fortsetter oppover under Junior NM.

Norsk juniorrekord
Veldig gledelig er det jo alltid når norske rekorder slettes og under årets junior NM var det en rekord som ble betydelig forbedret. Katharina Stiberg fra Bjerkvik tangerte tidligere i høst Tina K. Farsunds norske juniorrekord på 50 rygg. Under NM svømte hun distansen på meget sterke 29,85 og står nå med rekorden helt alene.
Vi gratulerer!


Kathrina Stiberrg satt norsk juniorrekord på 50 rygg.

Hvorfor kommer denne fremgangen nå?
Hva er så årsaken til denne meget gledelige fremgangen på juniorsiden denne høsten?
Juniorlandslagstrener Øyvind K. Røsland sier følgende:
Nivåhevingen kommer av at flere miljøer har satset mere på å gjennomføre bedre og mere trening, flere miljøer trener morgentrening. Begynner å få en bredde som setter krav til oppfølging og mere trening for å henge med. Flere miljøer har også ansatte engasjerte trener(e), dette er en av de viktigste forutsetningene for framgang og nivåheving. Økt profesjonalisering øker nivået.

Fra NSFs side har vi sagt at vi skal satse på Juniorsvømmingen: Dette er en av de viktigste effektene av å ha en MÅLSETTNING:
-Den skaper retning og genererer energi
-Øker prestasjonen
-Øker motivasjonen

Utfordringer
Nå er det viktig og påpeke at det fortsatt er mye arbeid som må gjøres. Junior Nordisk i København helgen etter NM viser at vi fortsatt har et stykke igjen til de beste i Norden.
Norge ble bare femte beste nasjon, selv om vi i år tok flere medaljer enn i fjor.
Utfordringen blir å fortsette det som nå er startet og å nærme oss de beste i Norden.

Øyvind Røsland sier dette om våre viktigste utfordringer fremover:
Utfordringer er det nok av, men en av de viktigste er at dette fortsetter og ikke representerer et blaff, et skippertak som vi er så vante med i vår kultur. Det å trene god tjevnt og trutt gir resultater. “Jevnt ulvetrav sluker milene” brukte faren min å si, har fortsatt sinnsyk tro på det konseptet. I tillegg er det å sette seg nye og tøffe mål en av de viktigste faktorene vi kan skjerpe. Skal vi opp på internasjonalt nivå må vi stikke fingeren i jorda og erkjenne hva som må til for å nå dit. Våre seniorer trener nok like mye som mange internasjonale stjerner, men junior og ungdomssvømmere ligger fortsatt langt etter i resultater, treningsmengde og hyppighet. Arbeidet må legges her. De beste svømmere i verden har lagt grunnlaget for sin suksess i førpuberteten. Vi er et langt steg på veien ved å satse på Ungdomsutviklere i NSF, flere svømmere får sjansen til å trene med ordentlig veiledning.


Øyvind K. Røsland og Petter Løvberg var meget fornøyd
med resultetene i Junior NM.

Beste klubb
Beste klubb ble som vanlig Bergenssvømmerne med 157 poeng. Team Stavanger gjorde et meget godt mesterskap og ble nest best med 103 poeng. Deretter fulgte BSC på 3.plass med 93 poeng.
Resten av lista finner dere her

Medaljefordeling
På denne oversikten dominerer Bergensklubbene. Bergenssvømmerne scoret høyest på medaljefordelingen med 9 gull, 6 sølv og 2 bronse. På de to neste plassene fulgte BSC (6-3-2) og Vestkantsvømmerne (4-1-0). Se fullstendiog liste her.

Poenglista topp 20
På poenglista topper Henriette Brekke med 824 poeng for sin 50 fri på 25,91. Listen domineres av jenter og kun tre av navnene på lista er gutter. Se topp 20 resultater fra junior NM her.


Henriette Brekke ble beste utøver under Junior NM
 
Nye utøvere på landslagene
Gjennom gode prestasjoner under NM på Hamar har flere svømt seg inn på diverse landslag. Her følger en oversikt over nye landslagssvømmere eller svømmere som har flyttet seg fra B- til A-krav:

Seniorlandslagets rekruttgruppe:
Katharina Stiberg (88), Bjerkvik Svømmeklubb (755 poeng på 50 rygg)

Juniorlandslagets juniorgruppe
A-krav (Vurderingskrav for Junior EM 2005)
Elise Utne (89), Narvik Svømmeklubb (774 poeng på 200 bryst)
Karoline Brudvik Sanderud (89), Hamar IL (771 poeng på 1500 fri)
Alvilde Morken (89), Stavanger Svømme Club (752 poeng på 1500 fri)
Robin Palm (88), Sarpsborg IL (702 poeng på 200 bryst)
Kristine Mella (90), Bærumsvømmerne (701 poeng på 50 bryst)

B-krav
Mikkel Brudvik Sanderud (87), Hamar IL (730 poeng på 1500 fri)
Lars Kristian Allum (87), Bergen Svømme Club (713 poeng på 200 fri)
Therese Skomsøy (89), Ski Svømmeklubb (713 poeng på 200 medley)
Raymond Dybvik (88), Kolbotn IL (666 poeng på 200 fri)
Øivind A. S. Reinertsen (88), KSA (661 poeng på 200 butterfly)
Jørgen Møllerop (88), Team Stavanger (660 poeng på 200 fri)
Ole-Wilhelm Norseng (88), Hamar IL (652 poeng på 50 bryst)


Dersom det skulle finnes mangler eller feil i denne oversikten så håper jeg dere sender en mail og forteller om det.

Nye svømmere inn på juniorlandslagets utviklingsgruppe er det også flere av.
En ny oversikt vil foreligge om kort tid.
Vi minner om at det er klubbene selv som må sørge for å sende inn søknad for utøvere som har klart kravet til denne gruppen.


Det er grunn til å se lyst på fremtiden folkens, men bruk junior NM som et springbrett til videre utvikling og ikke som en sovepute!

Lykke til videre alle sammen.

Alle resultater fra Junior NM kortbane 2004 finner dere her


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Junior NM kortbane på Hamar 27-30. november ble en stor suksess både når det gjelder arrangement og ikke minst det sportslige.


På grunn av mye aktivitet rundt både junior- og seniorlandslag den siste tiden kommer denne rapporten litt senere enn vanlig etter slike mesterskap.

X