Av Hilde Bjerkholt Jenssen, Antidoping Norge
“19-år gammel utøver dømt for brudd på dopingbestemmelsene etter å ha testet positivt på cannabis.”
-Sånne meldinger sender Antidoping Norge ut.
Heldigvis ikke så ofte, men det skjer. Siden 1. januar 2004 har det vært 5 dopingsaker som følge av bruk av cannabis. En av utøverne ble frikjent.
Forklaringene er stort sett de samme: – Jeg røykte hasj på en fest for en tid tilbake. Jeg tenkte ikke på at det sto på dopinglista og at jeg kunne bli testet.
Men du kan bli testet. Cannabis er ikke ønsket i idretten, og stoffet står derfor på dopinglista. Antidoping Norge har anledning til å teste alle som er medlem av Norges Idrettsforbund og Olympiske komité gjennom medlemskap i en lokal idrettsklubb eller forening. Vi tar også dopingprøver av utøvere på lavere nivå.
Cannabis kommer fra hampplanten, enten som tørkede blader (marihuana) eller tørkede pressende blomster (hasj). Cannabis kan bli i kroppen i flere uker etter at de er inntatt, og en dopingprøve vil derfor avsløre spor av disse stoffene i lang tid etter at de er brukt. Dette betyr at man kan havne i en dopingsak lenge etter bruk av stoffene. Å bli utestengt fra idretten og få navnet sitt knyttet til en dopingsak er ikke lett å takle uansett hvilket nivå man er på.
Hasj, marihuana og idrettsprestasjoner
Bruk av hasj og marihuana er forbundet med en rekke bivirkninger som påvirker prestasjonen i negativ retning: På kort sikt opplever man at koordinasjonen forverres og reaksjonstiden forlenges. Konsentrasjonen blir dårligere og den maksimale yteevnen reduseres. Dette kan utgjøre en sikkerhetsrisiko i idretter hvor hastighet og utholdenhet er viktig, som for eksempel motorsport.
Fakta
Cannabisbruken blant ungdom har gått ned de siste årene. Cannabis var svært populært på slutten av 90-tallet, da rundt 18 prosent av ungdommer oppga at de noen gang har brukt hasj. Nå har dette tallet sunket til 13 prosent (SIRUS: Rusmidler i Norge 2006.)
Holdningene til legalisering av cannabis har også forandret seg. Det var 6,5 prosent av alle ungdommer som mente hasj burde kunne selges fritt i 2006, mot 12 prosent i 1999.
Cannabis er samtidig det mest brukte rusmidlet etter alkohol. Andre rusmidler som amfetamin, kokain og sniffing er mye mindre utbredt. Amfetamin er det vanligste av disse og det oppgir 3,1 prosent noen gang å ha brukt.
Både cannabis, amfetamin og kokain står på WADAs dopingliste.
Det er ingen prestasjonsfremmende effekt ved bruk av marihuana eller hasj. Bruk kan tvert imot gjøre at en idrettsutøver blir tregere, konsentrerer seg dårligere og orker mindre. Prestasjonseffekten kan være negativt påvirket i opptil ett døgn etter bruk.
Hasjbruk kan også medføre økt tilbøyelighet til å ta sjanser, noe som kan gi økt fare for unødige ulykker.
Virkninger og bivirkninger
Hasj kan gjøre deg rolig, avslappet, lattermild og sløv. I tillegg kan det endre tidsoppfattelsen og sanseinntrykk. Man kan bli kvalm, svimmel og tørr i munnen. Hjertet slår raskere og øynene blir røde. Noen får psykiske reaksjoner som angst, panikk, forfølgelsesvanvidd og hallusinasjoner.
Korttidsminnet nedsettes i flere dager etter rusen, og dette reduserer evnen til å løse kompliserte oppgaver. Folk som røyker cannabis jevnlig, kan få vanskeligere for å konsentrere seg og lære nye ting. Risikoen for å få lungesykdommer, som infeksjoner og lungekreft øker.
Les mer:
Hasj på dopinglisten:
http://www.antidoping.no/t2.asp?p=61017#_S8
Statistikk om cannabis:
www.sirus.no (Statens institutt for rusmiddelforskning)
www.forebygging.no
Nettsider rettet mot ungdom om rusmidler:
www.futureoslo.com
www.ung.no
Hasj og marihuana er forbudt å bruke og er regnet som et dopingmiddel i henhold til dopinglista. 13 prosent av alle ungdommer oppgir å ha brukt hasj. Stoffet er det mest brukte rusmiddelet blant ungdom etter alkohol.